Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Actionåret 2023

Efter att ha gjort samlingsartiklar där vi skrivit om kommande racingtitlar under året samt alla rollspel som vi kan förvänta oss att spela under de stundande elva månaderna har det nu blivit sags för actiongenren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Actionåret 2023

Stalker 2: Heart of Chornobyl
Release: 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Under sommaren 2010 utannonserade GSC Game World uppföljaren till actionrollspelet Stalker. 13 år senare (!) är det nu tänkt att vi äntligen ska få spela det och många av oss här på Gamereactor-redaktionen är gräsligt taggade på att få krypa runt det strålskadade Tjernobyl, leta reda på förnödenheter, panga ned andra Stalkers och passa sig för de muterade monster som stryker omkring där i de mörka skogarna. Av det vi hittills fått se ser åtminstone grafiken och atmosfären ut att kunna knäcka det mesta på marknaden för tillfället och vi hoppas naturligtvis att spelbarheten ska hålla samma kvalitet.

Actionåret 2023

Warhammer 40,000: Space Marine II
Release: 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Det är före detta Doom/Quake-skaparen och en gång i tiden en av nyckelpersonerna hemma hos Id Software Tim Willits som agerar kreativ chef och huvudproducent för den kommande uppföljaren till Space Marine. Vi kommer återigen att få axla rollen som Kapten Titus och precis som i föregångaren handlar det här om brutalhårda, massiva strider mot rymdgegg, sett ur ett klassiskt tredjepersonsperspektiv och renderat med hjälp av Unreal Engine 5.

Detta är en annons:
Actionåret 2023

Atomic Heart
Release: 21 februari / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Ända sedan vi såg det första av Bioshock-inspirerade Atomic Heart har vi sett fram emot det rysligt mycket. Rent grafiskt ser det ut att bli en riktig höjdare och det dystopiska Sovjet ser ut att bli en sanslöst mustig miljö att uppleva. Men framför allt ska det bli riktigt spännande att få uppleva ett actionspel som känns som Bioshock med riktigt ruskiga fiender och spöa skiten ur dem med mustiga superkrafter. Måtte berättelsen vara lika intressant som spelet i helhet på förhand ser ut att vara.

Actionåret 2023

Wanted: Dead
Release: 14 februari / Plattform: Xbox, Playstation, PC
I samband med att Dead or Alive- och Ninja Gaiden-skaparen Tomonobu Itagaki lämnade Team Ninja för många år sedan, hoppade flera andra också av. I februari är de dock tillbaka med Wanted: Dead, ett actionspel i tredjeperson där vi axlar rollen som Hong Kong-snuten Lt. Hannah Stone. Att utvecklarna tidigare gjort Ninja Gaiden märks på det flytande spelsystemet och det gäller att hela tiden röra på sig och attackera den stora mängden fiender från oväntade vinklar. Här är dock skjutvapen viktigare än katanas i vad som er ut att bli ett röjigt äventyr, fyllt till bredden med minispel och östasiatisk atmosfär som förhoppningsvis kan bli en returbiljett tillbaka in i finrummet för Itagaki (vars färgstarka PR-snack vi ärligt talat saknat här på redaktionen).

Detta är en annons:
Actionåret 2023

Suicide Squad: Kill The Justice League
Release: 26 maj / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Teamet bakom Batman: Arkham Asylum samt Arkham City är tillbaka med ännu ett licensbaserat DC-spel dränkt i stenhårda käftsmällar och den här gången är det självaste självmordsligan vi ska styra runt, som jagar en förgrymmad Superman vars intentioner har gått från goda till direkt mordiska. Det vankas attitydfrisk design, seriefigurstolkningar trogna förlagorna samt samarbetsbaserad tredjepersonsaction med samma DNA som Arkham-serien.

Actionåret 2023

Dead Island 2
Release: 28 april 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Efter att ha varit i limbo i flera år och råkat ut för försening efter försening är det snart dags för oss att banka in skallar på zombier igen. Det har gått lite mer än tio år sedan vi reste i väg på en härlig semester men där vi hamnade i allt annat än en avslappnande miljö. Dead Island var kanske inte det fenomenala spel vi hade hoppats på men uppföljaren ser ut att vara betydligt mer intressant. Färggladare, brutalt snyggt, roligt och urflippat. Det ser definitivt ut som att det varit värt tiden i limbo och alla förseningar.

Actionåret 2023

Marvel's Spider-Man 2
Release: 2023 / Plattform: Playstation 5
Insomniac lyckades äntligen leverera en stark Marvel-konkurrent till Rocksteadys Batman-serie. När Marvel's Spider-Man lanserades visade det sig vara ett av de absolut bästa superhjältespelen vi någonsin spelat och definitivt det bästa spelet med Spider-Man. Någonsin. Insomniac fortsatte att leverera i och med Marvel's Spider-Man: Miles Morales och vi ser fruktansvärt mycket fram emot att få spela som både Peter och Miles i uppföljaren och sätta stopp för Venoms ondskefulla planer. Hittills har vi inte fått se något av spelet alls mer än en trailer som bara gav oss ett litet smakprov och vi får därför vänta lite till innan vi får se spelet i rörelse. Nu hoppas vi på att de vardagliga brotten inte är lika repetitiva som i de tidigare titlarna och att striderna förfinas en smula för att göra dem ännu smidigare.

