Svenska
Gamereactor
artiklar

Tre nya konsoler på E3?

Om bara sju veckor är det återigen dags för E3, och årets upplaga tycks kunna bli den största någonsin med inte mindre än tre nya konsoler. Jonas Mäki förklarar varför...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är faktiskt bara 1½ vecka sedan jag bloggade om en dunderöverraskning från Microsoft där jag spekulerade att det kunde komma visas en ny Xbox 360 på E3. Ett av argumenten jag framhöll som det viktigaste för att detta skulle ske, var att Nintendo visade en ny konsol på mässan. För dessa elektronikbjässar har bra koll på varandra, tro inget annat. Ingenjörer börjar och slutar, man förhandlar med samma komponentföretag, utvecklare kommer och går - samt att det självfallet finns en massa skvaller bakom kulisserna.

Så Microsoft (och därmed även Sony) vet antagligen om Nintendo kommer att visa en ny konsol på E3-mässan. Och i fredags kom den stora bomben... Stora fina källor och namnkunniga personer stod nästan på rad för att få förklara allt de visste om den nya Wii. Situationen påminde inte så lite om hur det var innan PSP2 visades där alla utom Sony berättade om enheten.

Det verkar (precis som jag tidigare spekulerat i, om man får skryta lite) som att Nintendo satsar på en kraftfullare konsol än HD-tvillingarna. Exakt hur mycket kraftfullare kan man såklart diskutera, men det verkar vara nog för att det ska märkas på grafiken. Vilket i sig inte är någon bedrift. Jag har sagt det förr, men det förtjänar att nämnas igen, Playstation 3 och Xbox 360 är föråldrade.

Tre nya konsoler på E3?
I höst kommer PSP:s uppföljare. Då kommer det finnas en bärbar enhet på marknaden med ungefär likvärdig prestanda som våra bästa stationära. Och Iphone 5 och Ipad 3 kan mycket väl komma att slå dem. Kort sagt är HD-tvillingarna redigt föråldrade prestandamässigt.
Detta är en annons:

De är nätt och jämnt ens kraftfullare än moderna mobiltelefoner. Det jag spekulerat i är att Nintendo nog inte lägger sig en hel generation framför HD-tvillingarna. Jag tror de väljer ett mellanting. Inte high end, men nog för att verkligen kunna säga att man har den odiskutabelt kraftfullaste konsolen av alla. Därmed kan man också starta med ett lågt pris. I alla fall relativt.

Nintendo säljer ogärna hårdvara med förlust, så man kommer såklart se till att det trillar in vinstpengar från dag 1. Det som kommer dra upp kostnaderna för Nintendo denna gång är handkontrollen. Nintendo gör som vanligt inte som alla andra, utan kommer nu att inkludera en 6" stor tryckkänslig skärm på handkontrollen. Vilket faktiskt är en hel del.

Man behöver inte vara något geni för att inse vad det för med sig för möjligheter. Där kan finnas inventarielistor till rollspel så man blixtsnabbt kan byta magi eller vapen utan att behöva trycka på en enda menyknapp, kanske ha kartor man kan rotera och zooma i spel som Grand Theft Auto, låta den fungera som kikarsikte när man ska skjuta prick i Call of Duty där man sedan flyttar hårkorset med den inbyggda gyron (som redan nu utlovas vara mer exakt än Move) eller låta den vara din Pip-Boy i nästa Fallout.

Tre nya konsoler på E3?
Nintendo är fantastiska på nyskapande, men faktum är att Sega oftast var strået värre ändå. Att ha en skärm på handkontrollen erbjöd Sega redan med Dreamcast som släpptes i Japan 1998. Den kunde även tas ur och användas som en portabel spelenhet,
Detta är en annons:

Genialiskt såklart. Lite som man förväntar sig från Nintendo som förmodligen kommer hitta på saker ingen annan tidigare tänkt på.

Dessutom utlovas ytterligare någon riktigt stor hemlighet som inte läckt ännu, sådär lagom kryptiskt. Så vad ska man egentligen tro om allt detta? Ja, jag tror faktiskt på rubb och stubb. Det är för detaljerat, för bra källor, för många källor och samtidigt inte sådär rubbat otroligt som det ofta annars brukar kunna vara med rykten om ny hårdvara.

