Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
The Sims 4

The Sims 4

Arga grannar, familjeproblem och ständig REM-sömn på oputsade trägolv - The Sims 4 är här och Simon har betygsatt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För varje ny del i The Sims har Maxis klättrat allt närmare sin vision av en bred, lättsam och älskvärd livssimulator. Många har haft hälsosamt höga förväntningar på den fjärde delen just därför och när den nu anlänt går det att säga många saker. Dock inte lika många saker som vi kanske hade trott. Låt oss ta det från början...

Som vanligt när det gäller The Sims ligger simulationen av det mänskliga livet på en skruvad och lättsam nivå. Detta betyder att vi slipper tampas med vardagliga bekymmer såsom att glömma bort lösenordet till mailen, svamp i underlivet eller alltför stela fiskmiddagar med ytligt bekanta. Eller vänta, nu ljög jag, det sistnämnda finns det en hel del av. Min nuvarande sim heter Simon Seduce och är en sanslös kvinnokarl med ett hektiskt trippelliv. Med flera flickvänner samtidigt, två barn och långa nätter på baren sover han ofta på trägolv och försöker att dölja sina många parader för respektive familj.

Med ett kriminellt förflutet som han nu vill lämna bakom sig drömmer Simon om att stå på en scen med svettiga armhålor och smörsjunga till stora publikhav. På senare tid har hans tankar kretsat kring Nina Caliente som strosar runt på gatan utanför och förhoppningsvis tar det inte längre än fyrtiofem sekunder (med snabbspolsfunktionen aktiverad) för att gå på dejt, charma brallorna av henne och inleda en ny familj. Han är som den lite mer barnsligt gränslösa versionen av mig själv när jag dagdrömde under mattelektionerna i sjuan och att leka med hans liv där jag sitter i kontorsstolen är nästan skamligt spännande emellanåt.

The Sims 4
Att vara stammis på den lokala baren har inga egentliga fördelar. Sovplatsen blir fortfarande på golvet.
Detta är en annons:

Jag gillar verkligen det nya gränssnittet som känns både renare och stiligare än tidigare. Att bygga sina hus och inreda dem går mycket smidigare än tidigare och att hoppa in med ett leende redan från start är inga problem, tack vare en ganska obefintlig inlärningskurva. Det går att flytta väggar, rum och objekt mycket intuitivt och att bläddra efter nya möbler är supermysigt via den virtuella rumsmenyn. Och just ja - du kan nu skala upp och ned valda ting i absurdum, något som har gett upphov till långa skeva leenden i redaktionsrummet.

För första gången kan nu även simmarna multitaska, vilket betyder att de exempelvis kan samtala medan de använder löpbandet på gymmet (eller att dricka apelsinjuice medan arslet gör sitt på toaletten). Dessutom känns interaktionerna mellan olika karaktärer betydligt mer levande än tidigare och nya människor lägger sig i pågående samtal ute på gatan och tar för sig i aktiviteter bättre. Detta kan tyckas som en liten förändring, men den bidrar verkligen till upplevelsen på ett större sätt än man först kan tro.

I övrigt är Humör-systemet ett fint tillägg. Det nya gränssnittet möjliggör spelaren att se hur simmarna mår vid varje givet tillfälle och vilka interaktionsalternativ du har beror på hur du känner dig i situationen. Hur du mår hänger i sin tur på hur du tar hand om dig genom livet. Efter sin mors död kände sig min yngling väldigt ledsen och arg under en lång tid, vilket påverkade hans beteende rejält fortsättningsvis. Vilka vägar dina simmar tar genom sin livstid öppnar nya val, aktiviteter och objekt och det är här omspelningsvärdet verkligen glänser lite extra, inte minst i hur olika konversationer kan te sig beroende på hur du i fråga mår innan.

The Sims 4
Att växa upp och skapa sig en personlighet är en spännande del av The Sims 4.
Detta är en annons:

Det är också här som The Sims 4 slutar att lyfta på mungiporna. På många sätt känns detta som en tillbakagång till det första och andra spelet i serien, i negativ bemärkelse. Det enskilt största problemet här är att sömlösheten som präglade The Sims 3 har gått förlorad och istället ersatts av en mer tydligt och strikt uppdelad värld där laddningstiderna hoppar på dig så fort du vill äntra någon grannes hus eller på annat sätt förflytta dig. Ska du och din bästa vän till gymmet och vill köra bil dit? Då teleporteras ni istället (efter en steril laddningsskärm) då fordon ej finns tillgängliga att använda. Du kan heller aldrig följa med din sim till jobbet utan får snällt vänta i hemmet likt en gammal hemmafru tills denne kommer hem med pengar i bakfickan.

Efter dessa upptäckter kommer du även att se alla de många osynliga väggarna och de utplacerade stadskulisserna i bakgrunden som aldrig kan nås. De två (små) stadsdelarna som du kan bo i eller besöka känns begränsade redan efter två timmar och jag kan tänka mig att simmarna här börjar att känna sig som Jim Carreys karaktär gjorde i andra halvan av The Truman Show. Sedan fortsätter det; den stiliga 3D-kartan från det tredje spelet är numera utbytt mot en i 2D. Du kan inte längre deformera terrängen din trädgård. Tonåringarna är otäckt lik de vuxna simmarna rent utseendemässigt. Det finns inga sjukdomar eller slumpmässiga dödsfall. Många yrken som tidigare fanns med är nu borttagna. Inga swimming pools går att köpa. Andra simmar bjuder aldrig någonsin in dig till fester.

