Svenska
Gamereactor
recensioner
The Invincible

The Invincible

Starward Industries ger sig på att försöka tolka Stanisław Lems berömda roman i TV-spelsform...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Historien om The Invincible berättades för första gången för ungefär 60 år sedan när den polske författaren Stanislaw Lem publicerade novellen med samma namn. Det här spelet är inte någon 1:1-tolkning av novellen, men är i hög grad baserat på den och flera av spelets huvudkaraktärer förekommer också i bokförlagan.

HQ

Bakom spelet står polska Starward Industries, en ny studio som består av personer från Techland och CD Projekt Red, och The Invincible är deras första titel. Du tar dig an rollen som forskaren Yasna, en besättningsmedlem ombord på rymdskeppet The Invincible. Hon vaknar upp på planeten Regis III med ett dimmigt minne. Var befinner hon sig? Hur kom hon dit? Var är hennes besättningskamrater?

Yasna utforskar långsamt omgivningarna på den öde planeten, hennes steg är tunga, hennes andning är ansträngd och hennes rymdhjälm immar igen på insidan när hon andas. Hon är omgiven av de vackraste landskapen med enorma klippformationer, men hon är till synes helt ensam och det är en hård plats. Den enda kontakt hon har med omvärlden är med sin navigatör Novik, som hjälper henne att hitta rätt, motiverar henne och kan fjärrstyra en drönare som hon till och med väljer att namnge för att hålla henne sällskap.

Detta är en annons:
The Invincible
Detta är retrofuturistisk design när den är som bäst.

Upplägget är enkelt och kan bäst beskrivas som en kombination av en så kallad promenadsimulator och ett äventyrsspel, där du utforskar omgivningen, letar efter ledtrådar och löser mycket enkla pussel. Det är ett långsamt, mycket långsamt, spel. Eftersom Yasna är biolog och forskare, och inte en utbildad soldat, rör hon sig inte särskilt snabbt. Ett felsteg kan innebära skada och säker död på en avlägsen planet. Hon blir trött och stannar många gånger för att undersöka saker och ting och försöker förstå varför det hon tittar på är som de är. Hennes samtal med sin navigatör är ganska djupa och är faktiskt intressanta att lyssna på.

Längs vägen får du tillgång till olika prylar - där vissa saker helt klart är viktigare än andra än andra. Dessa inkluderar kikare, metalldetektor och skanner som söker efter livstecken från dina saknade besättningsmedlemmar - och naturligtvis drönaren som räddar henne från flera problem längs vägen.

The Invincible
Storyn är tyvärr lite slätstruken.
Detta är en annons:

The Invincible är skapat med Unreal Engine 5 och grafiken ser riktigt trevlig ut. Regis III är, både ovan och under ytan, en mycket vacker plats, men uppenbarligen också en mycket hård sådan. Hela spelets design är för övrigt starkt inspirerad av filmer och serier från 1950-talet, där man föreställde sig hur framtiden skulle se ut på ett sätt som känns retro idag. Utformningen av rymdskepp, interiörer, fordon och prylar är alla mycket fräna och väldesignade.

Utgångspunkten för The Invincible är, som nämndes i början, den 60 år gamla novellen. Storyn berättas långsamt, du rör dig långsamt och det långsamma tempot kommer förmodligen vara för mycket för vissa. Jag ska säga att de första 60-90 minuterna var direkt svåra att ta sig igenom, men sedan växlar äventyret upp och även om det aldrig blir actionfyllt på något sätt, blir det lite mer intressant.

The InvincibleThe Invincible
Tempot är nästan provocerande lågt.

Om du gillar spel som Moons of Madness eller Deliver Us the Moon, bör du definitivt kolla in The Invincible. Den läckra grafiken, både på den till synes öde planeten men också i den vackra visuella designen, skapar ett sug att spela vidare och du lär fastna eftersom man gärna vill se vad som händer längre fram. Dess gameplay är mycket enkelt och det långsamma tempot kan vara för mycket för vissa, men de som har tålamod och stannar kvar kommer att få uppleva ett intressant och vackert science fiction-äventyr.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Vackra öde landskap, fantastisk belysning, konsekvent retro-futuristisk design, fantastiska dialoger
-
Långsam, start, blek story
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content