Svenska
Gamereactor
recensioner
Xcom 2

Xcom 2

Jorden är ockuperad av ET:s elakartade kusiner och det blir upp till Andreas att försöka leda motståndsrörelsen i kampen om planeten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det har gått tjugo år sedan ett gäng utomjordingar bestämde sig för att våldgästa vår planet jorden. Väl på besök räckte det inte med en kaka till kaffet utan mötet avslutades med fullskaligt krig om vem som egentligen skulle få regera världen. Olyckligt nog så hade vi människor inte turen på vår sida. Utomjordingarna vann och följden blev katastrofal. I Xcom 2 har människan det svårt. I ett hårt alien-kontrollerat samhälle där gatorna patrulleras av Advent, utomjordingarnas organisationspåhitt, och angiveri är vardagsmat, försöker var och en överleva bäst de kan.

Xcom, som i sin tur är människans i dessa svåra tider enda hopp, har sedan de förråddes av Förenta Staterna, som utan att bråka lämnade över Tellus till besökarna, och förlusten för tjugo år sedan dragit sig tillbaka. Detta för att undvika att utomjordingarna skulle vidta "rättsliga" åtgärder. Men nu är det hög tid att kliva fram igen. Mitt namn är kommendören, det är allt du behöver veta. Och det är mitt uppdrag att tillsammans med min enhet, slå tillbaka och återta den planet vi en gång förlorade. Välkommen till 2035, välkommen ombord på vår mobila kommandocentral The Avenger. Och lycka till.

Xcom 2
Framför allt i introt syns många "propaganda affischer" som tydligt reflekterar utomjordingarnas "storhet"
Detta är en annons:

Jag ger mig, efter att ha blivit räddad av det som återstår av Xcom, ut för att säkra "The Advent Converter". Meningen med det här uppdraget är att hämta en artefakt som kommer att ge oss insyn i Advent-tänket, och om det lyckas, försvaga deras kontroll genom att få tillgång till deras information. Uppdragen och själva spelandet ter sig som med vilket annat strategispel som helst. Du ser din trupp snett ovanifrån och med hjälp av en rejäl dos hjärna ska du placera dina soldater så att ni får övertaget medan utomjordingarna försöker göra samma sak. Du får ett antal handlingar på dig, vare sig det är att gömma dig undan en som upptäckt dig, omplacera dig för att i nästa omgång förhoppningsvis få ett bättre utgångsläge, eller pröva lyckan och tömma den futuristiska bössans magasin rakt in i den fula marsianen framför dig.

Då det finns olika typer av soldater kan det vara bra att se över möjligheterna. Vanligtvis dör inte en fiende av ett skott utan det krävs några laddningar bly för att de ska stupa. Står en fiende ensam bakom ett hörn och hans polare befinner sig på bekvämt avstånd, skicka om du kan dit en "Ranger". Dessa rangers har förutom ett hagelgevär i labbarna (standardläget) även ett stort gammalmodigt svärd på ryggen. Kommer du tätt inpå avslutas denne utomjordings liv snabbare vederbörande hinner säga "phone home". På så vis är rangers rätt bra att ha då de effektivt eliminerar motståndet och om de måste nyttja vapen, oftast sänker motståndaren ifråga ändå tack vare hagelgeväret.

Xcom 2
När du siktar får du även en uppskattning om hur stor sannolikheten är att du träffar.

Men det är inte alltid det går exakt som jag själv vill. Flera försök har börjat bra. Jag har placerat ut mina underhuggare på vad jag ansåg vara strategiska platser och försökt förutse utomjordingarnas val. "Om jag sätter dig bakom det hörnet, kan du plocka honom om han ställer sig bakom det andra hörnet". "Om hon lurar där, kan den ovetande fulingen be sin sista fader vår inom kort". När turen går över till utomjordingarna (vilket beror på hur många vid liv du har i ditt lag), vilket du ser genom att undre delen av skärmen lyser rött och en skylt som tydligt dikterar "Alien activity" visas, kan allt vara som bortblåst. En utomjording bestämmer sig för att ta en annan väg och vips är din plan grusad.

Detta är en annons:

Jag ljuger inte då jag flera gånger fått starta om ett uppdrag efter antingen ett klassiskt "mission failed" -meddelande dykt upp eller då jag själv insett att loppet är kört. Så som jag sa, en skopa hjärna är nyckeln. Å andra sidan hade det nog inte stått "strategi" på lådan om så inte varit fallet.

