Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Xcom 2

Xcom 2

Gamereactor fick chansen att provspela uppföljaren till den underhållande rebooten av Xcom, och har nu överlevt alien-invasionen för att kunna berätta hur bra det egentligen verkar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Xcom 2 har siktet inställt på att erbjuda ett atmosfäriskt och böljande krig mot utomjordingar. Spelet är endast gjort för datorer denna gång, och med svåra nivåer och flertalet olika anpassningsmöjligheter kommer mycket av det roliga missas av konsolspelande Xcom-fans.

För ett par år sedan valde Firaxis Games att återföda den kända strategiserien Xcom, så att den än en gång kunde bli en fenomenal strategiupplevelse där krigföring mot dödliga utomjordingar var huvudsysslan. Sedan tog Irrational Games över facklan och presenterade serien som en tredjepersonsaction i form av The Bureau: Xcom Declassified, men i februari nästa år är Firaxis tillbaka med alienslakt. Xcom 2 är en återgång till originalkonceptet och är återigen ett strategispel att räkna med, och att strida mot varelser från yttre rymden har aldrig sett eller känts så häftigt som den här vändan.

Xcom 2
Räkna med gott om möjligheter att få ge det utomjordiska patrasket på läppen.
Detta är en annons:

Spelets handling påminner en aning om den klassiska kultserien V. Utomjordingarna har vunnit kriget mot Xcom och tagit över världen, men istället för att förslava mänskligheten så erbjuder de istället fred, harmoni och framtidsteknologi för att hjälpa den på traven. Men ett nedbrutet och halvt fördärvat Xcom-team ser igenom utomjordingarnas lömska plan då människor fortfarande försvinner mystiskt hela tiden. Den här gången är rollerna omvända och Xcom måste slåss för att få ett fotfäste på sin egen planet då utomjordingarna erövrat samhället.

Enligt Associate Producer Griffin Funk så har inga funktioner från den tidigare delen i Xcom-serien utelämnats, men en hel del nya har tillkommit. Trots att Xcom 2 är byggt från grunden och utifrån helt nya idéer, så är det ändå den klassiskt turbaserade krigföringen samt basbyggandet som står på tapeten även denna gång. Det som har förändrats är att grafiken är mer detaljerad, flertalet spelmässiga förbättringar har skett, anpassningsbara detaljer och ett starkt stöd för moddning, något som Funk är extremt stolt över.

Xcom 2
Flera nya otrevliga bekantskaper utlovas.

Spelet innehåller nya enheter såsom en granatkastare, en närstridsspecialist och en teknisk specialist vars drönare kan ge fienden en ordentlig huvudvärk. Spelarna kan nu också modifiera sina egna karaktärer, så de passar vad just du eftersträvar. Jag spelade exempelvis ett par nivåer i sällskap av två soldater som påminde rätt mycket om Jason Vorhees och Snake Plissken. En del nya utomjordingar har också blivit tillagt och under min spelsession mötte jag allt från robotar, hybrider av människor och utomjordingar till enorma luriga ormar. Överraskande nog så stod de små gråa utomjordingarna från tidigare spel i serien inte att finna någonstans. Än.

Detta är en annons:
HQ

Utöver att de rent visuellt ser annorlunda ut så kan du nu modifiera dina vapen med flera olika små tillägg och du kan dessutom döpa om dina vapen. För att göra slakten lite mer personlig. Uppdragen kan bli valda mer fritt den här vändan och uppdragen sträcker sig mellan att rädda folk, sabotera för fienden, spaningsuppdrag och attackera specifika objektiv. Spelaren ställs dessutom mot ett huvudsakligt hot i spelet, nämligen utomjordingarnas domedagsklocka. Du kan påverka klockans tid genom att klara av uppdrag eller via andra strategier, men är inte dina val de rätta valen så ser det rätt brunt ut för mänskligheten och spelet kan ta slut fortare än du anat.

De som tar sig an spelserien för första gången kan komma att bli förvånande över spelets svårighetsgrad och alla de möjligheter du har tillgång till vid din hemmabas. Där kan du hitta en hel drös med olika laboratorier, träningsrum, fabriker och massa annat som kommer att få din hjärna att gå i spinn, oavsett om du är ny till serien eller inte. Dessutom borde du inte underskatta ens de allra lättaste uppdragen i spelet. För om du verkligen vill lyckas i den här världen så måste du planera dina uppdrag noga och känna till ditt teams styrkor och svagheter. Turligt nog betyder det att omspelningsvärdet på alla uppdragen är högt, i synnerhet tack vara den slumpmässiga baneditorn. Genom den så lyckas Xcom 2 hålla alla banors strategiska tänk både fräscht och intakt. Det betyder också att inga spelare kommer kunna "tjuvstarta" genom att veta exakt hur var och varannan bana ser ut.

Xcom 2Xcom 2
Den 5 febaruari nästa år är det premiärdags - denna gång endast till datorerna.

Grafiskt sett så var Xcom 2 glädjande detaljerat och skarpt i den här förtittsversionen. Det finns en hel del ögongodis på alla banor i form av effekter och dylikt, men direkt från start när du får se kartan så står det klart vilka som är fiender, vilka som är civila, vart du kan gömma dig och vart du utan tvekan kommer att bli dödad. Det heroiska soundtracket och den oerhört smidiga övergången mellan spel och mellansekvens träffar helt rätt och erbjuder dig en fenomenal narrativ upplevelse och atmosfär som kommer att hålla dig i ett järngrepp.

Xcom 2 är helt klart en skapelse direkt från hjärtat, med flera år av erfarenhet och respekt till fansen i grunden. Firaxis lovar att spelet är polerat efter fansens åsikter och önskningar, och att feedbacken de fick från Xcom: Enemy Unknown legat till grund för allt som tillkommit den här uppföljaren.

Xcom 2
Det saknas som vanligt inte inställningsmöjligheter.

Att helt släppa konsolmarknaden är däremot ett klart modigt val i dessa dagar. Funk säger att valet blev gjort mest på grund av att Firaxis alltid haft en stark bakgrund i PC-världen och att det var den plattform som bäst kunde möta deras ställda krav på förbättringar och dessutom den plattform som kunde stödja moddning efter release.

Xcom 2 förbättrar allt inom den redan utmärkt turbaserade strategiserien och jag tror verkligen att fans av serien kommer njuta av spelet när det väl släpps i februari. Huruvida beslutet att endast släppa till PC kommer att spela ut sig återstår dock att se.

HQ

Relaterade texter

Xcom 2Score

Xcom 2

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Jorden är ockuperad av ET:s elakartade kusiner och det blir upp till Andreas att försöka leda motståndsrörelsen i kampen om planeten...

3
Stor expansion på väg till Xcom 2

Stor expansion på väg till Xcom 2

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

2K och Firaxis har idag utannonserat nytt DLC till Xcom 2 kallad Tactical Legacy Pack som kommer att släppas den 9 oktober, och som bara för att göra allt lite bättre är...

2
Det tycks vara mer Xcom 2-DLC på väg

Det tycks vara mer Xcom 2-DLC på väg

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det finns tecken som tyder på att Firaxis jobbar på ytterligare en DLC-expansion till Xcom 2. Det är tack vare SteamDB (via GameWatcher) vi får vet att det tycks vara...Loading next content