Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Trackmania United

Trackmania United

Från smällkalla vintern till horribelt heta öknar och asfaltslagda städer tar Trackmania United med sig spelaren på en upplevelse som skiljer sig från det mesta på marknaden just nu, häng med Jesper på en härlig bilsemester

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När jag började spela PC-spel i början av 90-talet, försåg min dåvarande svåger mig med drivor av piratkopierade spel. Ett av dessa spel var bilspelet Stunts (också kallat 4D Sports Driving). Detta ska inte förvecklas med Stunt Car Racer, som vid den tiden var ett långt mer uppskattat spel. Det Stunts jag spelade var en 3D-racer där varje bil bestod av ungefär tolv glatt färgade polygoner. En unik finess i Stunts var det faktum att man fick designa sina egna banor. Dessa kunde innehålla det mesta från loopar, hopp, ramper och mycket mycket mer. Att designa sina banor och sedan ta ut ett färgintensivt polygon-monster till bil var ett nöje utöver det mesta som bjöds på den tiden. I ett och ett halv decennium längtade jag därför efter ett liknande spel, och för ett par år sedan besvarades mina önskningar.

Den lilla Franska utvecklingsstudion Nadeo har till dags dato levererat två briljanta spel vid namn Trackmania och Trackmania Sunrise. Som komplement har de även gett oss det lika briljanta gratisspelet Trackmania Nations, ett spel som även öppnade upp för världsomfattande turneringar och tävlingar. Nu har Nadeo samlat det bästa av alla tre spelen i ett nytt spel, och gett spelaren massor av underhållning på ensam och via nätet.

För den som aldrig har fått ynnesten att uppleva ett Trackmania-spel kan det väl bäst beskrivas som en mix mellan Sonic the Hedgehog, Tony Hawks Pro Skater och valfritt racingspel med läckra bilar. Det låter som en salig blandning, och det kan jag garantera att det är. Det är dock inte så enkelt som att man bara ska köra varv efter varv för att vinna äran, pengarna och det kvinnliga depåsmycket. Den ensamme spelaren får nöja sig med att köra runt banorna själv, eller med spökbilar. På varje race-bana kan man få tre olika medaljer, och ett specialpris. Ju bättre man klarar sig, desto bättre belöning får man.

Pussel-biten går ut på att man får en grund till en racingbana, man får sedan designa den på det sätt som gör att man själv kan få bästa tid in i mål. Med andra ord, racing där spelaren själv bestämmer hur uppgiften ska klaras på bästa sätt. Plattformsbanorna går ut på att ta sig från ena sidan till den andra, genom att använda sig av så lite hjälp som möjligt. Skulle man köra av i en loop, trilla i vattnet eller fastna i en oljerigg kan man alltid trycka på en reset-knapp som återställer fordonet till början av det pågående segementet. Varje gång man använder reset-knappen tickar en siffra i skärmens underkant, här visas med andra ord hur många gånger man har använd funktionen. Guld kräver hela noll resets, vilket oftast betyder att man starta om hela banan från början.

Detta är en annons:

Trackmania-spelen har alltid varit bra på att ge spelaren hjälp i början. Dock blir det ganska svårt, ganska snabbt, men den som är envis och ihärdig kommer att finna massor av spelbarhet och många timmar med underhållning i Trackmania United. Den ensamme spelaren kommer dock inte att ha lika kul som den som kopplar upp sig via nätet och deltar i bataljer med spelaren världen över.

Allt som finns tillgängligt solo kan även spelas online, och det är här spelet verkligen visar vilken pärla det är. Inte nog med att man kan tävla, det går även att byta banor, repris-spöken och billackering med varandra. Den officiella hemsidan skryter med att det finns över 100 000 banor att ladda ner redan nu, en siffra som dock ska tas med en nypa salt. Det mesta är rent skräp, men den som är villig att leta lite kan snart hitta ett par riktiga godbitar. Eller varför inte skapa sina egna klassiska mästerverk?

Grafiskt sett är det snyggt, om än väldigt sterilt och stelt spel. Allt utanför de lagda banorna är bara ögongodis, och det mesta befinner sig ganska långt bort från spelaren. Sammanlagt finns det sju miljöer, snölandskap, öken, stadium, en underskön ö-värld och ett stycke kust - för att nämna några. Varje unikt landskap för med sig olika bilar, i stadion får man köra en öppen formel-liknande bil, och i övärlden är det en superhottad sportbil som står till förfogande.

Ett stort minus i protokollet är det faktum att ljudet är rätt dåligt, och musiken direkt horribel. Ett litet skönhetsfel, men ändå en smått irriterande detalj. Dessutom kräver spelet i stort sett att man spelar med en handkontroll. Som racingspel borde det inte vara några konstigheter, men tangentbordet hänger helt enkelt inte med. Är man dock inte intresserad av att spela online, är Trackmania United inget för dig. För även om den ensamme spelaren har ett par timmar god underhållning att vänta, är det verkligen i tävlan mot andra som det är som bäst.

Detta är en annons:

Trackmania är som en gigantisk sandlåda med timmar och åter timmar underhållning. Den som vill ha en Burnout-klon eller ett realistiskt spel kommer att bli besvikna, men de som vill pröva på något annorlunda kommer att glädjas. Är man osäker går det bra att gå till den officiella hemsidan https://www.trackmaniaunited.com/ och ladda hem hela spelet Trackmania Nations, gratis och fullt lagligt. Tycker man att Nations är kul, då kommer man att älska United. I en tid då mycket handlar om att pimpa sina verkliga vrålåk och halvkorrekt bilfysik, välkomnar jag Trackmania United, som får mig att känna mig som elva år gammal igen, år 1990.

Det enda jag egentligen önskar mig nu, är att Nadeo tar sig en funderare på att konvertera Trackmania-spelen till nästa generations konsoler. Tyvärr har de inte varit intresserade av detta då de föredrar PC som plattform, men snälla Nadeo, tänk om och jag blir er evigt tacksamma.

Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
Trackmania United
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Innehållsrikt, snyggt, fartfyllt, underhållande, varierat, utmanande
-
Uselt ljud, blir tråkigt offline
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Sammy DogBro
    Jag är smått besviken... Visst erbjuder TrackMania United (TMU) fler miljöer i allt från solnedgång, och svart natt trots det är det nåt som... 10/10

Relaterade texter

Trackmania UnitedScore

Trackmania United

RECENSION. Skrivet av Jesper Karlsson

Häng med en överdrivet fnittrig Jesper Karlsson på en härlig bilsemester i Nadeos senaste racingfestLoading next content