Mycket märkligt känns också det faktum att möjligheterna att skräddarsy sina karaktärer har bantats ned rätt rejält - det finns exempelvis endast förvalda färger för varje plagg. Jag tycker personligen inte att detta är en särskild stor förlust, men jag vet mycket väl att många fans gillar att pyssla om sina simmar med en uppsjö accessoarer och här finns det inte jättemycket för att mätta behovet.

The Sims 4
På gymmet kan man både träna, umgås och beundra sig själv i spegeln - precis som i verkliga livet.

Förhandsklipp har dessutom visat upp en grafisk reptil i The Sims 4, något som följt med ända in i slutversionen. Animationerna har blivit bättre, men i stort är detta bara ett myrsteg framåt sedan föregångaren rent tekniskt. Oavsett hur lite man bryr sig om denna aspekt i ett spel som detta är det svårt att inte upptäcka hur detta adderar till latheten som genomsyrar produktionen. Inte nog med ett magert och i grunden svagt förändrat spelmässigt verk - inte ens ytan är polerad. Även om rörelsemönstren har blivit något bättre innebär det inte att simmarna beter sig särskilt naturligt. De kan exempelvis inte hålla händer sittandes, utan måste på ett mycket omständigt vis ställa sig upp för att utföra konststycket. I de mest banala situationerna förmår de inte att göra två saker samtidigt, tydligen.

The Sims 4 är ruffigt runt hörnen och bristen på nytt innehåll, eller egentligt innehåll överhuvudtaget, är både snopet och tråkigt att se. Det är omöjligt att blunda för. Jag tror mycket väl att detta kommer att bli den definitiva versionen av The Sims efter att alla de obligatoriska trettioelva expansionerna har pumpats ut, men denna basutgåva är förvånansvärt klent utrustad, även i jämförelse med originalspelet av The Sims 3. När de goda nyheter som trots allt finns här endast fungerar som en solid grund, men resten saknas, förloras en stor del av charmen.

The Sims 4
Simon Seduces första fru blev gammal, skör och dog utanför rabatten efter en joggingtur. Urnan förblev kvar i köket efteråt.

Det är lite som att cementen är på plats på allvar denna gång, men inget mer. Om man då sedan har alla expansioner till föregångaren och gör hoppet till denna version kommer besvikelsen att vara omedelbar, då så mycket är exkluderat. Detta känns närmast elakt mot dess konsumenter och är helt klart det mest minnesvärda med spelet efter att den bittra eftersmaken fäst sig.

Förutom gränssnittet, mer levande simmar och det förbättrade humör-systemet känns detta som ett ålderdomligt steg tillbaka för serien. För nya spelare är detta en bra inkörsport, men om du vant dig vid framförallt det tredje spelet kommer du att känna dig inlåst och alltför bekant här. Jag kan inte riktigt motivera den höga prislappen för alla redan inbitna Sims-fans, tyvärr. Det är ett roligt spel, tro inget annat, men med tanke på förväntningarna och seriens tidigare ribba är detta inget annat än en besvikelse.

The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
The Sims 4
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Bättre gränssnitt, mer levande simmar, kul Humör-system, bra inställningsmöjligheter
-
Ålderdomlig grafik, många småbuggar, ingen öppen värld, osynliga väggar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Jonas Mäki
Att skapa ett virtuellt liv i The Sims 4 är nästan lika vanebildande som förr och man ställs hela tiden inför de mest bisarra situationer som inte sällan lockar till gapskratt. Precis som Simon undrar jag dock varför EA Maxis gått tillbaka till det mer låsta systemet och inte byggt vidare på The Sims 3. Att kontinuerligt behöva mötas av laddskärmar stör flytet och rycker mig ur illusionen av att mina simmars öden är verkliga. Jag räknar med att mycket kommer förbättras efter ett otal expansioner och patchar, men tills vidare nöjer jag mig med betyget sex. 6/10

Relaterade texter

4
The Sims 4 (till konsol)Score

The Sims 4 (till konsol)

RECENSION. Skrivet av Lisa Dahlgren

The Sims har tagit klivet över till den nuvarande konsolgenerationen. Hur väl står sig ett tre år gammalt spel proppat med nonsens, idag?

The Sims 4Score

The Sims 4

RECENSION. Skrivet av Simon Eriksson

Arga grannar, familjeproblem och ständig REM-sömn på oputsade trägolv - The Sims 4 är här och Simon har betygsatt...

0
Utöka din The Sims-upplevelse

Utöka din The Sims-upplevelse

ARTIKEL. Skrivet av Jonas Mäki

Anpassa ditt The Sims-spel med ett (eller flera!) paket som lägger till gratis innehåll som skapats av spelare från Gallery eller Mods. Kolla in våra favoritpaket nedan!

0
Såhär spelar du The Sims 4

Såhär spelar du The Sims 4

ARTIKEL. Skrivet av Jonas Mäki

Även om The Sims hunnit vara med ett bra tag, är det såklart inte alla som spelat det, men vi ser nu till att du lätt kommer igång...

0
The Sims 4 Game Packs

The Sims 4 Game Packs

ARTIKEL. Skrivet av Sponsored

Mellanstora paket som ger nya upplevelser att spela på nya tematiska sätt.

0
The Sims 4 Stuff Packs

The Sims 4 Stuff Packs

ARTIKEL. Skrivet av Sponsored

Mindre paket som gör dina simmars liv mer spännande med roliga föremål och mode.Loading next content