Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim - Special Edition

Efter fem långa år har vi återvänt till de snötäckta bergen i Skyrim, för att dräpa drakar, hitta skatter och ladda ner hundratals skumma moddar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Genom mörkret och stormens kyliga vindar ser jag ett varmt ljus. En växande eld söker sig upp mot himlavalet. Någonstans i fjärran brinner en by, och skriet från en drake ekar genom hela dalen. Det är min uppgift att dräpa denna bevingade best - men jag vänder om. Här, i det brutala och genomfrusna Skyrim, bestämmer jag mitt eget öde. Jag vandrar i timmar på jakt efter annat. På jakt efter... jag vet faktiskt inte. Inte ens Skyrim vet vad som väntar mig härnäst. När jag står där, bland bortglömda ruiner, hundratals mil från drakens eld, inser jag att jag endast är här för att jag själv valt det. Frihetskänslan är totalt, och få spel har kunnat matcha detta sedan 2011.

Tro det eller ej, men det har redan gått fem år sedan The Elder Scrolls V: Skyrim släpptes och tog världen med storm. Vi belönade Bethesdas maffiga rollspel med vårt högsta betyg när det väl begav sig, så en chans att återbesöka deras vikingainspirerade fantasyvärld - denna gång på dagens konsoler med uppiffad grafik och med allt nedladdningsbart material samlat - är knappat något man tackar nej till. Skyrim: Special Edition är här, så jag hoppas du har gott om semesterdagar att ta ut.

The Elder Scrolls V: Skyrim
Skyrim är snabbare, snyggare och stabilare än någonsin förr i denna Special Edition, men det är fortfarande väldigt tydligt att grunden är fem år gammal. Det kan vara svårt att se vad som är nytt och inte, men huvudsaken är att spelvärlden och innehållet är enastående även med dagens mått mätt.
Detta är en annons:

För fem år sedan var Skyrim ett av de mest storslagna och omfattande rollspelen genom tiderna, men mycket har skett inom genren sedan dess. Moderna klassiker som The Witcher 3: Wild Hunt har vunnit vår gunst, och Bethesda förnyade sin egen rollspelsformel med fjolårets Fallout 4. Att tiden sprungit ifrån Skyrim blir tydligt redan efter fem minuter med Skyrim: Special Edition. I introsekvensen får spelaren dela häst och vagn med tre lågupplösta typer, med grötiga ansikten och styltigt kroppsspråk. Ungefär som om de vore TV-spelskaraktärer från 2011. När man väl får kontroll över sin karaktär har man redan sett vad denna specialutgåva har att erbjuda rent tekniskt och det är inte särskilt imponerande. Faktum är att det är svårt att verkligen se vad det är som är uppdaterat om man inte jämför de två versionerna sida vid sida - för så stor är faktiskt inte skillnaden. Åtminstone inte om du jämför den gamla PC-utgåvan med de nya versionerna till Xbox One och Playstation 4.

Saker som däremot gör noterbar skillnad är korta laddningstider och en stabil bildskärmsuppdatering - saker som PC-ägare tagit för givet i fem års tid - men som konsolägarna äntligen har att se fram emot i Skyrim: Special Edition. Spelet laddar snabbt och flyter på väldigt bra till samtliga format, vare sig du utforskar ett fruset grottsystem på jakt efter bortglömda skatter, eller hjälper ett dussintal soldater dräpa en kolossal drake i ett öppet landskap. The Elder Scrolls-serien har alltid varit som bäst när du lever dig in i dina egna äventyr. När du vandrar genom skogsbryn, över höga berg och djupa dalar utan att veta vad som väntar dig härnäst. Och denna gång blir det helt enkelt färre situationer där illusionen bryts på grund av tekniska begränsningar.

The Elder Scrolls V: Skyrim
Räkna inte med något helst nytt material i Skyrim: Special Edition, om man inte räknar nyheterna som sedan tidigare funnits i PC-versionen. Däremot har man samlat allt tidigare nedladdningsbart material. Kampen mot Skyrims vampyrer i expansionen Dawnguard, husbyggarläget Heathfire och det storytunga Dragonborn-tillägget följer med i paketet.

Det finns dock saker som inte ens tekniska ansiktslyft kan fixa, och det är den spelmässiga kärna som definierat Bethesdas spel det senaste decenniet. The Elder Scrolls IV: Oblivion samt Fallout 3 och 4 delar mycket spelmekanik med Skyrim, och har du redan fattat tycke för denna formel kommer du troligen inte ha något emot den idag heller. Skulle detta däremot vara din första gång i det väldiga Elder Scrolls-universumet kommer mycket kännas föråldrat.

Detta är en annons:

Det som hållit Skyrim aktuellt och fräscht genom åren är snarare spelets enorma modifikations-community. Det finns ett nästintill oändligt stort smörgårdsbord av grymma moddar till originalet, som självklart går att använda på PC-versionen av den nya utgåvan. Dessa modifikationer har sedan långt tillbaka åtgärdat många av spelets största brister - även sådant som Bethesda inte tog sig tiden att själva fixa i Skyrim: Special Edition. Deras stora, öppna världar har alltid bjudit in till hundratals timmars äventyrande där knasiga, roliga och ibland även spelförstörande buggar gjort sig kända, och tro inte att det är någon skillnad här. Allt som kan ske kommer ske i Skyrim - även sådant som inte borde kunna ske.

