Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Uncharted: Fight for Fortune

Uncharted: Fight for Fortune

Nathan Drake och gänget är tillbaka i bärbart format, fast den här gången handlar det inte om något äventyr jorden runt. Mathias har satt betyg på Uncharteds första omgångsbaserade kortspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ett öppet stridsfält. På varsin ände väntar två rivaler, och de skickar ut sina arméer mot varandra. Gevärselden ekar genom stadens trånga gränder, och öronen piper från granaten som precis exploderat. Det kanske låter som en helt vanligt dödsmatch i Uncharted 3: Drake's Deception, men det är faktiskt det omgångsbaserade kortspelet Uncharted: Fight for Fortune jag beskriver.

Det är här som hjältar och skurkar från Nathan Drakes äventyr om skatter och ära, och det är studion bakom Vitans första Uncharted-spel, Bend, som stått för utvecklingen även den här gången. Tillsammans med One Loop Games har de skapat ett så troget kortspel man kan baserat på ett intensivt actionspel. Det är en triumf i sig, men Fight for Fortune lyckas faktiskt stå på egna ben också.

Glöm pusslen och plattformandet, i Fight for Fortune handlar det bara om en sak: blodiga eldstrider. Matcherna går ut på att två spelares avatarer befinner sig på varsin sida av skärmen, och i mitten har de fem rutor var där spelkort ska placeras. Spelarna turas sedan om att lägga ut kort på spelplanen, och de viktigaste korten är de såkallade factionkorten. Dessa består av hjältar, skurkar och andra lömska figurer från de fyra Uncharted-spelen, och precis som i många andra kortspel så är dem helt unika. Vissa karaktärer är starkare, andra tål mer skada, och det finns även de med speciella förmågor.

Uncharted: Fight for Fortune
Bered dig på en helt annan typ av Uncharted än du är van vid.
Detta är en annons:

En runda inleds med att en spelare lägger ut ett factionkort på en av sina fem rutor, och när båda spelarna gjort det attackerar korten automatiskt. Det är således factionkorten som används för att attackera motståndarens avatar, men de fungerar även som barriärer för att skydda avataren från fiendens factionkort. Karaktärerna kan nämligen endast attackera i en rak linje, och för att två kort ska kunna strida måste dessa ligga direkt framför varandra på spelplanen. Skulle det vara så att inget kort ligger framför ett factionkort som ska attackera finns det ingenting som stoppar det kortets attack från att träffa spelarens avatar. Och på det här sätter fortsätter det till någon av avatarerna dött.

Det finns dock fler korttyper än de vanliga factionkorten. När man valt en karaktär att lägga ut på planen får man gå på skattjakt genom att välja ett slumpmässigt fortunekort. Alla fortunekort är artefakter med olika pengavärden, och dessa kan läggas i den personliga banken så att ännu dyrare kort kan spelas i nästa omgång. Men man kan också välja att lägga sin skatt på ett av sina factionkort, för att låta den karaktären bära med sig fortunekortet in i strid. Det är mer riskfyllt, då factionkortens skatter går till motståndarens bank som de skulle dödas. Å andra sidan leder det till större belöningar om man faktiskt skulle komma segrade ur striden.

Till sist har vi resourcekorten, som gör ens karaktärer starkare eller låter dem utföra speciella manövrer. Man kan till exempel ge en av sina soldater resourcekortet "In cover", vilket innebär att factionkortet tar mindre skada från motståndaren. Det är rätt så smart gjort av utvecklarna med tanke på hur viktigt det är att ta skydd i de riktiga Uncharted-spelen, och det är smådetaljer som denna som får Fight for Fortune att kännas väldigt troget förlagan, trots att de spelmässigt sett inte skulle kunna bli mer olika.

Det finns alltså ett taktiskt djup för de som är villig att sätta sig in i stridssystemet, men tyvärr finns det ett par stora balanseringsproblem här. För det första så finns det många kort som endast är tillgängliga för de som har skaffat vissa troféer i de riktiga Uncharted-spelen, och har man en avklarad sparning från Uncharted: Golden Abyss så kan man förstärka många av sina kort permanent. Det är också en stor väldigt fördel att få börja en match, men den typen av föredelar drabbar de flesta turordningsbaserade spelen.

Detta är en annons:

Uncharted: Fight for Fortune innehåller relativt mycket för ett kortspel. Utmaningar ska klaras, troféer ska samlas och kortlekar ska skräddarsys. Det råkar även vara väldigt billigt, med en prislapp på cirka 40 kronor. Därför kommer det kanske inte som en särskilt stor överraskning att produktionsvärdena inte precis är någonting att höja i granen.

Spelet innehåller några klassiska musikstycken och ljudeffekter från serien, men något röstskådespel finns dessvärre inte. Och visst känns det allt lite tråkigt att Nathan Drakes karismatiska röst inte hörs när kortversionen av honom blir träffad eller lyckas besegra en fiende. Grafiskt sett finns det inte så värst mycket att säga heller, då spelet endast består av menyer (även om dessa lyckas fånga Uncharted-känslan väldigt bra).

Uncharted: Fight for Fortune
För den som tidigare spelat andra Uncharted finns särskilda bonusar.

Samtidigt är det kanske inte vackra miljöer och bra skådespel man letar efter om man införskaffar Uncharted: Fight for Fortune. Den enda riktiga anledning till att äga spelet är för att kunna utmana sina vänner online, men det är beklagligt att man inte kan välja att spela med någon live. Istället gör man sitt drag och skickar vidare spelet, och har motståndaren ingen lust att spela just då så får kan man få vänta hur länge som helst.

Fight for Fortune har helt klart sina brister, och självklart hade jag föredragit ett helt nytt skattjaktsäventyr istället för ett detta. Men man får ta det för var det är. Det är ett rätt så spännande kortspel för 40 kronor, och tycker du att det låter intressant lär du inte bli besviken.

HQ
Uncharted: Fight for FortuneUncharted: Fight for Fortune
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Trogen Uncharted-tolkning, spännande och djupt stridssystem, bra musik, beroendeframkallande, lättillgängligt
-
Vissa balanseringsproblem, få valmöjligheter i onlineläget, dålig artificiell intelligens, trist presentation
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Nytt Uncharted till PS Vita

Nytt Uncharted till PS Vita

NYHET. Skrivet av Jonas Elfving

Det har tisslats om ett nytt Uncharted-spel till PS Vita, och nu har fler rykten dykt upp. Spelet ska tydligen heta Uncharted: Fight for Fortune och det rör sig om ett casino- och kortspel...Loading next content