Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Valorant

Valorant

Vi har klämt lite på den pågående betan av Riot Games nya spel Valorant och är ganska så kluvna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Valves framgångssaga Counter-Strike har länge varit dominerande vad det gäller e-sport. Få har vågat sig på att adaptera deras spelkoncept till sitt eget. Fram tills nu. För just nu pågår betan av Riot Games kommande spel Valorant som släpps i sommar. Vi har tillbringat ett par timmar med betan och har tagit temperaturen på det.

Premissen i Valorant är egentligen väldigt simpel, och alla som någonsin spelat eller sett matcher från Counter-Strike: Global Offensive borde känna igen sig snabbt. Ni spelar i två lag där varje lag består av fem personer. Antingen spelar man som attack eller försvar. Varje match innehåller som mest 25 ronder (först till 13 vinner) och en rond avslutas på tre sätt. Antingen utplånar ena laget det andra, eller så exploderar eller desarmeras bomben som det attackerande laget har placerat.

Valorant
Valorant planeras bli tillgängligt för alla någon gång i sommar.

Vad som ger Valorant en unik känsla är att varje karaktär besitter unika förmågor, precis som i League of Legends. Med andra ord är detta inte en renodlad kopia av Counter-Strike: Global Offensive. Vi har exempelvis Sova, en personlig favorit som utöver de vapen du kan köpa innan ronden börjar, är utrustad med en pilbåge. En pilbåge utrustad med pilar som antingen kan skanna av områden och avslöja fienders positioner eller elektrifiera fiender. Varje karaktär har även en ultimat förmåga och i Sovas fall handlar det om en förmåga, inte helt olik Hanzos i Overwatch, där man skjuter i väg en pil som ignorerar väggar och dödar de som står på andra sidan. Andra karaktärer besitter föremål som påminner om chockgranater eller rökgranater medan en annan karaktär kan läka eller återuppliva kamrater med hjälp av magi. Efter att ha testat olika karaktärer kan vi konstatera att de alla känns lockande att spela som rent spelmässigt. I övrigt saknar de däremot personlighet vilket tyvärr tar bort nyfikenheten av att bekanta sig mer med dem.

Detta är en annons:

Spelets design påminner onekligen om Blizzards succé Overwatch. Däremot skulle det vara en lögn att säga att det ser lika bra ut. För den kanske största bristen med Riot Games Counter-Strike-utmanare är just grafiken. Ett spel som släpps 2020 torde se bättre ut än så här, och hade jag inte vetat bättre hade jag efter en snabb titt gissat på att spelet var åtta år gammalt. Menyerna känns också föråldrade med tråkiga, bleka bakgrunder och typsnitt som får spelet att kännas så brutalt oinspirerat.

Vad Valorant saknar i utseende kompenserar det däremot med sättet det spelas på. För här testas sannerligen din skicklighet. Allt handlar i Valorant om taktik. Banorna är otroligt små och innehåller hela tre (!) platser för bomben att planteras på. Dessutom har du innan varje rond startar 30 sekunder på dig att utrusta dig och börja gå i den riktningen du vill innan barriärerna försvinner och du kan ge dig ut på jakt. Då banorna är så pass otroligt små och du har lång tid på dig innan ronden börjar, kan du näst intill starta ronden i mitten på kartan. Du kan alltså dö på så snabbt som en sekund om du inte tänker dig för. Precis som i Counter-Strike hörs även dina steg om du inte håller in shift, så kom ihåg att ta dig fram sakta men säkert. Vad det gäller 30 sekunder kan jag däremot tycka att det är för lång tid och jag hade definitivt kunna se att Riot Games kortade ned tiden till åtminstone 20 sekunder.

Valorant
Tio karaktärer finns att spela som i betan men alla är inte spelbara till en början.

Under den 30 sekunders långa väntan innan varje rond börjar kan du, utöver att köpa vapen och skyddsutrustning, även köpa förmågor till din karaktär. För att nämna Sova igen kan han via affären utrustas med en drönare och två elektrifierade pilar. Den sonar-pil är redo att användas redan från start och fylls på automatiskt en stund efter att den avfyrats. Ens ultimata förmåga fylls på under spelets gång, och kan även skyndas på genom att plocka på sig klot som finns på vissa ställen på kartan. Dock är de utplacerade på ett sätt som lätt avslöjar dig, så det kan vara bra att ha någon som backar upp dig. Men kom ihåg! Du kan se om både fienders och lagkamrater har sin ultimata förmåga redo, men de kan också se om du har det.

Detta är en annons:

Alla som spelat mycket Counter-Strike är medvetna om vikten att kunna hantera ''sprays''. Det vill säga kunna fortsätta skjuta sitt vapen utan att tappa precision. Samma sak gäller denna gång vilket ökar vikten av att kunna sikta och pricka huvud med detsamma för att inte riskera att tappa precision. Ett tips är även att skjuta genom väggar om du hör en fiende på andra sidan då det mycket väl kan rädda livet på dig.

Valorant
Sugen på att testa betan? Genom att kolla streams på Twitch har du en chans att få tillgång till den.

Vill du verkligen spela ett onlinespel som prioriterar skicklighet framför allt annat är Valorant utan tvekan ett spel som du borde kika närmare på. Samarbete och kommunikation är A och O och du kommer inte att komma långt om du planerar att spela själviskt. Vi är säkra på att Riot Games nya titel lär gå hem hos många under betan, men vi är hittills inte övertygade. Valorant känns i nuläget oinspirerat, med personlighetslösa karaktärer att spela som, samtidigt som det rent visuellt inte ser tilltalande ut över huvud taget. Vi ser dock fram emot att se vad dess framtid har att bjuda på.

Relaterade texter

9
ValorantScore

Valorant

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Riot Games Valorant är äntligen ute och Henric har tillbringat sin lediga tid till att avgöra hur bra det faktiskt är...Loading next content