Svenska
Gamereactor
guide
No Man's Sky

Utforskarens guide till No Man's Sky

Det är en galax full av möjligheter, om du vet var du ska leta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

No Man's Sky är äntligen här efter vad som har känts som en evighet lika lång som vår galax är bred. Med tanke på spelets enorma skala kan det vara lite svårt att greppa allting i början och bestämma sig för hur universumet ska tacklas.

Vilket håll ska du gå åt? Vad ska du göra? Ska du vara fredlig eller aggressiv och i vilken ordning ska utföra dina mål? Vi har färdats genom olika solsystem under många timmar nu och därför har vi satt ihop ett gäng tips för att hjälpa dig på traven och göra dig redo för den galaktiska evigheten.

No Man's Sky verkar till en början lugnt och oskuldsfullt men det här universumet är inte för den lättskrämde. Vill du komma hela vägen fram till galaxens mittpunkt som är spelets huvudmål? Då måste du klara dig helskinnad genom olika utmaningar och veta ett par saker. Du behöver såklart inte oroa dig, vi på Gamereactor hjälper dig. Här nedan har vi samlat en rad tips som förhoppningsvis gör livet lite enklare för dig.

Låt det ta sin tid: Galaxens mittpunkt är förvisso ditt slutgiltiga mål och det kan vara frestande att försöka få tag på den rätta dräkten, skeppet och verktygen för att ta dig an de svårare planeterna som ligger nära mitten. Vi rekommenderar dig att ta god tid på dig och lukta på blommorna.

Detta är en annons:

Det är inte bara av taktiska skäl vi rekommenderar den lite mer lugna framfarten. Att utforska planeter, hitta nya djurarter eller förlorade civilisationer är No Man's Skys största styrka. Givetvis finns det struktur (mest för att fansen har skrikit sig hesa över detta sen spelet visades för första gången) men det verkliga trumfkortet är att få känna sig delaktig i en nästintill oändlig värld där det finns massor att se och att göra.

Det finns även taktiska fördelar med att inte rusa direkt mot mitten. Alla planeter har resurser du kommer att behöva förr eller senare och det blir viktigt att utforska dem noga. Utöver att du också lär dig mer och mer om spelets grundmekaniker genom att utforska så cementerar det också din plats i galaxen.

HQ

Samla alltid resurser:
Även om majoriteten av No Man's Sky handlar om att utforska galaxen runt dig så är tillverkning, uppgradering och insamling av resurser en jättestor del också. Hello Games har skapat ett helt eget periodiskt system för att hålla koll på alla olika grundämnen som finns och vad du behöver. Allt du gör i No Man's Sky kräver resurser, till och med att röra dig suger upp dina reserver med Carbon, Plutonium och Thamium.

Detta är en annons:

På grund av det är det otroligt viktigt att du alltid håller ett öga på resurserna och att du konstant ser till att fylla förråden. Även verktyget "multi-tool" behöver en särskild mineral för ett ens överhuvudtaget fungera. Skannar du omgivningarna hittar du till exempel Guld, Heridium och Aluminium och även om du inte behöver dem just nu kommer de bli användbara senare, eller så kan du sälja alltihop för en säck guld.

Att samla på sig alla resurser, även de som finns i överflöd, är extremt viktigt för att kunna komma vidare i spelet, speciellt är det Plutonium och Heridium du ska hålla ett extra öga på eftersom dessa behövs för många uppgraderingar i början, dessutom blir de sällsynta om planeten du besöker inte har exakt rätt förutsättningar.

Reparera och uppgradera: Du behöver inte köpa dig nya saker varenda gång det är dags att skaffa bättre prylar, även om det kan vara den rätta vägen att gå ibland. Tricket är att veta vad du ska göra och när du ska göra det.

Ett exempel när en ombyggnad kan vara vettig är när du vill förbättra ditt skepp. Det finns kraschade skepp precis överallt och spanar du lite på varje planet kommer du garanterat hitta ett skepp som behöver repareras. Om du gör detta istället för att köpa nya finfina skepp så kan du alltså spara mycket av dina hopskrapade tillgångar.

En del av din utrustning som kan vara bra att uppgradera tidigt är just "multi-tool" som i början är rätt begränsat med vad den kan göra. Vill du bli så effektiv som möjligt kan det vara en god idé att hitta en försäljare och spendera lite grann för en större och bättre modell.

HQ

Döp allting: En av de mest personliga och mer underhållande delarna av No Man's Sky är möjligheten att döpa och registrera funna saker i en stor, intergalaktisk, codex. Turligt nog är det inte bara tillfredsställelsen med att vara den första som hittat något som lockar utan det finns även ekonomisk vinning i det hela.