Actionåret 2023

The Division: Heartland
Release: 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Nej, Heartland är inte ett DLC-paket till The Division 2 och det är heller inte The Division 3, istället är det ett påkostat stickspår utvecklat av självaste Red Storm Entertainment som grundade Rainbow Six och utvecklade de två första titlarna i den serien. Heartland utannonserades för tre år sen men har varit under utveckling sen 2018 och kommer enligt rykten nu att rullas ut i höst. Fokus i Heartland kommer att ligga på spelläget Storm Operations där 45 spelare kommer att tampas mot varandra samt mot datorstyrda fiender i staden Columbiana i Ohio.

Actionåret 2023

Aliens: Dark Descent
Release: 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Det var minsann inte igår som vi fick bekanta oss med Xenomorpher i spelform men snart är det äntligen dags igen. Vi har fortfarande inte fått se mycket av Aliens: Dark Descent och vet därför ytterst lite om det men eftersom det är gänget bakom Battlefleet Gothic: Armada 2 är det omöjligt att inte bygga upp höga förväntningar. Till skillnad från Alien: Isolation handlar det här inte om att gömma sig för det skräckinjagande rymdmonstret i förstaperson utan här handlar allt om att skjuta hål på dem i ett strategiskt läge med top-down-perspektiv. Om det inte låter som ett förträffligt lovande upplägg så vet vi inte vad.

Actionåret 2023

Hyenas
Release: 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Creative Assembly heter studion bakom den bästsäljande, långvarigt kultförklarade och unisont hyllade Total War-serien samt Alien Isolation. Nu har de skiftat fokus nästan helt och under året kommer de alltså att dundra ut sin egen konkurrent till allt vad Valorant, Apex Legends och Overwatch heter. Hyenas är en färgstark, temporask, designmässigt urflippad gratisshooter där mänskligheten startat gladiatorspel på mars efter att ha koloniserat planeten. Det verkar som om fem lag med tre spelare i varje kommer att göra upp i varje match och det ser ut att bli väldigt fartfyllt och dränkt i attityd.

Actionåret 2023

Armored Core VI: Fires of Rubicon
Release: 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Bakom spakarna på utvecklingen av det fjärde spelet i Armored Core-följetongen hittar vi inga mindre än samma gubbar som satt ihop Dark Souls, Bloodborne och Elden Ring vilket initialt fick de allra flesta att tro att Fires of Rubicon skulle bli ett "soulslike"-actionspel, med allt vad det innebär. Men så kommer det alltså inte att bli eftersom From har lovat att vara spelserien trogen, med allt vad det innebär. Särskilt mycket mer än så vet vi inte just nu.

Actionåret 2023

Star Wars Jedi: Survivor
17 mars / Plattform: Xbox, Playstation, PC
Precis som i fallet med den uppskattade föregångaren är det God of War-seriens forne designboss Stig Asmussen som agerar producent för kommande Star Wars Jedi: Survivor som släpps redan om ett par månader. Vi kommer återigen att få kontrollera Jedi-krigaren Cal Kestis när han den här gången reser till planeten Coruscant för att hugga ned en särskilt elak befälhavare inom Imperiet.

Actionåret 2023

The Finals
Release: 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, PC
När The Finals visades upp i höstas satt vi och gapade framför våra skärmar. Svetten började rinna nedför våra kroppar och sedan satt vi där i en liten pöl av svett. För The Finals ser vanvettigt läckert ut. Både sett till det visuella och spelmässigt. Helsvenska Embark Studios verkar ha skapat ett sanslöst kaotiskt actionspel med explosioner och raserande byggnader runt omkring en samtidigt som man måste ta kol på andra spelare och ducka för deras bly. Vi längtar tålmodigt efter att få se mer av spektaklet och hoppas innerligt på att det inte dröjer alltför länge.

Actionåret 2023

Robocop: Rogue City
Release: Juni 2023 / Plattform: Xbox, Playstation, Nintendo Switch, PC
Om någon bara nämner Robocop frågar vi hur mycket pengar de ska ha för det. För Robocop är heligt. Så är det bara. Spelstudion Teyon har förvisso inte några direkt märkvärdiga titlar på sitt CV sedan tidigare men ska vi utgå från trailern som visades upp i somras ser det ut som att de verkligen lyckats fånga estetiken från den första filmen. Alltifrån design till de våldsamma striderna ser mycket lovande ut och vi kan därför knappt vänta på att få lägga vantarna på Robocop: Rogue City. Att Peter Weller dessutom återvänder och lånar ut sin röst till spelet gör det hela knappast sämre.

Actionåret 2023

Redfall
Release: 2 Maj 2023 / Plattform: Xbox, PC
Det är teamet bakom 2017 års Prey som står bakom Xbox-titeln Redfall som kommer att släppas den 2:a maj efter att ha blivit försenat under fjolårshösten. Här kommer fyra spelare ur fyra olika karaktärsklasser att kämpa mot datorstyrda vampyrer för att förhindra att den fiktiva staden Redfall invaderas av blodtörstiga vampyrer. Designmässigt ser det ut som en mix mellan Fortnite och Scooby-Doo och actionbitarna ser rappa och roliga ut enligt det vi hittills fått se.Loading next content