Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
The Sims 3

The Sims 3

Älska dina nära, kära och grannar som dig själv i EA:s vardagssimulator. Vi har byggt hus, flörtat, gått på toaletten och skaffat barn i EAs efterlängtade The Sims 3

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Toaletten behöver tvättas och någon har glömt bort disken. Johnny Rockers hus påminner ganska mycket om redaktionen kring deadline, med utspridna matrester och högar av dagstidningar som ingen vill kännas vid eller orkar ta hand om. Men det struntar Johnny helt i, han bryr sig inte om att det är lite (eller mycket) skitigt i hörnen. Han spelar vidare på sin gitarr ute i trädgården och drömmer om att bli rockstjärna...

I grannhuset är det andra bullar som gäller, där håller den onde doktor Mittelschpeider ordning på saker och ting. Allt ska vara rent och fint, annars blir han helt vansinnigt arg. Är det någon man inte vill göra arg så är det just doktor Mittelschpeider. Han är inte bara grovt kriminell, han är även ond hela vägen in i själen. Han sover till och med på ett elakt sätt och tvättar händerna med ond tvål. Hans fru, som är snäll och förstående (men som gärna flörtar lite extra med Johnny Rocker när han kommer förbi på besök), brukar gå runt och ställa tillbaka de soptunnor som hennes man gärna sparkar omkull när han går förbi dem.

Två kvarter bort bor herr Gobo. Gobo har inte speciellt många vänner, då han är fullkomligt galen. Han bryr sig dock inte speciellt mycket om det, då han gärna pratar med sig själv istället. Gobo jobbar som diskare på en av stadens restauranger. Det tycker han om, även om han har vissa problem med att ta sig hem efter jobbet då han ofta fastnar utanför och står och pratar med sig själv i flera timmar istället för att ta cykeln hem.

Och i en lägenhet i Malmö sitter en svensk speljournalist, spelar The Sims 3 och skrattar så högt att grannarna tror att han har blivit lika galen som herr Gobo. För om det är något som The Sims 3 är, så är det helt makalöst roligt.

Detta är en annons:

På vissa sätt är det synd att EA har gjort det mesta för att mjölka så mycket pengar de bara kan ur Sims-licensen, för ju fler expansions- och prylpaket de har släppt desto sämre rykte har spelet fått bland mer "hårdföra" gamers. Inte så konstigt kanske, personligen har jag ingen större lust att betala runt hundralappen för IKEA- eller H&M-reklam, men bakom det dåliga ryktet gömmer sig faktiskt ett par riktigt bra spel.

Jag har alltid älskat Sims och många timmar har plöjts ner i att försöka få mina stackars simmar att må bra, bli framgångsrika och få det perfekta huset. Det har aldrig enbart handlat om att leka med ett virtuellt dockhus, utan mest om de historier som berättas under spelets gång. Speciellt The Sims 2 fyllde jag och en kompis med de mest bisarra figurer, allt från den ovan nämnde doktor Mittelschpeider till den godhjärtade polisen John Hartley, och deras vrickade liv tillsammans i den pittoreska lilla staden gav oss många stunder av gapskratt.

The Sims 3 innebär dock, precis som när vi gick från det första till det andra spelet, att det är dags att skrota de högar av expansioner vi har samlat på oss sedan det släpptes 2004. Det kan kännas bittert, men faktum är att The Sims 3 bjuder på tillräckligt många nyheter för att jag personligen inte brydde mig speciellt om det. För även om The Sims 2 var ett riktigt bra spel, så är The Sims 3 det ultimata Sims-spelet.

Det känns, på rak arm, som att EA äntligen har fokuserat mer på att vad som egentligen är kul med The Sims-spelen den här gången. Borta är all den tid som tidigare spenderades på att desperat försöka hålla koll på när Simmarna behövde gå på toaletten, eller duscha, eller äta. Visst, det måste göras här också, men systemet har blivit mer förlåtande och mycket smidigare. Du får varningar i god tid innan, spelet upplyser dig om om hur länge din Sim kommer vara utvilad eller varför han är på så dåligt humör - något som tidigare kunde förvandlas till en irriterande gissningslek, där man ofta var tvungen att planera toabesök flera timmar i förväg.

Detta är en annons:

Dessutom är världen mycket öppnare i The Sims 3 än vad den någonsin varit tidigare. Mycket av speltiden fokuseras kring hemmet, precis som vanligt, men att ge sig ut på stan är busenkelt. Borta är laddningstider och taxiresor för hela familjen på en gång - att ge sig ner till parken, eller gå på teater, eller hänga på café är inte svårare än att ta en dusch. Din Sim hoppar upp på cykeln, tar bilen eller ger sig av till fots, och spelet hoppar utan en blinkning mellan hem och stad. På en bra dator flyter det helt otroligt bra, det zoomas ut och in utan några hickningar.

Då man inte behöver planera sina simmars liv så extremt mycket längre fungerar alla aktiviteter utanför hemmet mycket bättre och att äntligen kunna gå hem till andra familjer för att hälsa på är en välkommen nyhet. Det finns massor av saker att göra och se, man kan gå kurser och handla nya böcker till sin bokhylla, ta en kall drink vid strandpromenaden eller äta en god picknick i parken. Ibland händer det speciella saker på olika platser runt omkring i staden, det hålls evenemang och affärer har plötsliga reor. Det finns nästan alltid något kul att göra och har du ingenting för dig kan du alltid springa runt och leta efter de samlarobjekt som ligger gömda lite varstans.

