Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Xiaomi 13T Pro

Xiaomi levererar en smartphone i prissegmentet under topparna, som dock inte levererar som den borde med tanke på prislappen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Marknaden för mobiltelefoner i mellanklassen, det vill säga mellan 8000-10 000 kronor, är förvirrande och ofta fylld med förra årets toppmodeller blandat med en myriad av udda märken, men Xiaomi vill nu sticka ut från mängden.

HQ

Xiaomi satsar på Pro-utgåvan av deras 13T-mobiltelefon, men det är förvånansvärt lite som skiljer. Faktum är att de enda stora skillnaderna är CPU och RAM. Även kameran har setts över dock då den nu kan köra med 8K-video och 10-bit genom att spela in video i H.265-format, och kan filma med högre bilduppdatering, men allt annat är identiskt, vilket gör att merpriset på 3000 kronor verkar lite väl högt.

Skärmen är en ganska ljusstark AMOLED, 6,67", 446ppi, 480Hz touch sample-frekvens, 144Hz. Ljusstyrkan anges till 2600 NITS för HDR-användning och 1200 NITS vid maximal ljusstyrka i övrigt. 100% DCI-P3-återgivning utlovas, och skärmen är definitivt en ljuspunkt. Det medföljer en 120 watts laddare, en rejäl sak som laddar telefonen från 0% till full effekt på under 20 minuter. Det är ganska bra, jag låter aldrig telefonen dö helt, men det är onekligen snabbt.

Xiaomi 13T Pro
Leica-kamerorna gör verkligen sitt jobb.

Telefonens chipset är MediaTek Dimensity 9200+. För att visa skillnaden mellan de två modellerna är den dyrare Pro-utgåvan utrustad med nästan tre gånger så mycket prestanda i form av rå processorkraft. Den har en G715 GPU, 12 GB LPDDR5X RAM-minne och ett modernt lagringssystem med 256 GB UFS 4.0-lagring. Det finns även versioner med 512 GB och till och med 1 TB lagringsutrymme.

Detta är en annons:

Den stora grejen i den här telefonen är kameradelen, vilken är identisk i båda modellerna, men på grund av CPU-begränsningar kan den inte spela in 8K-video i den lilla modellen. Leicas två mest kända färgfilter används, nämligen den är från Leicas Summicron-serie som har en primär 50MP vidvinkelkamera kombinerad med en dito tele och en 12MP ultravidvinkel. Selfiekameran är på 20MP.

Kameran presterar bra, bilderna är klara, färgstarka och detaljerade. Jag är dock inte helt bekväm med det finstilta att siffran som anges för brännvidden är "motsvarande" och inte nödvändigtvis den fysiska brännvidden eftersom brännvidden egentligen är ett uttryck för det fysiska avståndet mellan sensor och objektiv - så vad är det för siffra som anges? Sensorn för den primära kameran är en Sony IMX 707, som fanns på förra årets toppmodell. Dessutom säger man att den fångar 25% fler färger. Mer än vad? Mitt blodtryck kan öka med 25%, men det är stor skillnad på det jämfört med vad det har varit som högst tidigare, eller om det är min vilopuls i den djupaste sömnen. Om du inte vill bråka med Pro Mode-exklusiva färgprofiler kan du leka med Vibrant Look där färgerna är på steroider, eller min favorit, Authentic Look, som får allt att se ut som en stilistisk bild från 1950-talet. Eller så kan du bara hålla det neutralt. Å andra sidan är den ganska bra på att hitta och behålla fokus. Nattbilderna är hyfsade, men inte felfria - men det är ingen.

Förutom vanliga Bluetooth 5.4 finns det ingen trådlös laddning, bara trådbunden laddning, men för priset är det kanske att förvänta sig. Batteriet håller för övrigt vansinnigt bra i standby. Priset ligger på runt 9000 kronor, vilket som nämnts ovan verkar rimligt tills man inser att den mindre modellen kan göra i stort sett samma sak men för runt 3000 kronor mindre.

Xiaomi 13T Pro
Snygg men inte prisvärd, tyvärr.
Detta är en annons:

Min största invändning är dock menyerna. MIUI 14 fungerar lite annorlunda, till exempel när du tar fram översiktsmenyn för att stänga applikationer visar den två åt gången istället för en, och då slutar det med att du stänger fel, jag hade ständiga problem med att det inte fungerade att svepa ner för att komma åt fysiska funktioner som ficklampa, ljusstyrka och WIFI, och även om det knappast är operativsystemets fel, fanns det ett spökalarm, det vill säga ett alarm jag hade satt och senare tagit bort, fortsatte dyka upp och köra på varje morgon, även om det inte existerade. Och det är ett problem, eftersom du kan få en OnePlus 11 för samma pengar, som istället ger en riktigt trevlig användarupplevelse, eller en Pixel 8, båda telefoner som denna skribent tycker är mycket mer attraktiva. Det är en tuff marknad och användargränssnittet måste fungera 100% varje gång, och att använda MIUI 14 har varit direkt frustrerande ibland.

Det stora pluset är dock skärmen, den är riktigt bra, och den och kameran lyfter den här telefonen över massorna - men jag har fortfarande svårt med de olika sätten att bete sig i det lite konstiga operativsystemet.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Suverän skärm, väldigt bra kamera, lång batteritid
-
Direkt frustrerande menyer, kostar mer än den smakar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content