Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Elder Scrolls Online

The Elder Scrolls Online

Oskar har spelat Zenimax onlinerollspel i mängder men känner sig ännu inte klar för att dela ut betyg. Här kommer istället lite tidiga intryck som du kan läsa medan du väntar på det slutgiltiga omdömet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag hade hoppats kunna bjuda på en recension av The Elder Scrolls Online idag. Dela ut betyg och förklara varför du bör lägga din tid och dina pengar på Zenimax påkostade onlinerollspel. Men det kan jag inte, inte än, för jag är inte säker på att du bör det, och jag är heller inte säker på att du bör låta bli.

Jag har inte fått grepp om den gigantiska världen än, helt enkelt, och det vore därför orättvist att dela ut betyg i det här tidiga skedet. Vad jag däremot kan göra är att bjuda på intryck och bilder medan jag fortsätter spela i jakten på ett slutgiltigt omdöme. Låter bra? Låter bra.

Här kommer ett gäng tidiga intryck i punktform.

Det här är inte Skyrim-med-vänner
Hur gärna Zenimax än vill få The Elder Scrolls Online att kännas som den genomsuveräna titeln The Elder Scrolls V: Skyrim så går det inte riktigt hela vägen. Förstapersonsperspektivet är inte ett gångbart alternativ här, miljöerna är mer livlösa, jag kan inte plocka upp saker, fysikmotorn har helt andra regler och uppdragsstrukturen ser ut på ett annat sätt. Är du ute efter att spela Skyrim med en kompis så är det här förvisso förmodligen så nära du kan komma, men man är definitivt inte där ännu.

Detta är en annons:
The Elder Scrolls Online
Spelvärlden är riktigt, riktigt stor, men inte lika tillgänglig som i exempelvis The Elder Scrolls V: Skyrim. Man har delat in de olika områdena i zoner och det är oftast tydligt vart man bör gå för att komma fram snabbast till sitt mål.

Grafiken imponerar
För mig som grafiknörd är det en fröjd att titta på The Elder Scrolls Online, undersöka hur ljuset skiner ned mellan löven och se hur min skugga faller mot klipporna om kvällen. För att vara ett onlinerollspel är det här riktigt, riktigt snyggt. Betänk att det kommer uppstå situationer där 200 spelare trängs på samma område. Din dator och Zenimax servrar ska då stå sig, och man har förstås gjort ett riktigt hästjobb för att få det hela att fungera.

Utöver detta är den grafiska designen mindre färgstark och överdriven än i exempelvis Wildstar och World of Warcraft. Man har, för det mesta, sökt sig bort från extrema kulörer för att istället premiera färger som går att hitta i verkliga livet. I vanlig ordning är de mänskliga raserna mindre övertygande än khajit, argonian, orcer och diverse alver, dessutom.

The Elder Scrolls OnlineThe Elder Scrolls Online
PC-versionen av The Elder Scrolls Online släpps redan idag.
Detta är en annons:
The Elder Scrolls OnlineThe Elder Scrolls OnlineThe Elder Scrolls Online
Vackert vatten och läckra skuggor, men ganska blyga färger.

Här var det livat
Livet i städerna tycks stå still. Ett direkt resultat av att man måste veta vart respektive NPC (datorstyrd karaktär) befinner sig, såklart, men om du, som jag, förknippar The Elder Scrolls med mysko försvinnanden, köpmän som låser dörren och lägger sig att sova på kvällarna samt grava konsekvenser om man "råkar" ha ihjäl en signifikant karaktär - ja då kommer du att få tänka om.

Kris precis överallt
Andar från förr, tillfångatagna ärkemagiker i främmande dimensioner och gudar från helvetet. Zenimax tycks ha drabbats av panik i författandet av varje enskilt uppdrag, och när precis allt är på liv och död, kretsar kring landsförrädare, gubbar och gummor som inte levt på 4000 år och portaler till andra dimensioner så är det, åtminstone för mig, omöjligt att hänga med. Så fort jag hinner lära känna en karaktär dras jag in i en härva där nya platser, uttryck, karaktärer och händelseförlopp presenteras, och även om Zenimax förstås vill att alla storyn ska kännas viktig och meningsfylld redan tidigt så hade man nog tjänat på att dra ned skalan lite.

The Elder Scrolls Online
The Prophet är både blind och pratar i extremt långa monologer.

Toppenbra musik
Musiken är härlig. Kanske den härligaste i serien hittills. Välkända melodier väcker äventyrsminnen från förr medan nya alster piskar upp ordentligt episk stämning. Detta om detta, egentligen. Du bör köpa musiken om tillfälle ges, oavsett om du planerar att spela spelet eller ej.

Annorlunda uppdragsstruktur
Uppdragsstrukturen fungerar bättre än i de flesta onlinerollspel, anser jag, men det är fortfarande långt från perfekt. Till skillnad från exempelvis World of Warcraft behöver jag väldigt sällan döda tio X för att samla ihop 10 Y. Däremot känns det under stundom som att jag mest springer mellan olika platser och trycker på E, tangenten som står för handlingskraft i The Elder Scrolls Online. Gå till portalen och tryck på E, gå genom en korridor och öppna en dörr genom att trycka på E, döda ett par fiender och leta upp en kristall. Tryck på E på kristallen. Gå tillbaka till uppdragsgivaren och tryck på E. Lyssna till evig tacksamhet, kila vidare och tryck på E hos nästa uppdragsgivare.

The Elder Scrolls Online
Lös mordgåtor, leta upp försvunna barn, jaga demoner med fighters guild och hämta böcker åt mage's guild. Det finns mängder att göra, och creative director Paul Sage berättade i samtal med Gamereator att han hoppas att The Elder Scrolls Online aldrig slutar leva.

Oavsett vald metod så måste man konstatera att onlinerollspel aldrig kan bjuda på engagerande, originella och spännande uppdrag hela spelet igenom. Så är fallet även här, och jag upptäcker snart att jag har som roligast när jag slutar följa uppdragskedjorna för att istället sticka iväg i en främmande riktning. Då hinner jag ofta identifiera ett problem, såsom att en stad brinner, innan en NPC ber mig släcka elden. Där och då är The Elder Scrolls Online som bäst.

Långsam galopp
En svartalv sprang om mig och min häst häromdagen. Till fots. Riddjuren är inget vidare snabba till att börja med, nämligen, men om man loggar in varje dag och ser till att mata sitt djur så ökar dess snabbhet, uthållighet eller styrka, beroende på vilken typ av mat man väljer. Man kan också köpa olika typer av hästar, och om man samlat ihop en ansenlig summa så kan man köpa ett djur vars statistiska - säg - snabbhet är hög redan från början.

Kika på när ni öppnar samlarutgåvan av The Elder Scrolls Online i klippet här nedan.

HQ

Relaterade texter

The Elder Scrolls OnlineScore

The Elder Scrolls Online

RECENSION. Skrivet av Oskar Nyström

Zenimax Online Studios har jobbat i sju år och dundrar nu ut ett av de mest påkostade onlinerollspelen någonsin. Oskar Nyström har hårdtestat...

0
The Elder Scrolls Online fyller tio år

The Elder Scrolls Online fyller tio år

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det har nu faktiskt gått tio år sedan The Elder Scrolls Online ursprungligen lanserades. Spelet släpptes först till PC och Mac år 2014 och tog sig senare till PS4 och...Loading next content