Svenska
Gamereactor
recensioner
The Elder Scrolls Online: Morrowind

The Elder Scrolls Online: Morrowind

Massor av ljuv nostalgi väntar i den första riktigt stora Elder Scrolls Online-expansionen när vi äntligen får återbesöka Morrowind...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det tredje äventyret i Bethesdas älskade Elder Scrolls-serie brukar ofta räknas som en av de absoluta milstolparna bland rollspel. Det var en titel som revolutionerade och även för första gången erbjöd konsolspelarna en chans att uppleva PC-spel i och med släppet till Xbox. På dagen 15 år senare tar Bethesda oss nu tillbaka till den sällsamma Morrowind-världen Vvardefell via The Elder Scrolls Online. Morrowind-expansionen innehåller massor av nytt innehåll såsom ett nytt läge för spelare mot spelare (PvP), nya klassen Warden och den största nya landmassan att utforska sedan spelet släpptes år 2014.

I detta äventyr är du på väg mot Vvardenfell när ditt skepp slits i stycken av enorma vågor, och du vaknar upp inlåst, fångad av slavhandlare. Du blir snart bekant med Naryu Virian, en skicklig lönnmördare, som lär dig grunderna för strid och går igenom grundläggande saker som hur du hanterar prylarna du har med dig och organiserar alla uppdrag du såklart kommer samla på dig. Efter att ha tagit itu med Captain Svadstar och bränt upp hans skepp så får du utforska Vvardenfell i eget tempo och kolla in grottor, märkliga byggnader, gå med i gillen och bara förkovra dig i en underbara grundhistorien.

The Elder Scrolls Online: Morrowind
Grafiken har blivit rejält uppfräschad.
Detta är en annons:

Expansionen utspelas sisådär 700 år före The Elder Scrolls III: Morrowind, alltså innan vulkanisk aska dragit in över landet. Huvuduppdraget involverar att hjälpa Lord Vivec, en av landets tre gudar som fått sina krafter dränerade av en mystisk sjukdom. Samtidigt måste du hindra Barr Dau, en enorm asteroid, från att kollidera med världen. Utan att vilja spoliera för mycket av nöjet, så väcks min nyfikenhet kontinuerligt av storyn och det finns föredömligt mycket omsorg nedlagt på att mata spelaren med detaljer via valfri dialog med andra karaktärer. Röstskådespeleriet är kanske inte på topp alla gånger, men det som sägs är välskrivet.

Vvardenfell är som sagt den största regionen hittills som lagts till i The Elder Scrolls Online och personligheten i området verkligen lyser igenom med de enorma svamparna, mystiska djurlivet och de igenvuxna ruinerna. Banan känns som direkt hämtad från original-Morrowind, och alla ni som spelat det kommer känna er hemmastadda direkt. Med det sagt har det ändå gått 700 år och skillnader finns eftersom Red Mountain inte fått sitt utbrott ännu och Vivec City är till stora delar under uppbyggande. Även om du inte har nostalgin att njuta åt, så är detta en underbar värld att frottera sig med och det finns så mycket att utforska. Det är en perfekt introduktion till Vvardefell - utan originalets klumpiga strider och massiva rullande texter.

HQ

Den kanske mest efterlängtade funktionen i denna expansion är den nya karaktärsklassen Warden, vilken känns väldigt balanserad och utrustad med förmågor hos både tank och helare samt flera specialförmågor. Warden nyttjar naturens krafter och den mest utmärkande är att åkalla en tvärilsken grizzlybjörn som köttar sönder fienden. Precis som de andra klasserna har även denna tre individuella linjer att utvecklas längs, och här heter de Animal Companion, Green Balance och Winter's Embrace. Med förstnämnda kan du skicka ut horder av Fetcherflies och återställa Magicka.

Detta är en annons:

Green Balance kommer väl till pass eftersom du med denna kan hela dig själv och dina vänner tack vare plantbaserad magi, vilket inkluderar att åkalla svampar och skog till undsättning. Winter's Embrace låter dig, som namnet antyder, nyttja vintermagi som en magisk isköld och skicka ut dädliga isskärvor. Återvändande spelare kan kolla in den nya klassen tack vare extra utrymme för figurer, men det är irriterande att behöva köpa tokens för att kunna ändra namn och utseende.

The Elder Scrolls Online: MorrowindThe Elder Scrolls Online: Morrowind
Det är ljuvligt att strosa runt i klassiska Morrowind-miljöer igen.

Eftersom det ju faktiskt är ett onlinerollspel, bör The Elder Scrolls Online: Morrowind såklart avnjutas med goda vänner, och här finns både PvP och PvE att avnjuta. En av höjdpunkterna för mig är Battlegrounds PvP-läget där det vankas kaotiska närstrider spelandes fyra personer i tre lag vardera. Dessa arenastrider får du tillgång till genom ett kösystem och du matchas mot andra med liknande ranking. Striderna vara i maximalt 15 minuter och det finsns för tillfället tre matchtyper: capture the flag, domination och team deathmatch. Banorna är varierade och utspelas runt om i Vvardenfell, och dessa spellägen är ett bra tillfälle att levla upp om du för stunden tröttnat lite på de djupare och mer krävande uppdragen som finns i huvudspelet. PvP-läget kräver dock att du når level 10 innan du får spela och du måste också ha Morrowind-expansionen.

Det saknas för övrigt inte PvE-innehåll heller, utan här hittar du det första trial-eventet sedan DLC-paketet Thieves Guild. Det heter Halls of Fabrication och hittas i Sotha Sils Clockwork City. Denna trial kan spelas av upp till 12 personer och erbjuder en rejäl utmaning med massor av dödliga fällor, enorma och mekaniska bossar samt explosiva fiender. Om du klarar det kan du se fram emot topputrustning och dokument som berättar ännu mer om denna värld. Bosstriderna i denna trial är för övrigt suveräna och gör att jag redan nu hoppas på mer utmanande fiender. Att vara med i ett gille eller samla på sig en hög vänner är för övrigt nödvändigt eftersom det är frustrerande svårt för den ensamme.

The Elder Scrolls Online: Morrowind
The Elder Scrolls Online: Morrowind är den största expansionen hittills till spelet.

Efter en något skakig lansering är jag ändå tacksam över att spelet kom på rätt köl och fortsatte vara relevant, och The Elder Scrolls Online: Morrowind är ett praktexempel på hur bra detta spel kan vara. Att få återvänta till de svampbevuxna fälten och de vackra ruinerna i Vvardenfell är ett rent nöje, och jag älskar hur uppiffat det blivit rent grafiskt samt hur spelmekaniken förfinats. Några repetitiva sidouppdrag till trots, så bidrar Warden-klassen, PvP-läget och de andra tilläggen till att förbättra ett redan underhållande grundpaket och göra det lika roligt för både veteraner och nybörjare. Zenimax Online Studios visar här hur hängivna de faktiskt är sitt spel, och jag är nu mer nyfiken än någonsin förr på att få se var the Elder Scrolls-universumet utvecklas härnäst.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Suverän ny klass, PvP underbart roligt, massor av nostalgi, stor spelvärld, uppdaterad grafik, förfinad spelmekanik
-
Tveksamt röstskådespeleri, repetitiva sidouppdrag
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content