Xcom 2
Det finns rätt många aspekter du kan modiefiera när det kommer till karaktärerna.

Presentationen är minimalistisk men informativ. Vilken spelare som är aktiv ser jag på flera ställen. Namnet och vilken typ av soldat jag styr står nere i vänstra hörnet, vilket vapen denne har att tillgå i högra och inte minst hur mycket som återstår av dennes liv, syns ovanför karaktären i fråga. Samma sak gäller för navigeringen. Karaktären du för tillfället styr är markerad med en Xcom-blå fyrkant. Sen kan du med hjälp av musen peka på olika ställen på kartan. Om det är inom räckhåll för din karaktär kommer en likadan fyrkant dyka upp under muspekaren.

Om den är rödmarkerad betyder det att platsen i fråga är utom räckhåll och att du inte kan springa åt det hållet. I vilket fall som helst så löper en lika blå tråd mellan din karaktärsfyrkant och platsfyrkanten vilket enkelt talar om för mig vilken karaktär som är på väg att ta steget och vilken väg till målet denne planerar att ta. Fördel med detta system - du ser enkelt vilken karaktär det gäller, vart du kan gå och om skydd erbjuds (i form av en pulserande sköld i skyddets riktning). Nackdel - beroende på bana så kan dessa vara lite halvsvåra att upptäcka (andra banan efter introduktionen är belagd med snö vilket skymmer alltihop en aning).

Nog snackat om fältarbetet, det finns som sagt även ett tillhåll kallat "The Avenger". Denna mobila bas har inget med Marvel att göra och därför kommer du inte att stöta på varken Iron-Man, Captain America eller Nick Fury i korridorerna. Vad du däremot kommer att göra, är att uppgradera dina soldater och rekrytera nya. Högre rang för mod i fält (läs antalet utomjordingar dödade), vapen och förbättrade förmågor är vad det hela rör sig om. Så det är en god idé att efter bästa förmåga, försöka prioritera soldater och se till att dessa överlever uppdragen. För om du klarat av ett uppdrag men förlorat säg två huvuden, är dessa borta för alltid. Vore synd om uppgraderade prylar också försvann, eller hur?

Xcom 2
Huvudkvarteret påminner lite om Fallout Shelter till utseendet.

Frågar du mig om det grafiska skulle jag svara att det ser ut som ett digitalt, högdetaljerat brädspel där spelpjäserna är utsmyckade med en typisk futuristisk och lagom sci-fi doftande dekor. Tänk er klassiskt Star Trek fast förflyttat ex antal år in i framtiden, och satt på jorden. Fordon ser ungefär likadana ut som idag bara det att lite fler lampor och bepansringar har tillkommit. Fiendens fotsoldater ser ut som en blandning mellan Robocop och Knight Rider. Robocops dräkt och KITTs pulserade ljus för att vara exakt. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva stilen generellt. Det ser på något vis tecknat ut om jag ska vara ärlig, samtidigt som det är tydligt att utvecklarna har försökt att gå efter de mera mänskliga dragen. Det är på inget sett fult, men på samma gång inte heller supersnyggt.

Utöver det så är färgerna klara och kontrastrika, men lite matta beroende på vilken bana du befinner dig på. En bana som tar plats utanför Chicago nattetid är exempelvis ganska mörk, men inget som stör. Mellansekvenserna överraskar, framför allt de som inte är inifrån modeskeppet. I en sekvens ganska tidigt i spelet lyfter denna klump och det hysteriskt snyggt gjort. Dammet yr från marken, jetmotorernas blåa sken syns tydligt och ljuset i scenen är perfekt. Det är nästan något filmiskt liggande över just den scenen. Vidare ser man sina spelare, vart de ska och var fienden är. I ett strategispel är dessa detaljer viktigast och Xcom 2 levererar på den punkten.

Xcom 2
Skicka ut vetenskapsnissar för att göra research. Få bättre prylar.

Ljudet är det heller inget fel på. Röstskådespelarna är skapliga och utomjordingarnas growlande gurgel när de upptäcker dig låter helt okej. Jag har hört bättre men samtidigt hört otroligt sämre. Miljöljuden är trovärdiga och ljudet som uppkommer av närkontakten mellan dina skott och fiendens väst sitter precis rätt och låter precis lagom slafsig. För att inte tala om tillfredställande då du har en mindre fiende att oroa dig för.

