Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Undisputed

Undisputed

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Boxningsspelen (som genre) har varit nere för räkning under väldigt många år nu. Sedan EA valde att slopa Fight Night-serien efter det utmärkta Fight Night Champion, som kom ut år 2011, har det varit väldigt ont om boxningsspel. Det närmaste vi kommit är väl VR-spelet Creed: Rise To Glory från 2018. Många fans av sporten längtar nog dock tillbaka till dagarna med Fight Night, Knockout Kings eller till och med spel som Punch-Out!! och Ready 2 Rumble. Så boxning har varit en döende sport inom spelvärlden. Håll mina boxningshandskar, sa Steel City Interactive och bestämde sig för att försöka resa genren på nio.

Det märks fort att Undisputed, som spelet heter, är skapat med kärlek till sporten och det kommer utan tvekan att göra alla som väntat på ett liknande spel väldigt nöjda. Spelet går in i Early Access idag och medan det kanske inte finns alla stjärnor finns där ändå ett gäng kända slagskämpar att välja bland. Fler än 50 boxare ska finnas tillgängliga under Early Access-perioden där fler kommer läggas till så småningom. Bland de som för närvarande finns hittar vi Muhammad Ali, Tyson Fury, Oleksander Osyk, Canelo Alvarez, och Deontay Wilder. Dessutom har damerna tio boxare i två olika viktklasser, däribland norskan Cecilia Braekhus. Alla boxare känns dessutom olika att spela som och mot. På det stora hela är det en kompetent grupp boxare som kommer bli ännu bättre när den växer. Från början kommer det också finnas sex olika platser att boxas på, vilket storleksmässigt är från små boxningsgym utan publik och utan kommentatorer upp till en stor arena med allt bling som skärmar och pyroteknik. Det är ännu oklart om det kommer läggas till fler arenor, men det är något som spelet skulle må bra av då det för tillfället bara finns en riktigt stor arena.

Undisputed
Att tänka på konditionen och orken är minst lika viktigt som att mata slag.

Vi har fått testa spelet och medan vi bara haft tillgång till vanliga matcher kommer det läggas till ett karriärläge och möjligheten att skapa egna boxare under Early Access-perioden. Träningsläget kommer upp direkt och ger en bra chans att testa på systemet, ett system som fungerar riktigt bra. Det går att välja fritt mellan den högra styrspaken och knappar för att slå de olika slagen utan att behöva gå in i menyn och ändra. Personligen tycker jag att styrspaken ger en bättre känsla, men om du föredrar den klassiska stilen med fyra knappar kan du använda det också. Boxningen känns sådär tajt och hård som den ska göra, men också där det krävs strategi för att vinna. Om du är som jag och är lite väl aggressiv med slagen kan du åka på rumpan innan du hinner blinka. Det var i fjärde ronden i en match där jag var helt överlägsen i träffade slag, men samtidigt började min kondition bli sämre och BAM!... Ett fint placerat slag var allt som krävdes och där låg min boxare utan en chans att ta sig upp.

Detta är en annons:

Att tänka på konditionen är väldigt viktigt i Undisputed. Det finns en mätare som töms för varje slag du slår (tänk om du själv boxas i verkliga livet och slår or slår och slår. Till slut kommer du bli trött och inte orka slå) som sedan fylls upp igen när du inte slår. Men problemet är att bitar av mätaren tas bort ju tröttare du blir, så konditionen kommer aldrig kunna komma upp i 100%. Dessutom finns en pulsmätare och ju mer aggressiv du är desto högre puls kommer din boxare ha och konditionen dras fortare. Detta märks speciellt på boxare som inte har så bra grundkondition. Och om du blir trött kommer dina slag vara långsammare och inte lika hårda samtidigt som din guard blir svag. Det är en tunn linje att balansera på mellan att slå tillräckligt mycket för att knocka din motståndare och att inte slå för mycket att bli trött. Undisputed gör ett väldigt bra jobb med detta strategiska val. Till hjälp har du enligt utvecklarna över 60 olika individuella slag tillsammans med defensiva strategier som "slip punches, weave, dodge, och block".

Undisputed
Muhammad Ali mot Eddie Hall. Ja, varför inte?

Dessa strategier kommer du sedan kunna testa i matcher mot datorn offline, i så kallade Prize Fights där du försöker få så hög poäng som möjligt i en ranking i tre utvalda matcher (för närvarande är det Froch-Groves, Fury-Wilder och Gatti-Ward) samt online mot andra spelare. Onlinelägena är vanliga orankade samt rankade matcher. Dessa nämnda spellägen finns tillgängliga från start och som tidigare nämnt kommer ett karriärläge också läggas till vid ett senare tillfälle.

Men allt detta hade fallit ganska platt om spelet inte sett bra ut. Som tur är imponerar grafiken och då inte bara på vad de flesta tänker när någon nämner grafik. Visst, spelet ser snyggt ut med bra boxarmodeller och liknande, men det som gör det ännu bättre är de små detaljerna. Det vi vanligtvis ser i boxningsspel är en liten stege där det går från svullnad till blod. I Undisputed finns det en imponerande detalj med stegvis rodnad om flera slag träffar på samma ställe. Träffa den högra sidan av ansiktet regelbundet och den sidan kommer bli rödare och rödare. Blod är däremot inte lika vanligt, men det händer att de börjar blöda också, speciellt i längre matcher. Det här är ett väldigt snyggt spel och då har det bara precis gått in i Early Access.

Detta är en annons:
Undisputed
Det finns tre olika zoner på huvuet och tre på kroppen som kan ta skada. Svullnad och blod är sånt du vill undvika.

Undisputed ser ut att bli spelet som fans har väntat på och är utan tvekan det bästa boxningsspelet det senaste årtiondet. Har du väntat på denna typ av spel är detta något som är väl värt att kolla in. Undisputed finns tillgängligt på Steam Early Access nu och kommer också släppas till Playstation 5 samt Xbox Series X/S med den fulla lanseringen i framtiden.

Relaterade texterLoading next content