Svenska
Gamereactor
Videos
Luto
HQ

Luto - Broken Bird &; Selecta spelar Arucas Gaming Fest Intervju

Strax innan PS5-demon släpptes fick vi träffa studions programmerare och producent Santiago Miguel och utgivarens spelchef Javier Puertas för att lära oss allt om en av 2024 års potentiella skräckindieälsklingar. I intervjun berör vi inspirationskällor, Unreal Engine 5, plattformar, pussel, atmosfär och mycket mer.

Audio transcriptions

"Okej, vi är på Arucas Gaming Fest på de underbara och vackra Kanarieöarna och idag ska vi lära oss mer om ett lokalt spel som inte är så färgglatt, inte så varmt, det är väldigt kallt och mörkt och det kallas Luto, vilket för dem som inte talar spanska betyder sorg det är ett spel om döden och om... ja, berätta för mig, berätta för mig Santi, vad handlar Luto om?
Luto är ett psykologiskt skräckspel, du spelar som en förstapersonskaraktär och vi har..."

"det är inte som ett stort jump scare-spel, vi försöker ha mer atmosfär, mer lugna ner upplevelsen men också mycket fokuserat på skräck och att skrämma dig ur din stol Jag har sett att den har en viss japansk touch, lite av den ton jag fick, det ser för mig ut som japansk skräck Jag vet inte om det här är sant, men jag vet att du berättade om en japansk historia med det här spelet, Javier, vad kan du berätta för oss?
Ja, det stämmer, för ungefär tre månader sedan besökte vi Tokyo Game Show och före Tokyo Game Show finns det ett evenemang som är Matsuura Games alla spanska förläggare presenterar sina spel för japanska förläggare och i ett ögonblick pratade jag med flera vänner, visade Luto, visade trailern på min mobiltelefon och en av arrangörerna av Matsuura säger, whoa, whoa, whoa, det här är från Spanien?
Ja, absolut, det här är vårt spel, Broken Bear, välj och spela OK, nästa år kommer Luto att sponsra Matsuura så utseendet, som du berättade för fem minuter sedan, som är som en japansk skräckfilm som The Ring, som Dark Water, den här typen av atmosfär som gör att spelet Jag tror att det här är perfekt för japaner som talar och även för resten av världen OK, nu nämnde du namnet på studion, Broken Bear, är det ditt första spel, om jag har förstått rätt?
Vad kan du berätta för oss om teamet? Du har många roller, som vi har skrivit här i grafiken du gör många saker, så vad kan du berätta för oss om strukturen, konstnären, studiochefen som står bakom kameran, så vad kan du berätta för oss om själva studion och studion på Kanarieöarna?
För närvarande har vi sex personer som arbetar med Luto det finns en producent, en stor producent, kreativ, hanterar också e-post och liknande saker sedan jag som programmerare, jag gör all programmering av Luto en annan gör 3D, bara 3D, material, sådana saker en annan 2D, ljud och animering, det är allt och vi försöker att beröra allt med de enda som vi har Vad kommer du att berätta i din panel om studiorna på Kanarieöarna?
För människor som inte känner till talangerna i den här regionen, vad kan du berätta för oss om Är det lätt att hitta talanger, är det lätt att arbeta med videospel från Kanarieöarna?
Ja, vi ska ha ett samtal om hur vi som team utvecklar företaget och skapar spelet, vilken hjälp vi har från regeringen, från andra enheter och liknande saker här på Kanarieöarna, naturligtvis Hur är det med spelets status? Jag har sett trailers, jag har inte sett mycket Vad kan du berätta för oss om din plan, din roadmap, kommer det att släppas nästa år, på vilka plattformar?
Vad är statusen just nu?
Ok, just nu finns det inte mycket att berätta men vad jag kan säga med säkerhet är att Luto kommer att släppas nästa år vi överväger Q2, Q3, men det är inte fastställt ännu men utvecklingen går riktigt bra vi pratar varje dag med Broken Bear, från Selecta Play till Broken Bear många problem att lösa, många problem att gå vidare med men i slutändan är det viktiga med Luto att det kommer att ske på flera plattformar över hela världen någon gång nästa år, som jag sa, Q2, Q3 Vi överväger det Och med tanke på er förväntar jag mig att det åtminstone blir digitalt och fysiskt i Spanien Ja, det är helt säkert, och det här är något väldigt viktigt som jag har pratat med Broken Bear om hela tiden Luto måste existera bortom det digitala Vi har sett många skräckspel som är i stort sett samma men när jag letade efter spel såg jag Luto för ungefär två år sedan, jag minns prata med dem, för de är från Las Palmas, men jag bor på Lanzarote, väldigt nära Las Palmas och jag ser verkligen fram emot en match på Kanarieöarna Vi känner att vi kan penetrera riktigt, riktigt bra, och det är det Du sa att Luto måste existera bortom det vi har sett tidigare, vilket är digitalt Jag antar att jag inte känner till berättelsen om spelet Jag vet inte så mycket, eller hur?
Så, handlar det om att leva bortom döden?
Handlar det om, du vet, att sörja för att på något sätt försöka hitta något hos den döde?
Vad kan du berätta för oss om det?
Spelet händer när du förlorar en älskad person, någon i din familj så du är i sorg, i sorg och sorg och du är mycket deprimerad över ditt liv så ditt hus, allt i ditt liv blir den skräck som vi försöker representera Du kan inte gå ut ur ditt hus, du är inne i din egen rutin Du börjar se saker och sådana saker så det är så du börjar spelet och du måste försöka övervinna sorgen genom att spela och lära känna sig själv och sin status och allt Det låter lite... Jag menar, det handlar om förlust, det handlar om depression, att hantera allt detta Det påminde mig lite om Silent Hill och andra skräckspel Men också, vad måste man göra?
Så, två frågor Den ena handlar om inspiration, andra spel eller kanske filmer, som du nämnde tidigare och den andra frågan är, vad gör du egentligen i spelet?
Så du har berättat för mig om atmosfären, miljön Men vad måste du göra? Måste du lösa pussel?
Är det ett väldigt berättelsefokuserat spel?
Vad kommer spelarna att göra för att övervinna sorgen?
Ja, för det mesta måste du lösa pussel i ditt hus, på många platser runt om i spelet och de inspirationskällor vi har är mestadels..."

