Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Two Point Campus

Two Point Campus

Vi har byggt upp vårt drömuniversitet i Two Point Studios kommande simuleringsspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Om du är ett stort fan av simuleringstitlar och spel där du försöker bygga intuitiva och välfungerande städer och anläggningar, känner du säkert redan till Two Point-serien. Studion bakom är främst känd för Two Point Hospital, ett spel där du måste utforma, bygga och förvalta komplexa och funktionella sjukhus som diagnostiserar och behandlar alla möjliga konstiga sjukdomar. Även om det fortfarande finns utrymme för att bygga vidare på det vill studion bakom spelet, Two Point Studios, jaga nya horisonter, så de har beslutat att skippa medicinen för tillfället och ersätta den med den eviga jakten på ny kunskap - utbildning. Det nya spelet i serien heter därför Two Point Campus och har just skjutits fram med hela tre månader, så det kommer den 9 augusti. Jag har dock tjuvstartat med att bygga upp mitt eget universitet på två olika campus.

Om du redan spelat Two Point Hospital kommer du att bli glad att få veta att Two Point Campus har samma upplägg. Det är ett oerhört strömlinjeformat och väldesignat gränssnitt som är lätt att förstå och använda. Grafiken är färgglad, detaljerad och varm, och själva konceptet är medvetet komiskt, snarare än att försöka skildra realism. Vad vi menar med det är att dina elever kan studera allt från gastronomi till trolldom (japp!).

Two Point Campus
Det finns plats för mängder av inriktningar.
Detta är en annons:

Det är också kärnan i Two Point Campus, vilket innebär att till skillnad från Two Point Hospital handlar det här i första hand om att se till att dina studenter gör så bra ifrån sig som möjligt och därför ska du göra allt du kan för att se till att de lyckas under sin utbildning. Om det innebär att bygga bibliotek för att göra det lättare att läsa utanför klassrummet eller att utrusta klassrummen med mer utrustning som uppmuntrar till ett mer varierat lärande, beror på den specifika situationen. Poängen är att eleverna måste känna att de är omgivna av en aura som uppmuntrar till kreativ problemlösning, och det är lite... svårare än en enkel diagnos av en sjukdom i det föregående spelet. Du tjänar pengar genom framgång, och denna framgång mäts delvis genom de betyg som studenterna får, vilket i slutändan förbättrar ditt rykte bland medborgare och andra universitet.

Du har massor av verktyg till ditt förfogande för att säkerställa ovannämnda framgång, för precis som i Two Point Hopsital finns det en ganska komplex simulering under den färgglada huven. Du måste hitta resurser för att säkerställa en tillräckligt hög andel godkända studenter genom att forska om nya undervisningsmetoder och ny utrustning, du måste se till att det är rent och hygieniskt på de officiella fakulteterna och ständigt expandera för att se till att det finns tillräckligt med plats för alla studenter. Dessutom måste du anställa och vägleda personal för att genomföra just de metoder som du utformat. Det är minst sagt mycket att hålla reda på, men allt är serverat på ett sådant sätt att du aldrig känner dig överväldigad på ett dåligt sätt. Med andra ord känns det intuitivt att ständigt ta itu med nästa problem, och nästa efter det.

Two Point CampusTwo Point CampusTwo Point Campus
Grafiken är färgglad och charmig.

Samtidigt måste vill jag dock slå fast att när allt väl faller samman - så går det fort...

Detta är en annons:

Även om man vid första anblicken ser mycket av Two Point Hospital i Two Point Campus, är det viktigt att notera att studion bakom denna titel gjort några ganska banbrytande förändringar för att se till att det nya spelet också känns som en uppföljare. Du är till exempel inte längre bunden till specifika byggnadsmallar, så du kan utforma dina egna byggnader från grunden och till och med krossa och bygga om byggnader som redan står när ett specifikt scenario börjar. Dessutom kan du mixa med själva utsidan och placera träd, buskar, bänkar och stigar, som alla bidrar till den tidigare nämnda auran som ska skapa en mottaglig stämning hos eleverna. Allt detta är faktiskt väldigt enkelt, eftersom Two Point Studios har skapat ett nytt verktyg för de mer noggranna uppgifterna som gör det hela ännu bättre.

Och så finns det eleverna. På Two Point Campus är det meningen att vi ska göra bättre människor, och det innebär att utbilda dem, men det är faktiskt mer än så. Du måste organisera sociala evenemang, som klubbar och möten, och du måste också hjälpa studenterna att skapa relationer med varandra som i slutändan får dem att växa som människor och bli mer kompletta studenter på ditt campus. Det är faktiskt viktigt att de sprider positiva ord om sin tid hos dig efteråt.

Two Point Campus
Att dina elever trivs hos dig är viktigt även sedan de lämnat universitetet.

Som du säkert redan kan ana är spelet en ganska exakt balans mellan det lättillgängliga och humoristiska och det avancerade samt uppslukande. Dessutom består detta av ett stort antal unika scenarier som du som chef måste hantera. Det kan vara det gastronomiska universitetet på Piazza Lanatra, där studenterna går i en slags kockskola. Målet är detsamma: att skapa ett fungerande campus, men strategierna du använder för att nå dit kan vara helt olika, och dessutom finns det inga begränsningar i spelets Free Play, där du kan bygga precis det campus du vill.

Jag tänker inte påstå att Two Point Campus kan övertyga dig om du inte gillar simuleringar eller "stadsbyggare". Detta är vad det är, och det gör inte anspråk på att vara något annat eller något mer. Men om du gillar förutsättningen kan jag redan nu säga att Two Point Campus känns som en oerhört tillfredsställande spelupplevelse.

HQ
Two Point CampusTwo Point CampusTwo Point CampusTwo Point Campus

Relaterade texterLoading next content