Uppbrytningen av techjättarna i Silicon Valley har varit en evig diskussionspunkt på det amerikanska justitiedepartementets dagordning, och även så hos EU-kommissionen här hemma i Europa. Bland annat har vi fått se Meta tvingas sälja av Giphy för att göra konkurrensen mer hälsosam, och även Google har på många sätt varit under myndigheternas lupp, främst på grund av gigantens sökmonopol eftersom över 90% av alla sökningar görs i Googles sökmotor.
Som ett led i att stoppa Googles sökmonopol har USA:s justitiedepartement gått ut med att Google måste sälja av sin webbläsare Chrome. Det ses som ett led i att återställa en hälsosam konkurrens på sökmarknaden, då justitiedepartementet anser att många sökningar sker på grund av att användarna endast råkar ha Chrome som webbläsare. Avknoppandet av Chrome är en av många föreslagna konsekvenser till ett tidigare domslut som fastställde att Google har ett olagligt monopol på sökmarknaden, och justitiedepartementets yttrande kommer inför del två av den pågående rättsprocessen där konsekvenserna av beslutet ska fastställas. Dessutom hintade justitiedepartementet om att de kan kräva av Google att även sälja sitt operativsystem Android om de andra föreslagna åtgärderna inte får önskad effekt.
I en bloggpost publicerad av Google tidigare idag skriver de att justitiedepartementets förslag går långt över gränsen, och man räds inte orden: "DOJ chose to push a radical interventionist agenda that would harm Americans and America's global technology leadership. DOJ's wildly overbroad proposal goes miles beyond the Court's decision. It would break a range of Google products - even beyond Search - that people love and find helpful in their everyday lives."
Vad de faktiska konsekvenserna blir återstår att se. Justitiedepartementet och Google kommer att mötas i rätten i april 2025 för en två veckor lång rättegång som kommer att avgöra vilka åtgärder som ska tas mot Googles olagliga sökmonopol.
Källa: The Verge