Räkna med en ny konsol på E3 alltså, och nu blir det spännande. För en prisvärd, nyskapande konsol från Nintendo som dessutom blir den kraftfullaste kommer såklart göra den oerhört attraktiv för hardcore-spelare som fnyser åt Playstation 3 och Xbox 360. Den här gången lägger ju konsolens gimmickar inte heller krokben för traditionella spel som Wii-fjärren faktiskt gjorde ibland. Alla multiformatsspel kommer faktiskt att fungera fullt ut till Nintendos konsol, plus faktiskt till och med vara lite bättre. Räkna med att hungriga och kreativa programmerare kommer försöka dra nytta av detta.

Kort sagt finns det en hygglig chans att det är Nintendos nya pjäs du ska satsa på om du vill ha den bästa konsolversionen av Elder Scrolls V: Skyrim, Grand Theft Auto V, Battlefield 3, Assassin's Creed 3, Final Fantasy XV och Bioshock Infinite.

Tre nya konsoler på E3?Tre nya konsoler på E3?
Att spel som Elder Scrolls V: Skyrim och Bioshock Infinite kommer vara som bäst till en Nintendo-konsol kan mycket väl visa sig vara en sanning.

Det här riskerar såklart att bli rena slakten. Sony har just nått 50 miljoner sålda exemplar av Playstation 3 på samma tid föregångaren nådde 100, och det går fortfarande långsamt. Microsoft nådde 50 miljoner vid nyår och ligger någon ynka miljon före, visserligen klart bättre än vad Xboxen gjorde, men samtidigt har den funnits ett år längre än Playstation 3. Någon riktig fart utanför engelsktalande länder är det helt enkelt inte (om nu inte Kinect gett Xbox 360 ett jättehopp, vilket vi får svar på till veckan eller ännu nästa då Microsoft levererar sin kvartalsrapport).

Det är alltså inte några speciellt starka konkurrenter Nintendo möter. Vad känns hetast för gemene man, tror ni? Två åldringar med passerat bäst före-datum, eller en helt ny konsol med innovativa funktioner som dessutom är bäst av alla. Till råga på allt står det dessutom Nintendo på sistnämnda, en garant för många föräldrar som betyder pedagogiska spel som inte försöker sälja på massor av sex och våld, samt spel som alla kan delta i oavsett ålder och intresse.

Det här vet Microsoft och Sony. Det var också därför jag hade med just denna faktor i bloggen jag nämnde i första stycket. Med tanke på hur ofattbart tyst det är om nya spel från Microsoft just nu, ligger det faktiskt nära till hands att tro att de kan komma att visa en ny konsol på E3. När man släppte Xbox 360 visade man konsolen på E3 i juni och lanserade den november samma år. Kort startsträcka.

Tre nya konsoler på E3?
Xbox 360 visades på E3 2005 och släpptes sedan knappt ett halvår senare. Många menar att bristen på rykten om ny hårdvara tyder på att inget är i görningen, men Microsoft har blivit bättre på att dölja sådant och den slimmade Xbox 360-modellen som kom förra året var det väldigt få som trodde på, bara för att ta ett exempel.

Nu säger jag inte att det kommer en ny Xbox 360 i år. Men det är långt ifrån otänkbart. Vi har till exempel fortfarande inte fått se Gears of War: Exile, vi har heller inte fått se Kingdoms och vi har inte ens fått se den omtalade Halo: Combat Evolved-remaken. Det är fullt möjligt att alla dessa spel är tänkta för en ny Xbox 360. Kanske även Gears of War 3 kommer i två utföranden, en till vardera konsol. Så gjorde ju Nintendo som bekant med Zelda: Twilight Princess som släpptes samtidigt till Gamecube och Wii. Dessutom jobbar ju 343 Industries sedan flera år på något nytt. Ett starkare exklusivt spel för att locka nya kunder än Halo 4 är svårt att tänka sig.

Spekulationer, men nog känns det som att det pågår något fuffens hos Microsoft alltid. Och som jag skrivit tidigare måste inte föregångaren dö, utan Xbox 360 kan fortsätta att leva vidare, och Kinect kommer garanterat att användas även till Xbox 720. Det för oss till ytterligare en punkt. Nämligen Sony.

De har haft en tung generation där tredjepartarna favoriserat Xbox 360 på ett nästan kusligt sätt. Många hävdar att Playstation 3 är den kraftfullaste konsolen, och dess grafiktunga exklusiva spel är onekligen snyggast, men samtidigt är ledigt minst 90% av tredjepartsspelen snyggare till Xbox 360. Kort sagt får man flest snygga spel till Xbox 360. Något som lett till att grafiktokiga väst kraftigt favoriserat Xbox 360 som sålt betydligt bättre när man räknar bort Japan där dessa spel ofta inte ens släpps.

