Svenska
Gamereactor
recensioner
Unpacking

Unpacking

Vi har hjälpt en tjej att packa upp sina flyttlådor och på samma gång fått en helt unik inblick i en annan människas livsöden och glädjeämnen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Idén är lika briljant som enkel; om du hjälper en person att flytta in i en ny bostad genom att packa upp - kommer du otvivelaktigt att få veta väldigt mycket om vederbörande. Varenda pryl vi har, eller inte har, berättar en historia om vilka vi är och vad vill gillar att göra. En filosofiskt intressant tanke, men hur gör man ett spel av detta?

Unpacking bygger just på detta enkla koncept och här ska vi alltså packa upp flyttlådor och samtidigt fragment för fragment få en livshistoria berättad för oss med helt enorma luckor, där fantasin automatiskt skenar iväg och ger en personlighet till någon vi aldrig träffat, och som för den delen heller inte ens existerar. Med en paketering bestående av pastelliga pixlar och charmig design kombinerat med en hemtrevlig ljudbild finns alla förutsättningar för en spelupplevelse som inte liknar något vi sett tidigare.

Unpacking
När spelet börjar är det gammal teknik med tjockskärmar och fula datorchassin som gäller.

Föremålen du packar upp ska inte bara lyftas upp ur kartonger utan placeras i det nya hemmet. Kläder i garderober och köksknivar i lådor, samt någon prydnad på hyllorna. Ibland kan systemet kännas lite oflexibelt, och jag hade gärna velat ha vissa köksgeråd jag använder ofta framme som ett designval. Det går dock inte här utan allt bör stuvas undan. Dessutom kan det ibland bli lite märkligt som att mitt köksförkläde ska förvaras i en garderob för kläder istället för i någon kökslåda.

Detta är en annons:

Men generellt får jag fixa och dona som jag vill. Jag tycker homestyling är det tråkigaste som finns, men av någon anledning är det alltid roligt digitalt, från Animal Crossing: New Horizons till Unpacking. Det går snabbt att bli varm i kläderna och börja organisera som jag tänker mig att denne fiktive person vill ha det, och noterar i samma veva hur inkonsekvent jag är. Kläder skyfflar jag glatt ihop så effektivt som möjligt, medan allt som rör köket minutiöst måste organiseras som om jag förstörde någons liv genom att slarva.

UnpackingUnpacking
Varje flytt för med sin nya utmaningar och nya berättelser.

Personen jag hjälper följs under en stor del av dennes liv, något som betyder många flyttar såklart. Jag tänkte försöka undvika spoilers här (för några geniala twister finns faktiskt), men att flytta hemifrån till en studentbostad, vara tillfälligt inneboende och senare flyttar i livet är verkligen vitt skilda saker. Det går från spännande saker till tråkigheter och glädjeämnen samt allt däremellan - flytt för flytt. Och innan jag vet ordet av är detta milt sagt unika äventyr avslutat ungefär fyra timmar och åtta kapitel in. Och jag upplever att jag känner den fiktive person spelet handlar om bättre än nästan alla andra protagonister jag någonsin spelat... utan att alls ha fått träffa denne. Allt genom att bygga min egen bild baserat på vad jag hittar i de lådor jag så flitigt packat upp.

Jag har spelat till Xbox Series X, och medan jag absolut kan rekommendera dig att ge denna pärla chansen, så tror jag att det faktiskt är ännu bättre till PC samt även Switch om du spelar bärbart (och eventuellt smartphones om en sådan version kommer). Orsaken är att det är muspekarbaserat, och att styra muspekare med analogspak är ingen höjdare, och när i stort sett hela spelet bygger på mekaniken så blir det ett minus i slutändan som faktiskt kostar en betygspinne.

Detta är en annons:
Unpacking
Unpacking ingår med Xbox Game Pass. Ladda hem och testa denna unika pärla.

Unpackning är verkligen ett trevligt spel som är svårt att lägga ifrån sig och som blir så personligt att det ibland känns som att jag agerar skamlös fönstertittare. Detta trots, eller tack vare, att det helt saknar poäng, tidsbegränsningar och liknande. Det är bara ett småsömnigt uppackande av saker samtidigt som mitt sinne helt oombett drar linjer mellan alla föremål och knyter det till huvudpersonens identitet som därmed blir en riktig levande människa.

Jag kan inte påstå att det hela tiden är superroligt och att lägga sockor snyggt i byrån är bara roligt en gång. Oaktat detta spelade jag igenom Unpacking i en sittning och det är en upplevelse som gjort mer intryck än det mesta annat jag spelat. Har du bara lite tålamod med ett småstökigt spelsystem och ett bedövande lågt tempo, kommer du belönas för det rikligt.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Väldigt meditativt, originellt upplägg, genialiskt berättande, charmig design
-
Otroligt långsamt, pillriga menyer utan touch-skärm/mus
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

UnpackingScore

Unpacking

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har hjälpt en tjej att packa upp sina flyttlådor och på samma gång fått en helt unik inblick i en annan människas livsöden och glädjeämnen...

Unpacking är på väg även till Playstation

Unpacking är på väg även till Playstation

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Även om ett spel får höga betyg, säljer det inte nödvändigtvis bra ändå, och detta är extra sant i fallet indies. Därför var det kul att få höra att Unpacking sålt över...Loading next content