Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
The Wonderful 101: Remastered

The Wonderful 101: Remastered

Platinum Games överdrivna actionpärla får nytt liv till Nintendo Switch, och vi har nu recenserat den remastrade utgåvan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Platinum Games actionpärla passerade ganska obemärkt förbi när det släpptes exklusivt till Wii U år 2013. En bidragande orsak till det var såklart att det faktiskt släpptes till just Wii U som kom att bli Nintendos minst säljande konsol någonsin. Därför är det glädjande att spelet nu får chansen på nytt, och det till format som istället sålt fenomenalt bra.

Denna remaster startade, som du säkert vet, sin bana på Kickstarter, där The Wonderful 101 på bara sex timmar samlade in $725 000 (drygt sju miljoner kronor). Till slut landade det på över tjugo miljoner kronor och tack vare detta får vi nu alltså avnjuta Wonderful 101: Remastered till PC (Steam), Playstation 4 och Nintendo Switch med premiär den 22 maj, och jag har nu fått förmånen att recensera denna nya utgåva för att se om spelet står sig, sju år senare.

The Wonderful 101: Remastered
Action av ett helt unikt slag väntar.

Med tanke på att de flesta av er som läser sannolikt aldrig spelat The Wonderful 101, så känns det på sin plats att snabbt förklara grunderna. Här stöter du nämligen på 101 ljuvligt utformade superhjältar som kallas in för att avhjälpa en attack från Geathjerks, en mystisk ras utomjordningar med illasinnade planer. Djupare än så går dock aldrig story, utan här handlar det istället om stereotyper inspirerade av klassiska japanska tecknade filmer från 70-talet (såsom Mazinger-Z eller UFO Robot Grendizer) och även nyare sådana, inte minst fenomenet Power Rangers. Allt detta blandas sedan i en underbar parodi med gott om kärlek till allt det bygger på.

Detta är en annons:

En aspekt av The Wonderful 101, som även gäller för Platinum Games andra spel, är det faktum att du direkt slungas ut i hetluften. Det finns ingen pedagogisk genomgång, även om första banan är en bra uppvärmning så går det även där hett till. Men detta tillvägagångssätt är som sagt Platinum Games typiska, och den som väntar sig ett varmt välkomnande och att få vaggas in i spelet - kan alltså glömma detta. Däremot finns tre svårighetsgrader (Very Easy, Easy och Normal); där sistnämnda faktiskt är den jag rekommenderar och gör spelet roligare.

The Wonderful 101: RemasteredThe Wonderful 101: RemasteredThe Wonderful 101: Remastered
Många missade The Wonderful 101 på grund av floppen med Wii U.

Om man ska beskriva The Wonderful 101: Remastered med ett ord, så är det kaos. Det faktum att du som spelade simultant kontrollerar en massa superhjältar och förvandlar dem till jättevapen medelst funktionen Unite Morphs (vi kommer dit snart) - är själva essensen av vad kaos innebär. Att lära sig kontrollera detta är nyckeln till framgång och spelkontrollen är lyckligtvis betydligt bättre än till Wii U tack vare Joy-Cons eller Pro Controller.

Den högra analogspaken är din vän i det här spelet och det är med den vi likt en dirigent kan förvandla superhjältarna till vapen. För den som spelar Switch bärbart går det även att dra fingrat längs skärmen som alternativ, precis som till Wii U. Sistnämnda variant är dock betydligt långsammare och ger heller inte precisionen jag uppskattar från analogspaken och med tanke på tempot i The Wonderful 101, så är detta dessutom halvt livsnödvändigt.

Detta är en annons:

Det finns totalt sju olika vapen att använda dig av i striderna (svärd, näve, prickskyttegevär, piska, bomb, klor och hammare), där samtliga är nödvändiga. Spelet uppmuntrar dig att hela tiden växla mellan dem för att på så sätt tillföra fräschör. Precis som i andra Platinum Games-titlar betygssätter The Wonderful 101 dig efter varje avklarad bana och även detta kräver att du spelar på bästa sätrt och verkligen nyttjar de möjligheter som står till buds. Att få toppbetygen är ofta rysligt svårt.

The Wonderful 101: RemasteredThe Wonderful 101: RemasteredThe Wonderful 101: Remastered
Se till att inte bara klara banorna, utan gör det med stil!

För att fortsätta jämförelserna med originalet, så kan jag nämna att Switch-versionen (som är den jag spelat) är mycket skarpare och har ett bättre flyt än originalet. Bilduppdateringen är stabila 60 bilder per sekund och så länge du spelar på en TV är det 1080p som erbjuds. Bärbart är det däremot upplösningen 720p som gäller, men det är fortfarande väldigt snyggt och behagligt eftersom skärmen är så mycket mindre. Jag upplever även att användargränssnittet nu är tydligare och att det går att snabbt kolla upp instruktioner om du skulle behöva fräscha upp minnet. Spelet laddar också snabbare samt att det finns lite annat nytt lullull som prissättningen av vissa förmågor och orkestrerade versioner av "The Won-Stoppable Wonderful 100" samt "Tables Turn".

Om du inte spelat The Wonderful 101 tidigare, är det hög tid att göra det nu med denna remastrade utgåva. Här hittar du briljant gameplay, frenetiskt tempo och ljuvlig design - saker som äntligen får chansen att uppmärksammas för de breda massorna efter att ha varit en gömd pärla så länge. Jag ger därför spelet samma betyg som jag gjorde med Wii U-utgåvan 2013, för det här är ett spel som sannerligen motstått tidens tand väl.

The Wonderful 101: Remastered
The Wonderful 101: Remastered
The Wonderful 101: Remastered
The Wonderful 101: Remastered
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Hutlöst actionfyllt, originellt upplägg, ljuvlig design, härlig utmaning, bra förbättringar, lång hållbarhet
-
Otillgängligt för nybörjare, mer nytt innehåll borde funnits med
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content