Svenska
Gamereactor
recensioner
Trombone Champ

Trombone Champ

Släng dig i väggen Guitar Hero, här kommer utmanaren som blåser bort motståndet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När Guitar Hero var som störst brukade ett av de mest återkommande skämten fokusera på hur underhållande det hade varit om vi fått rytmspel som fokuserade på andra mer udda instrument såsom bastuba, kastanjetter eller bongotrumma. En inte allt för seriös önskning så klart, men vem kunde gissa att vi mer än femton år efter att Harmonix succéspel lanserades faktiskt skulle få se uppleva något som Trombone Champ. Ett spel som är lika mycket av ett skämt som det är ren och skär briljans, ja rakt av en av årets mest essentiella spelupplevelser.

HQ

För du har i sanningen inte levt innan du fått uppleva Gioachino Rossinis William Tell Overture bli totalt massakrerad av en fånig, virtuell trombonist med en femårings musikaliska förmåga. Resultatet blir lika ofta tut som prutt-ljud och Trombone Champ är därmed också väldigt svårt att ta speciellt seriöst. Det är ett spel tydligt ämnat som lättsam underhållning. Men under allt skratt och flams gömmer sig också ett förvånansvärt kompetent och välutvecklat rytmspel som kräver en vältränad, snabb arm likväl som taktsinne för framgång.

Trombone Champ
Charmerande tramsig estetik som fungerar perfekt för spelets ton.

Spelmässigt är Trombone Champ behagligt enkelt och du kontrollerar enkelt ditt blåsinstrument genom att flytta datormusen upp eller ner för att simulera draget, samt klicka för att simulera blåsandet. Sen gäller det att hålla pekaren justerad i linje med noter som strömmar mot dig på skärmen. Det påminner kort och gott en hel del i upplägg med de flesta andra mer eller mindre kända rytmspel på marknaden och är otroligt enkelt att komma in i. Men samtidigt så där härligt utmanande att faktiskt lära sig bemästra.

Till skillnad från Guitar Hero eller många av de andra mer kända spelen i genren så handlar Trombone Champ inte bara om rytm och tajming utan mer om tonhöjd och noggrannhet. Vilket ger ett oväntat lager av komplexitet som förvånansvärt korrekt simulerar hur man faktiskt opererar ett bleckblåsinstrument i verkligheten och det krävs gott om finess för att få ditt tutande att flyta samman på ett mjukt och naturligt sätt. Mer ofta än sällan blir urartar blåsandet i ren och skär parodi snarare än någon genialisk musikalisk tolkning.

Detta är en annons:
Trombone Champ
Efter några timmars tutande kommer du vara ett proffs på historiska bleckblåsare.

Totalt bjuder spelet på tjugofem klassiska musikstycken att tuta i takt till varav de flesta är lånade från public domain med en handfull originalkompositioner från spelstudion själv inströsslade i blandningen. God Save the King, Beethovens femte symfoni, William Tell Overture och Take Me Out to the Ball Game är bara några av många exempel av blåsvänliga låtarna du kommer få njuta av, och utvecklaren Holy Wow har redan nu nämnt att flertal nya musikstycken kommer läggas till i framtiden.

Självfallet finns här också en uppsjö av bonusprylar att låsa upp i spelet, allt från samlarkort föreställande mer eller mindre kända musiker till nya tromboner och karaktärer. Poängen som används till detta kallas toots och tjänas ihopa genom normalt spelande. Ju bättre du presterar med din bleckblåsare, desto fler toots samlar du ihop. Trombone Champ har även några mer eller mindre väl dolda ess i rockärmen som uppenbarar sig när du avancerat djupare in i spelet och en mystisk koppling mellan babianer och tromboner som du har möjlighet att nysta upp.

Trombone Champ
Spelet bjuder på en ganska rejäl utmaning för den som vill vara seriös.
Detta är en annons:

När det kommer till de visuella aspekterna av Trombone Champ så lär det knappast ta hem några priser i varken teknisk underfundighet eller banbrytande artdesign. Men det som finns här är funktionellt och med rätt touch av humor som matchar den övergripande känsla av tramsighet som genomsyrar spelet. Kollage-liknande bakgrunder med komiska element som gifter sig väl med musiken och karaktärer som påminner om Nintendos Mii-kreationer med överdrivna kroppsdimensioner och ofta hysteriska animationer.

Trombone Champ må vara internets senaste meme-spel med allt vad det innebär, men bortom alla prutt och tut-ljud, och under den skämtsamma ytan så finner vi en otroligt ödmjukt och mysigt upplevelse som det är omöjligt att inte bli förälskad i. Ett litet spel med stora aspirationer i putslustig förpackning skapat av två individer som väldigt tydligt bär en stark passion till genren likväl som mediet. Trombone champ är därtill den absolut charmigaste, mest skrattframkallande, underbara lilla spelupplevelse du kan få i år. Så ta chansen, lyft trombonen och tuta så det står härliga till.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbar humor, kul och utmanande gameplay, gott om extramaterial
-
I dagsläget lite begränsat urval av låtar. Den grafiska stilen är väldigt hit-or-miss
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Trombone ChampScore

Trombone Champ

RECENSION. Skrivet av Marcus Persson

Släng dig i väggen Guitar Hero, här kommer utmanaren som blåser bort motståndet...Loading next content