Svenska
Gamereactor
nyheter
Gladiator 2

Vattenstriderna i Gladiator 2 är historiskt verkliga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Trailern för Gladiator 2 släpptes igår (du kan titta nedan om du ännu inte sett den) och precis som med Napoleon-filmen verkar det som om Ridley Scott är mer ute efter en storslagen filmupplevelse än en autentisk historisk återberättelse. Många online har dock varit väldigt snabba med att håna vad de menar är grava historiska felaktigheter.

Det inkluderar framför allt vattenstriden där gladiatorer slåss ombord på båtar i Colosseum, vilket hånats rejält. Faktum är dock att dessa så kallade naumachiae i allra högsta grad är verkliga. I dessa spel fylldes arenan med vatten varpå gladiatorerna kämpade mot varandra ombord på fartyg som efterliknade den romerska flottan.

Kejsarna Julius Caesar, Caligula och Claudius är några av de som organiserat dessa sjöslag. Claudius tillställning krävde arbete från 20 000 personer, medan Caligula istället tog över en liten sjö med fartyg stora som ett Boeing-plan.

Det finns även påståenden om att Heliogabalus fyllde en arena med vin i stället för vatten, men det är sannolikt en myt. Just hajarna som simmade i trailerns sjöslag kan dock diskuteras och är sannolikt hittepå, men det självutnämnda historiker haft mest synpunkter på står alltså på verklig grund (eller kanske snarare på vatten). Romarna var påhittiga, skickliga och på flera sätt vansinniga.

HQ
Gladiator 2
Det finns onekligen saker att kritisera i Gladiator 2-trailern, men just vattenstriderna i Colosseum är i allra högsta grad verkliga.

Relaterade texter

Spana in postern för Gladiator 2

Spana in postern för Gladiator 2

NYHET. Skrivet av Marcus Persson

Imorgon kan vi äntligen vänta oss att få se en första trailer för kommande Gladiator 2, uppföljaren Ridley Scotts älskade, brutala saga om Maximus och hans jakt på...Loading next content