Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Wii Fit

Wii Fitness

Klart vi ska ha gymnastik framför våra tv-apparater. Wii Fitness är en Susanne Lanefelt för 2000-talet. "Det är bra, det är fint, jobba på. Åååå kniiiiiiiiiiiiiip"

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Snabba kickar från socker, fett och salt är något av det mest tillfredställande livet har att erbjuda. Direkt njutning som är jämförbar med den perfekta trickkombinationen i Tony Hawks eller ett snyggt krypskytteskott i huvudet på en god vän. När man fallit i snabbmatsfällan tillräckligt många gånger byts kroppen ut mot en degliknande massa. Speciellt om man har ett relativt stillasittande arbete och tv-spelande som hobby. Wii Fitness kan inte komma snart nog.

Tidigare försök har gjorts för att få oss att röra på våra blekfeta ben. Nintendo gjorde en tidig ansats att förändra synen på spelare som soffsittande latmaskar när de introducerade Family Fun Fitness, en matta med knappar lik dagens dansmattor. Sony släppte för några år sedan det renodlade motionsspelet EyeToy Kinetic som använde sig av en kamera och spänstiga instruktörer för att tvinga upp oss ur sittläge. Men ingen av försöken har varit riktigt lyckade. Wii Fitness ser ut att kunna vända den trenden.

Nintendo tycker inte om dig. Jo, det gör de kanske - men inte på det där speciella exklusiva sättet du är van vid. För Nintendo uppvaktar även din mamma, farfar, lillasyster och teknikfientliga partner. De vill att alla ska vara med. Precis alla. Inte bara de som gillar att skjuta saker som rör sig eller får nostalgitårar av Mario och Link. De är även intresserade av din pappa vars enda spelupplevelse är 2500 timmar MS Röj.

Nog kan man få ont i armarna av att vifta en fjärrkontroll. Men om vi ska vara ärliga mot oss själva så är det nog inte så många kalorier som bränts sen vi skaffade våra Wii. Lösningen på folkhälsoproblemet är en balansbräda som känner av hur kroppsvikt skiftas. En bräda med trycksensorer ska få oss i form 2008. Även vi som är allergiska mot frisk luft och sund kost. Äntligen.

Detta är en annons:

Wii Fit kräver snabba reaktioner, uthållighet och balans. BMI (Body Mass Index) räknas ut genom att jämföra kroppsvikt med längd. Vi kommer också att få kika på en kurva som visar vilken ålder din kropp har. Alltså inte kroppens faktiska ålder, utan en siffra baserat på i vilken form kroppen är. Ungefär som i Brain Training: How old is your brain till Nintendo DS. Spelet som berättade för mig att min hjärna var 80 år gammal, men efter en vecka påstod att den föryngrats med 55 år.

Träningen består av ett antal minispel som fokuserar på olika delar av en helhetsträning. Muskler ska sträckas, yogaställningar ska intas och aerobicpass ska genomlidas. Mången förslappad gamerkropp ska tvingas till hisnande balansövningar, allt under den goda hälsans flagg.

Fyra olika kategorier av spel kommer att erbjudas. De fokuserar på aerobics, yoga, muskler och balans. Vissa minispel är mer spelinriktade än andra. Att ta emot fotbollsskott genom att snabbt luta sig från sida till sida, eller att försöka hoppa längst i skidhopp är klassiska minispelsuppdrag. De spel som fokuserar på yoga och aerobics ser ut att hamna närmare ett vanligt träningspass. Frågan är om spelmomenten i dessa är så svaga att man hellre kommer att fortsätta använda sin dansmatta när andan faller på.

Det som lockar mig mest är möjligheten att kunna få statistik om vilka framsteg som görs och vilka områden som behöver mer träning. En kurva som går åt rätt håll kommer att sporra fortsatt användning. Speciellt om den kombineras med spelidéer som inte bara bygger hälsa, utan underhåller spelare också.

Detta är en annons:

En viktig aspekt blir naturligtvis att undersöka huruvida Wii Fitness verkligen kan ge märkbara resultat. Går det att minska fett och bygga muskler, eller kommer spelet mest att träna reaktioner och balans? Räkna med en rejäl genomgång av eventuella resultat när vi lagt våra chipsfettiga fingrar på spelet.

Wii Fit
Wii Fit
Wii Fit
Wii Fit
Wii Fit
Wii Fit
Wii Fit

Relaterade texter

Wii FitScore

Wii Fit

RECENSION. Skrivet av Love Bolin

Love har hårdtestat Nintendos digitala motsvarighet till Susanne Lanefeldt och avlägger 25 träningspass senare och sex kilo lättare sitt omdöme om Wii Fit...Loading next content