The Elder Scrolls V: Skyrim
Ibland känns det som att Skyrim: Special Edition egentligen borde heta Skyrim: PC Edition. En av de "stora nyheterna" i konsolversionerna är nämligen en snabbsparningsfunktion. Bara en sådan grej liksom.

Att gå från sitt perfekt skräddarsydda Skyrim på PC (med tusentals moddar som samlats ihop genom årens gång) till en helt nollställd Xbox One-version kan därför kännas smått överväldigande. Den absolut största nyheten här är dock att även konsolversionerna av Skyrim: Special Edition har stöd för moddar. Vissa av dessa känns så essentiella när man väl prövat dem att man inte kan tänka sig spelet utan dem. "Unofficial Skyrim Special Edition Patch" åtgärdar ett hundratal småbuggar som utmärker sig i spelet, medan "Cutting Room Floor"-modden återställer en massa oanvänt material som lämnats kvar bland spelets filer av Bethesda.

Idag finns det cirka 300 modifikationer att ladda ner över Xbox Live, stora som små, men till Playstation 4 ser det dessvärre glesare ut. Sony har nämligen strikta policys till sitt format som begränsar filstorleken på moddar, samt gör det omöjligt för moddare att inkludera egen grafik, nya ljudeffekter och spelförändrande script i sina skapelser. Istället måste de förlita sig på sådant som redan finns bland systemfilerna - vilket begränsar de kreativa möjligheterna markant. Den som hade hoppats på att ersätta alla drakar i spelet med Jonas Mäki kommer därmed bli besvikna. Förhoppningsvis kommer Sony ändra på detta i framtiden, men som det ser ut nu bör modifikationsglada spelare fokusera på de andra formaten först och främst.

The Elder Scrolls V: Skyrim
Skyrims omgivningar är lika vackra, mystiska och inbjudande som förr. De förför spelare och får denne att överge sitt uppdrag, och helt plötsligt har man vandrat omkring i flera timmar på jakt efter ingenting. Och det känns helt fantastiskt.

Vare sig du spelar Special Edition-versionen av The Elder Scrolls V: Skyrim med eller utan moddar är det dock fortfarande ett storslaget och imponerande rollspel vi snackar om här. Special Edition har egentligen inte ändrat på så mycket, men den nya utgåvan ser åtminstone till att ännu fler kan ta del av spelet på bästa möjliga sätt, utan kompromisser.

Är du en PC-spelare, som skämts bort med korta laddningstider, silkeslen bildskärmsuppdatering och tusentals modifikationer sedan 2011, kanske det är svårt att rättfärdiga ett fullprisköp på nytt. Men om du aldrig utforskat Skyrims snötäckta fjordar, och om du aldrig jagat dess mammutar eller bekämpat dess drakar, har du nu det perfekta tillfället att ändra på det. Det är väldigt sällsynt att spelvärldar så pass ambitiösa som denna görs tillgängliga för oss, och möjligheten att skräddarsy spelupplevelsen på konsol för första gången med ett växande utbud av moddar innebär att många av de som besöker denna fantastiska fantasyvärld inte lär ha några som helst problem med att stanna kvar där i ytterligare fem år.

HQ
The Elder Scrolls V: Skyrim
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Enastående spelvärld utan dess like, hundratals timmars innehåll, snabbare och snyggare, moddar till konsol
-
Inga nyheter för PC-ägare, fortfarande buggigt, begränsade moddnings-möjligheter till Playstation 4
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

 • Blomman
  Okej, det sista man läser i en recension brukar vara betyget. Men det är nog bäst att jag tar betyget det första jag gör. Allt bra med spelet... 9/10
 • oqvist
  Motionkontrollerna drar ner betyget ett par poäng. I övrigt är liret lika intakt som originalet och körs fördelaktigt med de kontroller det... 10/10
 • tengel
  Har länge hållt mig från att betygsätta och "recensera" The Elder Scrolls V: Skyrim. Är ärligt talat inte färdig med spelet i... 10/10
 • Honored
  Det känns konstigt att börja en recension med att säga att Skyrim är bättre än både Oblivion och Fallout 3 tillsammans, men vad ska man göra... 10/10
 • kayzerjack
  Skyrim va nog det spel som boostades mest av alla på väldigt länge. Förväntingarnaskruvades upp på en redan från början orealistisk nivå och... 5/10
 • xXxXSNiPeYxX1337XxSnipeyX
  DRAGENBOARN de är de de han heter. man kan byga huset med en balkon :) han hete dragonboiarn o är en drake som e fastnad i ne mans krop. synd om... 10/10
 • Jailbird
  Klarar Skyrim av konkurrensen från dess två föregångare Morrowind respektive Oblivion? Är det lika stort, vackert och häpnadsväckande? Svaret... 10/10

Relaterade texter

4
Skyrim-hästarna kan skvallra på dig

Skyrim-hästarna kan skvallra på dig

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

När du vandrar runt i Skyrims skogar utan att någon ser vad du håller på med, är det lätt att tro att det inte finns någon som kan se dig begå brott. Vare sig det handlar...Loading next content