Världen står dessutom aldrig still. Den utvecklas konstant och samtidigt som du aktivt tar hand om en familj så fortsätter livet för de andra, de går till jobbet, socialiserar, tjänar pengar och flörtar runt även när du inte spelar med dem. Det här går såklart att stänga av om du är känner av ett brinnande kontrollbehov, men jag skulle inte rekommendera det - det kan bjuda på ordentliga överraskningar. Det blir dessutom ett slags spel i spelet att försöka spionera på sina grannar, stirra in genom deras fönster när de har besök.

Eftersom dina simmar aldrig slutar leva sina liv, förutom när du stänger av spelet såklart (det är fortfarande Animal Crossings stora charm), faller det sig ganska naturligt att man den här gången kan kontrollera ens simmars personligheter mer än någonsin. Du får välja ut fem olika personlighetsdrag från en lista på över 60 stycken, där allt från att vara sjusovare till kleptoman bestämmer hur din sim uppför sig. Ofta ger dem dig extra aktiviteter att utföra, eller fler saker att prata med andra om. Eller med sig själv om, om man nu råkar vara spritt språngande galen.

The Sims 3 bjuder även på mer skaparglädje än någonsin förr, då du kan byta färg och material på alla prylar och kläder hur mycket du vill. Det finns en viss charm att täcka en sim i kläder av gummi eller leopardskinn och ge dem zebrarandiga glasögon som krona på verket. Karaktärsskaparen är dessutom mer avancerad och rolig att leka runt med än någonsin förr - min första kväll med The Sims 3 spenderades faktiskt enbart i den. Simmarna ser mer verkliga ut än någonsin, utan att förlora det där speciella utseendet de alltid haft. Designen är överlag mycket bättre och mer detaljrik, samtidigt som den är lika klassisk som den alltid varit. Grafiken är fortfarande inte superavancerad, det har den aldrig varit i serien, men samtidigt snygg nog för att man inte ska tänka på den.

Självklart finns det saker att klaga på, speciellt den fortfarande lika bökiga kameraren och det stundtals extremt bökiga användargränssnittet som ofta kräver många fler musklick än vad som egentligen borde behövas. Att simmarna också kan leva sina liv utanför ditt blickfång kan också göra det extremt förvirrande utan någon form av funktion som kan berätta vad de har haft för sig sen du spelade med dem sist, som när jag upptäckte att en av mina karaktärer plötsligt fått sig två rumskamrater som vare sig han eller jag visste vem de var...

Precis som förr så kan The Sims 3 bli lite för mycket av det goda efter långa spelsessioner. Visst fastnar jag i "bara en dag till"-tänket ganska ofta, men det behövs också pauser för att orka med. Det finns förvisso mer att göra än någonsin förr, men det kan ibland kännas enformigt när vardagslunken sätter in även i Sims-världen. Maten måste lagas, toaletten skrubbas och barnen måste göra sina läxor. Det går snabbare än i de tidigare spelen, man behöver inte tänka lika mycket på det, och det är självklart en personlig preferens - men ibland vill man faktiskt bara koppla av från det där och skjuta lite zombies i sina spel.

Det kan kännas bittert att börja om samlingen från början, men om jag ska vara helt ärlig så ser jag med nästan barnslig förtjusning fram mot det första expansionspaketet till The Sims 3. EA har gjort ett riktigt bra jobb och trots alla de timmar jag plöjt ner så upptäcker jag ständigt nya saker i det. Jag vågar mig till och med på att upprepa vad jag skrev i början av min recension; The Sims 3 är det ultimata Sims-spelet. The Sims 2, som bara för några veckor sedan var hur underhållande som helst, känns redan förlegat.

EA lyckas, ännu en gång, att förvandla vardagens små lustigheter till fantastiska äventyr. Tänk att det kan vara så spännande att lyckas planera in en dusch, frukost och ett toalettbesök innan man ska iväg till jobbet. Det är något vi på Gamereactor knappt klarar av i det verkliga livet.

The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
The Sims 3
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Massor att göra, underbar humor, superbt ljud, smidigt spelsystem, mindre tråkigt pillande, öppen värld
-
Bökig kamera, stundtals omständigt användargränssnitt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

 • Andreas Blom
  Efter att simmarna varit inlåsta i sina bostäder i runt sju år är det nu dags att på riktigt öppna dörren och ta steget ut i staden. The Sims... 9/10
 • XxSteffexX
  Ahh ja.. Sims hmm jag förstår inte själva poängen med sims spelen bara göra en sim och bygga ett hus och bara gå runt som ett wierdo. ungefär... 6/10
 • Phip
  Skapa din karaktär och skicka han direkt ner i Sim världen. Phip har spelat The Sims 3. The Sims serien har jag alltid tyckt har varit en... 7/10
 • simme_1
  Ännu ett the sims som man kommer kunna spendera många roliga timmar framför. Jag har sedan releasen suttit som en galning och försökt göra allt... 9/10
 • Kappe_cool
  "Ett hus som ser ut sådär och en Sim som ska bo där, Nej herregud vad gör han.... Åh nej nu måste han köpa mat igen!" The Sims 3... 10/10

Relaterade texter

The Sims 3Score

The Sims 3

RECENSION. Skrivet av Petter Mårtensson

Gamereactor har byggt hus, flörtat, gått på toaletten, diskat och skaffat barn i EAs efterlängtade The Sims 3...Loading next content