Tre nya konsoler på E3?Tre nya konsoler på E3?Tre nya konsoler på E3?Tre nya konsoler på E3?
Mass Effect 2, Red Dead Redemption, Bulletstorm och Crysis 2 är fyra exempel på grafiktunga spel ämnade för en västlig publik som ser märkbart bättre ut till Xbox 360. En favorisering konsolen får mycket tack vare desss försprång på Playstation 3, ett försprång Sony förmodligen inte är sugna på att låta Microsoft få även nästa generation.

Skulle Microsoft efter sex år där man mer än fördubblat sin publik få släppa en ny konsol och ta ett nytt försprång på Playstation 4 ett, två eller kanske ännu fler år... ja, då kommer det bli riktigt tungt. Sony har fortfarande inte tagit tillbaka försprånget på de åtta miljoner Microsoft sålde under sitt första år.

Det här kan man såklart bara inte tillåta. Visar Nintendo en konsol på E3 och Microsoft gör detsamma, ja, då kommer Sony också göra det. Sony ligger förmodligen längst bak i utvecklingen av konsolen och är de som minst av allt vill byta. Playstation 3 har bara inneburit kostnader för Sony som först under förra året började tjäna pengar på den. Byter man ut den redan i år eller nästa, är det bara att slå fast att Playstation 3 för Sonys del blev en ekonomisk flopp som gjorde att man tappade två tredjedelar av marknaden samt medförde enorma utgifter som aldrig togs ikapp.

Men det är nog det mest hälsosamma valet om alternativet är att tjura på med en konsol som kommer kännas helt inaktuell och förtvina medan de två tyngsta konkurrenterna drar ifrån i överljudsfart med ny hårdvara. Varje person man tappar blir sedan svår att få tillbaka. Hur många av er läsare var det inte som bytte från Playstation 2 till Xbox 360 under denna generation och därefter blev Microsoft trogna istället för Sony?

Tre nya konsoler på E3?
Hideo Kojima har alltid haft ett gott öga till Sony och det är onekligen främst bland Playstation-ägare som seriens fans finns. Att ett nytt spel i serien visas upp som ett av de första spelen till Playstation 4 är en lågoddsare.

Så fungerar kunder. Man köper gärna jeans av samma märke som man redan har, köper en bil av samma tillverkare när det ska bytas upp och väljer smör i mataffären från samma mejeri som man brukar. Här vill Sony absolut inte hamna, tänk bara vilket dråpslag det vore för PSP2 att helt hamna i skuggan av två nya konsoler. All bra PR skulle försvinna helt.

Just därför är det fullt realistiskt att tro att man visar upp Playstation 4 på E3 om Microsoft och Nintendo presenterar ny hårdvara. Kanske inte själva konsolen, men åtminstone trailers (Metal Gear Solid 5 och Gran Turismo 6 vore väl inte helt fel?), koncept (ny onlinetjänst till exempel) och kanske lite berättande om den (varför inte värstingprestanda och en ny gimmick). Bara för att tala om att den existerar och är på väg, för att förklara för egna fansen att de ska lugna sig och inte satsa på konkurrenterna.

Sony visade Playstation 3 på E3 2005, därefter dröjde det nästan två fulla år innan konsolen faktiskt kom. Med tanke på hur bra det gick för Xbox 360 tror jag lugnt man kan dra slutsatsen att Sony inte kommer våga låta sin betydligt mindre skara fans vänta lika länge denna gång. Visas Playstation 4 på E3, kan den nog komma att lanseras redan till våren eller möjligen tidig höst.

Tre nya konsoler på E3?
Någon driftig person har knåpat ihop en egen version av en Nintendo-konsol. Förhoppningsvis får vi veta alla detaljer om Wiins efterföljare redan i början av juni.

Microsoft har redan börjat hypa upp sin E3-mässa i intervjuer, och med de nya Nintendo-uppgifterna börjar det faktiskt kännas som att det mycket väl kan tänkas bli den fetaste E3-mässan sedan 2005 då vi för första gången fick se Playstation 3, Wii och Xbox 360. För som sagt, visar Nintendo nytt, lär Microsoft också göra det och isåfall kommer Sony också att presentera sin nya konsol. Om sju veckor har vi svaret...



Loading next content