Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Uncharted 4: A Thief's End

Uncharted 4: A Thief's End

Nästa år släpper Naughty Dog Nathans allra sista äventyr och vi kollar närmare på vad vi fick se på E3-mässan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är snart åtta år sedan vi fick bekanta oss med Nathan Drake första gången i Uncharted: Drake's Fortune. Sedan dess har Nathan rest land och rike där han klättrat, klättrat och klättrat, samt slagit en och annan skurk på käften. Jo, Nathan har hunnit uppleva det mesta som stavas farligheter, och därför har Naughty Dog bestämt sig för att pensionera karaktären och låta det här bli hans sista äventyr. Det lär inte alls betyda att serien tar slut härutan mest sannolikt får vi bekanta oss med en ny huvudkaraktär i framtida titlar.

Uncharted 4: A Thief's End
Nathan gör sig redo för sitt sista äventyr när han tillsammans med sina kumpaner, Sam och Sully, packar väskan och reser till den afrikanska kontinenten

Precis som i de tidigare delarna i serien spelar Victor Sullivan en stor roll. Vi vet också att Nathans äldre broder Sam kommer introduceras. Både Sam och Sully kommer utgöra en stor del av spelet som Nathans kumpaner. Sully känner vi igen sedan tidigare och är den där cigarrtuggande typen som vi vid det här laget vet att vi kan lita på. Men Sam? Varför dyker han upp helt plötsligt efter flera års frånvaro? Jag måste erkänna att det känns ytterst krystat att Nathan helt plötsligt har en bror - som dyker upp från ingenstans. Tiden får utvisa om Naughty Dog lyckats berätta just den här biten på ett naturligt och trovärdigt sätt som passar in i Uncharted-universumet.

Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End
Actionsekvenserna ser riktigt lovande ut
Detta är en annons:

Resmålet den här gången är till den afrikanska kontinenten. Bland annat får vi gästa Madagaskar, en tropisk ö i södra Afrika med drösvis av palmer och soldränkta havsstränder. Nathan kommer, precis som sin vana trogen, resa runt mellan olika länder för att samla nyttig information om var den åtråvärda skatten befinner sig. Och än en gång har Nathan och hans kumpaner ett tusental generiska ruskprickar hack i häl. Alla med ett enda mål i sikte. Att komma först till skatten. Omgivningarna i spelet ska vara öppnare och betydligt bredare gentemot de tidigare delarna i serien för att tillgodose olika spelstilar. Biljakten som visades upp under E3 visade prov på att det går att köra lite hur man vill genom staden och välja de vägar som passar spelaren bäst. Den kulsprutande lastbilen kommer göra sitt yttersta för att hitta bästa möjliga sätt för att beskjuta Nathan och vilka vägar man än väljer kommer slutdestinationen alltid vara detsamma.

Det är ingen hemlighet att Naughty Dog i flera omgångar har hyllats för grafiken i sina tidigare spel. Inte minst för Uncharted 3: Drake's Deception och det suveräna The Last of Us. När Uncharted 4: A Thief's End visades upp för första gången imponerade grafiken inte like mycket som den gjorde i exempelvis det andra spelet i serien. Samtidigt måste jag erkänna att jag tyckte spelet såg bra ut, men inte i närheten av det som jag förväntade mig och vet att Naughty Dog kan göra med sina spel. Däremot är animationerna beundransvärda, detaljrika och väldigt realistiska. Något som utvecklaren alltid lyckas rysligt bra med.

Uncharted 4: A Thief's End
Sully är den där cigarrtuggande typen som alltid kommer till undsättning när Nathan som bäst behöver det

Under E3 visades en ny spelsekvens upp som gav oss mer kött på benen och den här gången måste jag medge att spelet ser riktigt imponerande ut - rent grafiskt. Det märks klart och tydligt att Naughty Dog har kommit längre in i utvecklingen om vi jämför med förra gången spelet visades upp. Sekvensen vi fick se den här gången utspelar sig strax efter att Nathan återförenas med sin bror för första gången - som han trodde var död. Nathan och Sully vandrar lugnt och belåtet i en liten by i Madagaskar när plötsligt ett bakhåll väntar dem och en skottlossning tar vid. Människor flyr skrikandes för sina liv medan Nathan och hans kompanjon panikartat slänger sig för att ta skydd. Jag tycker definitivt att det mesta skvallrar om att dynamiken i actionsekvenserna är otroligt bättre än tidigare och att smygmekaniken har finputsats en aning, liksom vapenkänslan. Detaljrikedomen i E3-snutten var i det närmaste enastående med hundratal objekt som interagerar med varandra under varje liten del av den rätt mastiga eldstriden.