Vad gäller det tekniska har det fungerat bra. Jag har testat spelet både på ultra (eller "maximum" som spelet själv kallar det) och skärmuppdateringen har varit skaplig. Nu ligger det till så att just min rigg på den nivån inte mäktade med att hålla konstanta 60 bilder utan pendlade mellan 50 och 60. Jag justerade det (gick ner på "high") och hamnade aldrig under 55. Spelkontrollen är, om du är van vid strategi, rätt enkel och snabb att lära sig. Du förflyttar skärmen med antingen musen eller W-,A-,S- och D-tangenterna samtidigt som du skjuter eller väljer handling med vänster musknapp. Förflyttar dig gör du med höger. Att växla mellan karaktärerna gör du med antingen Tab eller Shift-tangenten. Enkelt och bekvämt. Turligt nog sprang jag inte heller på några större buggar under mina timmar med spelet och det enda som störde mig var små dippar i skärmuppdateringen. Inga större problem alltså. Även kameran ville med sig och flyttade på sig ett kvarts varv med ett tryck på antingen Q eller E.

Jag känner att jag och Xcom 2 kommer komma bra överens i framtiden. Inte nog med att spelet är omfattande när det kommer till att bygga upp din armé utan erbjuder även möjligheten att hoppa in och köra en enkel match. Tillåt mig förklara lite närmare. Med det menar jag att spelet kan, likt många filmer kan ses på flera nivåer, spelas på olika nivåer. Det finns alltid soldater som är beredda att slå emot ADVENT, men som du kanske inte stridit med förut och således inte har all världens uppgraderingar. Och så har du dina trogna soldater som hängt med från uppdrag till uppdrag och därmed stigit både i grader och förmågor. Siktar du på att bygga upp en elitarme är det nästan ett måste att spara och "hushålla" med dina soldater, spela strategiskt. Men om du bara vill sparka lite alienrumpa kan du samla ihop ett gäng och ge dig iväg. Och då har jag inte ens nämnt de imponerande möjligheterna att skräddarsy sina karaktärer.

Xcom 2
Turbaserat. Just nu är det utomjordingarnas drag. De kan seriöst förstöra din attackplan om du har otur.

Så, ska du satsa på Xcom 2? Gillar du strategispel? Aliens? Star Trek-influenser? Om svaret på dessa enkätliknande-frågar är ja. Så är mitt gensvar: Klart du ska! Även jag själv som inte spelat så överdrivet mycket strategi gillar det här skarpt av den enkla anledningen till att det med ett lagom hårt grepp och sedan låter dig försöka själv. Sen ser jag verkligen fram emot att skapa min armé av topptränade soldater så att vi tillsammans förhoppningsvis kan rädda jorden en gång för alla. Spelet är inte perfekt och har lite skönhetsmissar här och var, men det tycker jag inte gör något och det här är faktiskt värd en lite svagare åtta. Just därför att det nog kommer passa den nyfikne strateginovisen som den inbitne generalen.

Good luck, commander.

Xcom 2Xcom 2Xcom 2Xcom 2
HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Mycket omfattningsrikt, utmanande, lagom hög inlärningströskel, väl optimerat, belönande spelsystem, högt återspelningsvärde
-
Stundtals rörigt på skärmen, otydliga spelarmarkeringar i snö, medelmåttig grafik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Xcom 2Score

Xcom 2

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Jorden är ockuperad av ET:s elakartade kusiner och det blir upp till Andreas att försöka leda motståndsrörelsen i kampen om planeten...

3
Stor expansion på väg till Xcom 2

Stor expansion på väg till Xcom 2

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

2K och Firaxis har idag utannonserat nytt DLC till Xcom 2 kallad Tactical Legacy Pack som kommer att släppas den 9 oktober, och som bara för att göra allt lite bättre är...

2
Det tycks vara mer Xcom 2-DLC på väg

Det tycks vara mer Xcom 2-DLC på väg

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det finns tecken som tyder på att Firaxis jobbar på ytterligare en DLC-expansion till Xcom 2. Det är tack vare SteamDB (via GameWatcher) vi får vet att det tycks vara...Loading next content