"Den uppenbara är P.T. Silent Hill men vi har också annan inspiration som What Remains of Eddie and Fitz som vi använder för den berättande delen och också att inte alltid tänka på skräckspel Vi har många inspirationskällor, spel som Ja, för att spela spelet är det ett karaktärsspel i tredje person Så du måste lösa pussel som att placera föremål på platser leta efter något, sådana saker Typiska pussel, skräckpussel Och när det gäller grafiken, är du ute efter ultrarealistisk samma som P.T. gjorde på den tiden eller försöker du vara lite mer deformerad eller försöker du inte vara så realistisk på något sätt?
Det är ganska realistiskt, vi arbetar med Unreal Engine 5 Nu Switch eller Switch?
Vi får se Det är en svår en Vi måste prata om det Vi pratar om 2024 så kanske finns det en ny plattform, jag vet inte Vi måste komprimera det lite Det är svårt men jag tror att det kan vara möjligt att porta det till Switch Vi får se Kanske Switch 2?
Det var det jag menade Så äntligen har vi en VR-zon här Jag gillar skräckspel i VR De är helt fruktansvärda men jag älskar dem Har ni funderat på att kanske i en andra fas gå över till VR också?
Kommer det att bli för läskigt?
Tror du att det kommer att fungera?
Pussel kan kanske fungera med manipulation Vad tycker ni om VR?
Vi har inte tänkt på det men när vi lanserar spelet kanske samhället behöver eller vill och vi ser om det kommer att bli tillräckligt framgångsrikt kan vi utveckla det men för närvarande tänker vi inte på VR Och den sista, nu när jag har dig här Javi, låt mig fråga dig om din uppställning och dina spel och dina senaste framgångsrika spel och de som kommer ut under de närmaste månaderna Så vi har pratat om LUTO naturligtvis Vi kommer att se fram emot LUTO Vad kan du berätta för oss om Selecta Play och de spel som ni har haft framgång med i Spanien, etc.?
Egentligen hör Selecta Play till Selecta Visión som är ett företag med 40 år i underhållningsbranschen Selecta Play är 3 år gammalt Jag har varit chef för skivbolaget i 3 år och vi är verkligen stolta över att ha framgångar som Blasphemous One som Eterna Noctis, som Tadeo Jones Nu är vi verkligen stolta över att hantera LUTO över hela världen För mig är det en milstolpe i min karriär inom videospel Men vi arbetar också i riktigt speciella spel som Blasphemous Two Vi utvecklar Collector's Edition över hela världen för spelet Kitchen hit Blasphemous Two Vi arbetar också i ett riktigt speciellt spanskt spel som är Narita Boy som vi också kommer att släppa fysiskt Och tillsammans med LUTO öppnar vi vår verksamhet för de digitala marknaderna och även fysiska med titlar som Morkul från Zaragoza som Dark Atlas, som Babel Ghost Som Barbarian Saga från Andalucía Så vi anstränger oss för att få med de bästa spelen till Collector's Edition men vi får inte glömma att vi tillhör Spanien och vi måste hjälpa spanska utvecklare att föra sina titlar till plattformarna Så vi har en riktigt nära framtid, riktigt riktigt lysande Jag tänker på det Och vi har en hel del arbete att göra för det finns många överraskningar att vänta i en nära framtid Det ser ljust ut och är en intressant kontrast till LUTO:s tema Så tack så mycket för er tid killar Javier och Santi Vi mixtrar med panelen så låt oss stoppa den här intervjun nu och delta i panelen Tack så mycket"

Intervjuer

Fler

Videos

Fler

Filmtrailers

Fler

Trailers

Fler

Events

Fler