Varje gång du hittar ett nytt solsystem, en ny planet, en ny region eller nya djurarter får du möjligheten att ladda upp dessa i codexen och får betalt i flera tusen (i spelets valuta, Units). Snart kostar meningsfulla uppgraderingar hundratusentals units och den här typen av inkomst kan lätt missas då spelet inte riktigt säger åt dig att skanna eller namnge saker på din resa.

Utöver den ekonomiska fördelen med att namnge dina upptäckter så är det en skön känsla varje gång du lämnar en planets atmosfär och du kan se alla andra planeter i solsystemet som du har döpt.

Håll dig borta från Sentinels: Planeterna i No Man's Sky är alla helt olika varandra. En planet kan innehålla frätande regn, temperaturer som din dräkt inte klarar av, skadliga strålar från solen eller ett växtrike som är direkt livsfarligt. Oavsett vad har de alla en sak gemensamt och det är de mystiska Sentinel-robotarna som vaktar varje planet.

Dessa robotar kommer att reagera med våld om det är så att du går för hårt åt på planetens tillgångar eller om planetens djurliv är hotat. När de reagerar så gör de så med råge. Själva systemet påminner om efterlysningarna i Grand Theft Auto, när robtorna kan se dig tar de upp jakten och i vilken omfattning bestäms av 1-5 blinkande ikoner. Ju fler robotar du besegrar desto fler ikoner blinkar och du kan räkna med hårdare motstånd.

Står du öga mot öga med en robot och en helt nyuppgraderad multi-tool i handen och känner dig sugen på lite fina resurser måste vi meddela att om du lyckas komma segrande ur striden får du absolut ingenting av roboten och sannolikheten är stor att du måste spendera resurser på att laga din dräkt och andra livsuppehållande system.

Om du är stridslysten av dig så finns det definitivt bättre ställen och större belöningar att hämta. Ute i rymden kan du ofta se stora karavaner av handelsskepp. Dessa har containrar fyllda med godsaker och har du ett skepp som är tillräckligt kraftfullt kan du försöka attackera, kom bara ihåg att de är välbevakade.

HQ

Leta efter baser: Som du redan kanske vet är en av de mest drivande sakerna i No Man's Sky den galaktiska ekonomin och allt eftersom du utforskar galaxen kommer du lära dig hur du ska göra för att dra vinning. Du behöver betala dyrt för uppgraderingar i de olika handelsstationerna runt om i galaxen och du får då chansen att sälja saker för riktigt bra priser. Själva vinsten beror helt på vad du säljer.

Ett sätt att få sig ett försprång på är att hålla utkik efter speciella, utmarkerade, platser på varje planet. Du kan lokalisera dessa genom att använda din skanner när du sitter i skeppet och när du sedan är i planetens atmosfär kommer alla punkter att dyka upp som små gröna frågetecken. Vissa av dessa platser är små läger och förutom att ge dig skydd mot planetens ibland oförlåtliga väder finns det även chans för skatter.

Runt om dessa läger kan du hitta gröna lådor och i lådorna kan du hitta prylar som du kan kränga för 30 000 units, styck. Det är alltså ett ypperligt sätt att tjäna sig storkovan tidigt i spelet och ger dig den finansiella friheten att kunna uppgradera din multi-tool och skepp relativt tidigt.

HQ

Relaterade texter

No Man's SkyScore

No Man's Sky

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

REWIND! Gamereactor backar bandet, kikar närmare på allt som skett under de gångna fyra åren och slår fast att detta idag är ett helt annat spel än vid premiären. Därmed vankas nytt betyg!

No Man's Sky vs Starfield

No Man's Sky vs Starfield

ARTIKEL. Skrivet av Conny Andersson

I rymden kan ingen höra dig skrika, sägs det. Men vilket rymdspel är egentligen roligast? Conny har ställt just två sådana äventyr mot varandra i en rafflande kamp...

No Man's Sky firar sjuårsjubileum

No Man's Sky firar sjuårsjubileum

NYHET. Skrivet av Marcus Persson

Det är nästan otäckt så snabbt tiden rusar förbi, och på vissa sätt känns det redan som igår när Hello Games avtäckte sin polerade, första demonstration av spelet på...

No Man's Sky lanseras till Switch i oktober

No Man's Sky lanseras till Switch i oktober

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Man kan väl lugnt slå fast att Hello Games inte legat på latsidan under de nästan sex år som har gått sedan No Man's Sky släpptes till PC och Playstation 4. Med både...Loading next content