Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
The Sims 4

The Sims 4 (till konsol)

The Sims har tagit klivet över till den nuvarande konsolgenerationen. Hur väl står sig ett tre år gammalt spel proppat med nonsens, idag?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

EA:s succéserie har alltid känts som att den innehållit en ändlös potential. En interaktiv upplevelse där spelarens drömmar om att bli en ruggig superskurk, stolt ägare av en lyxherrgård eller den där karismatiska hunken tjejer flockas kring kan gå i uppfyllelse utan egentlig strävan eller spelmekaniska motprestationer. De av oss som spelar den färgstarka simulatorn på konsol har dock aldrig fått uppleva den ultimata The Sims-versionen. Tidigare konsolportar har istället för att vara öppna, oändliga simulationsupplevelser varit mer handlings-fokuserade och har därav saknat det djup och den variation EA bjöd PC-spelarna på. Den senaste konsolversionen i The Sims-universumet, The Sims 4, för dock (nästan) hela PC-upplevelsen till våra vardagsrum och som en bonus släpps det med pool-verktyget samt småbarn, två saker som inte fanns tillgängliga vid PC-versionens lansering 2014.

Innan vi talar allt för mycket om specifikt denna version av The Sims 4 (vi vet att det finns de av er som inte upplevt seriens fjärde kapitel) så börjar vi med att sudda ut alla frågetecken kring just denna version. Trots det faktum att basupplevelsen, som innebär att du agerar allsmäktig "gud" som bestämmer över polygonpersonernas liv och dessas omgivningar, är detsamma som det alltid varit har ett fåtal förändringar skett genom åren. "Simmar" kan nu till exempel göra flera saker samtidigt. De kan alltså, till exempel, plugga och umgås med familjen samtidigt, vilket gör det lättare att tillgodose simmarnas behov. Byggläget har även det förbättrats och låter dig nu sätta ut redan färdiga, möblerade rum - perfekt för de av oss som inte kan det där med design och inredning. Karaktärsskaparen, den för många viktigaste funktionen, har också fått sig ett ansiktslyft och simmarna har utöver det upptäckt mobiltelefonen, något som låter dem ställa till med husfester och dra hem till familjevänner från vilken plats som helst.

Trots min positiva beskrivning av flertalet aspekter är inte alla förändringar bra sådana. Fordon har slopats helt, så en av de enklaste sätten att ta sig från plats till plats är helt borttagen. Möjligheten att skräddarsy fordon har alltså även den, förståeligt, försvunnit. The Sims 3 bjöd även på rejält mycket större, öppnare omgivningar utöver din sims tomt, och det kändes simpelt och sömlöst att röra sig mellan dessa omgivningar. Att förflytta sig från sin "sims" tomt till andra platser är i The Sims 4 mycket omständligare då all förflyttning sker med en lång laddningssekvens. Ingen mer sömlös förflyttning alltså. Trots ett par snedsteg från utvecklarens sida är fortfarande basupplevelsen densamma. Upplevde du magi i spelform när du lirade någon av föregångarna lär det vara lätt att hitta någonting att uppskatta även i The Sims 4.

Detta är en annons:
The Sims 4
En drink i sin finfina cellofan-frisyr framför en brinnande tiki-bar? Taget!

Den kanske största utmaningen för Maxis var garanterat att översätta kontrollschemat från mus och tangentbord till en handkontroll på ett bra sätt. The Sims, likt flertalet andra PC-baserade simulatorer, spelas felfritt med mus och tangentbord och låter spelaren navigera de många menyer som uppenbaras på skärmen snabbt och enkelt. Tyvärr fungerar det inte riktigt lika bra med en handkontroll då navigeringen känns stel och omständlig. Det var framförallt i byggläget som kontrollerna tog stryk. Att styra pilen med en styrspak är helt enkelt inte lika smidigt som att styra den med musen och vi råkade klicka oss in på flertalet underliga inställningar i byggprocessen. Det finns dock ett par genvägar som kopplats till specifika knappar på handkontrollen som gör det något lättare att ta sig fram. Håller du ned LB/RB kan du till exempel lätt manipulera tidens hastighet och trycker du upp och ner på styrkorset flyttas kameran till andra våningar i ditt hem.

Utöver klumpig spelkontroll och underliga innehållsskrotningar hjälpte även absurda laddningstider till att göra upplevelsen ytterligare något mindre underhållande. Som tidigare nämnt så dök dessa laddskärmar upp när vi förflyttade våra simmar från parken till nattklubben och från nattklubben och hem. Utöver faktiska zon-byten var det märkbar ladd-lagg när man zoomade in och ut med analogspaken. Räknar man bort dessa mindre blemmor var det dock få laddningsrelaterade problem och ingenting som totalförstörde upplevelsen eller fick spelet att krascha. Med det sagt var dessa irritationsmoment rejäla sådana. Visuellt sett är The Sims 4 till konsol nära på identiskt PC-versionen, men då seriens fjärde kapitel inte höjde den visuella upplevelsen till skyarna jämfört med föregångaren vid release 2014, så känns grafiken relativt utdaterad.