Detta är en annons:
Uncharted 4: A Thief's End
Nathans brorsa gör debut i det fjärde spelet.

Nathan och Sully fortsätter sin färd där granater och kulor svischar förbi innan de slutligen når en jeep. Snabbt därefter tar en biljakt fart i sällan skådat slag och visningen slutade med att Nathan hängde i ett rep efter en bärgningsbil och for rakt in i en vägg. Det var allt som visades upp för alla som följde E3, men senare under en demovisning valde Naughty Dog att visa fortsättningen på den brutala jakten. Vad som hände sedan var att Nathan for rakt ner i vattnet, hängde sig kvar i repet och drogs sedan upp på en lerig väg. Där fortsatte jakten och Nathan fick avlossa några salvor mot ett gäng skurkar på motorcykel. En stund senare lyckades Nathan ta sig upp på en Jeep, där han slänger ut föraren och tar kontroll över bilen och kör ikapp sin bror. Sam och Drake tar sig till ett hotell, där de tillsammans med Sully studerar en karta som visar vart den berömda piratskatten befinner sig. Elena kommer in i rummet och skärmen tonade mot svart. E3-visningen av ett av de överlägset mest efterlängtade spelen var över och vi på Gamereactor var minst sagt belåtna.

Uncharted 4: A Thief's End
Erfarenheter från utvecklingen av The Last of Us har hjälpt studion att skapa mer mänskliga karaktärer även i Uncharted 4.

Änterhaken som Nathan använder sig av för att fästa sig fast i bärgningsbilen spelar en mycket viktig roll i spelet. Den kommer bland annat komma till användning till en hel del pussellösning, i strider och till den ofrånkomliga klättringen. Naughty Dog har även förklarat att de lärde sig mycket från The Last of Us. Därför kommer det vara viktigare än någonsin att smyga i Uncharted 4. Det betyder inte att tempot kommer vara nedskruvat utan de kommer hålla fast vid det berömda Uncharted-tempot, som studion själva uttryckte sig. Med det sagt så ser A Thief's End riktigt smarrigt ut. Vi gillade det vi såg och är både sugna och oerhört förväntansfulla på Nathans allra sista äventyr.

Gamereactor sprang på Neil Druckman (Creative director) och passade på att ställa några snabba frågor om spelet.

Hur skulle du beskriva Uncharted 4 med några väl valda ord?
- En otrolig final! Vi har samlat alla krafter och försökt toppa de tidigare tre delarna med ett enormt spel där ambitionsnivån under utvecklingens gång varit högre än någonsin. Uncharted 4 handlar om enorma action- och äventyrssekvenser men även om relationer och mänsklighet.

Hur upplever du det att arbeta med PS4 som hårdvara?
- Haha, jag har upplevt det lite som en enda lång uppförsbacke om jag ska vara ärlig. Detta eftersom vi med Uncharted 3 och The Last of Us verkligen hade lärt oss allt om Playstation 3 och nu tvingats kasta bort all den kunskapen för att börja om med en maskin som arkitektuellt ser väldigt annorlunda ut. Samtidigt har det naturligtvis varit grymt för oss att kunna stoppa in betydligt fler saker på skärmen samtidigt och inte behöva oroa oss för att arbetsminnet ska ta slut.

Hur ser skillnaderna ut för din del om vi jämför att arbeta med The Last of Us och att arbeta med Uncharted 4 till Playstation 4?
- Det här spelet är såklart mycket större, mycket snabbare och innehåller mycket mer skjutande och större sekvenser proppade med den där storslagna äventyrskänslan. Samtidigt lärde vi oss massor av människor, nyanser, djup och relationer under utvecklingen av The Last of Us, nyttiga erfarenheter som vi använt oss av i utvecklingen av Drakes sista resa.

Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End
Räkna med flera vildsinta sekvenser i kommande A Thief's End.

Spelvärlden ser klart större ut den här gången, hur mycket frihet finns det i spelet?
- Inte särskilt mycket men klart mer än i Uncharted 3. Jag gillar inte riktigt open world-spel eftersom de ofta saknar spänning, intensitet och framförallt driv. Uncharted 4 brukar vi beskriva som "wide-linear", ett mellanting mellan föregångaren och låt säga Just Cause 2.

Något gick fel med spelet under er demonstration på Sonys E3-presskonferens, vad hände?
- Bruce klev in på scenen och Playstation 4-handkontrollen låg inte där vi hade lämnat den. Det tog en stund att leta rätt på dosan och när vi sen startade demon rörde sig inte Nathan... Efter det dog batteriet i handkontrollen och Bruce ville enligt honom själv helst sjunka genom golvet och bara försvinna, spårlöst.

Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End

Relaterade texterLoading next content