Konsolversionen står som värdig konkurrent mot PC-versionen men det är en specifik del som konsolversionen saknar och som verkligen märks för de som gillar att skräddarsy sina upplevelser - modstödet och möjligheten att ladda ned användar-skapade föremål och utstyrslar. Moddar och skräddarsydda föremål har hjälpt The Sims-spelen att fortsatt vara aktuella genom åren med ständigt nytt innehåll. Faktumet att denna aspekten saknas helt på konsol gör PC-versionen rejält mycket mer attraktiv för de spelare som vill skapa sina egna spelupplevelser med hjälp av dessa moddar. Maxis har inte kommenterat mod-avsaknaden ännu men vi har sett modstöd på konsol tidigare, så hoppet är inte helt dött på den fronten ännu.

Detta är en annons:
The Sims 4The Sims 4
Party i parken iklädd Happy Gilmore.blusar och märkliga mössor... Check!

När det handlar om The Sims kan man knappast recensera utan att nämna expansionspaketen, seriens levebröd. The Sims 4 till konsol släpps med flertalet uppdateringar och vid sidan av släpps fyra DLC-paket. En av dessa är den massiva expansionen Stadsliv, som låter dina simmar flytta från landet till stadskärnan. De övriga tre är mindre, mestadels kosmetiska expansioner. Den med mest substans av dessa är Vampyrer-paketet som skulle varit ett perfekt Halloween-släpp - nå ja, för sent nu.

Någonting att ha i åtanke är den kostnad dessa mestadels gamla expansioner släpps för. Stadsliv-expansionen kostar just nu bisarra 399 kronor, Vampyrer-paketet ligger på 199 kronor, Klassiska glamourprylar drar omkring hundringen från kontot och Utomordentlig Uteplats-paketet likaså. Ett paket med Stadsliv, Vampyrer samt Klassiska glamourprylar är "rabatterat" till 499 kronor. Med tanke på hur gamla några av dessa expansioner faktiskt är så är det svårt att rättfärdiga den rejäla prislappen - jag menar du kan köpa ett relativt nytt komplett spel för den expansionspengen. Faktumet att PC-spelarna fått leka med dessa prylpaket och expansionspaket en längre tid nu får oss att undra varför de inte inkluderats med konsolversionen utan extra kostnad. Vill spelaren köpa all DLC och därav köpa hela spelupplevelsen kommer denne tvingas betala dubbla originalpriset och det känns knappast rättvist.

Att kunna lira en nära på komplett version av The Sims på konsol är givetvis en stor grej, men The Sims 4 till våra konsoler är fortfarande inte i klass med PC-motsvarigheten. Avsaknaden av användarskapat innehåll och ett stelt, klumpigt kontrollschema sänker konsolupplevelsen något enormt. Dessa aspekter tillsammans med det faktum att spelarna inte får uppleva någonting nytt med denna version gör det svårt att rekommendera den till de som redan spelat The Sims 4 på PC eller ens äger en dator och har möjligheten att spela originalversionen. Är du dock PC-lös och helt missat The Sims 4 kan konsolversionen vara värd att kika närmare på, för bakom blemmorna gömmer sig en solid spelupplevelse, tack vare ett uppgraderat byggläge, nya möjligheter och en upphottad karaktärsskapare.

The Sims 4The Sims 4The Sims 4
The Sims som spelserie har existerat i flera hundra år vid det här laget.
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
För en ny Sims-upplevelse till konsol, seriens fjärde kapitel är lika beroendeframkallande bra här, flertalet förbättringar med i versionen
-
Stela spelkontroll inget modstöd eller skräddarsytt innehåll, långa laddningstider, de tre år gamla expansionerna kostar fortfarande pengar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
The Sims 4 (till konsol)Score

The Sims 4 (till konsol)

RECENSION. Skrivet av Lisa Dahlgren

The Sims har tagit klivet över till den nuvarande konsolgenerationen. Hur väl står sig ett tre år gammalt spel proppat med nonsens, idag?

The Sims 4Score

The Sims 4

RECENSION. Skrivet av Simon Eriksson

Arga grannar, familjeproblem och ständig REM-sömn på oputsade trägolv - The Sims 4 är här och Simon har betygsatt...Loading next content