Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt som hände på Xbox Games Showcase

Det har varit rykten, läckor och spekulationer i flera veckors tid, men nu är årets största Xbox-event slut och vi sammanfattar allt som hände...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter ett milt sagt torftigt 2022 för Xbox där det helt saknats stora förstapartstitlar, samt ett 2023 som dragits med flera förseningar, var det igår kväll dags för Microsoft att visa vad de har att erbjuda Xbox-gamers. Många har därför haft höga förväntningar, något som ofta leder till besvikelser, men Xbox-teamet inte verkat vara orolig för just detta.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Fable inledde showen, men något premiärdatum (eller ens premiärår) fick vi ej.

Tvärtom har de till synes eldat på spekulationerna, och efter att Xbox Games Showcase nu avslutats, förstår jag varför. Även om man kan definitivt kan säga att deras snack om att allt skulle vara in-engine var sant, så fanns det ändå ett par presentationer som definitivt inte var gameplay, och nog känns det surrealistiskt att deras storsatsning Halo Infinite inte ens nämndes (Master Chief lös med sin frånvaro) medan vi fick höra mer om kommande expansioner till Fallout 76 och Sea of Thieves.

Men... det spelar i sammanhanget liten roll, för det man hade att visa upp var blytungt med inte mindre än elva fina förstapartstitlar under loppet av en timme. Först ut var Fable som fick äran att inleda allt. I en egentligen ganska menlös trailer, gavs dock ett tydligt bevis på att Playground Games perfekt förstår vad som gör Fable till just Fable. Om spelet blir bra vet jag inte (vi fick inte se en sekund gameplay), inte heller när det kommer, men att humorn kommer finnas på plats känns nu helt spikat efter nu totalt två kanonfina teasers.

Detta är en annons:
Allt som hände på Xbox Games ShowcaseAllt som hände på Xbox Games Showcase
South of Midnight är Compulsion Games första titel, men utan gameplay är det svårt att säga om det lovar gott eller ej.

Detta åtföljdes sedan av South of Midnight. Detta är Compulsion Games första titel som en del av Xbox Game Studios, sedan de köptes upp år 2018. Xbox-chefen Phil Spencer har i intervjuer sagt att deras titel är det han är mest sugen på att få visa communityt, och idag var dagen alltså kommen. Det verkar kretsa en hel del kring Louisiana-kultur och ha en övernaturlig inriktning, men särskilt mycket mer än att det är på väg och har en tämligen unik stil - vet vi egentligen inte (återigen, ingen som helst gameplay). Det är dock Compulsion Games och jag är därmed officiellt nyfiken.

Som förstapartstitlar ingår båda dessa såklart med Game Pass, men det gör däremot inte Star Wars Outlaws. Detta är svenska Massive Entertainments omtalade Star Wars-projekt och tack vare en läcker trailer vet vi nu att det ser ut att bli den typ av Star Wars som fansen gillar mest - nämligen den lite skitigare sorten. Detta var dock bara för att presentera spelet som kommer under 2024, och det ska visas mer ingående på Ubisofts eget event klockan 19:00 under måndagskvällen.

HQ
Detta är en annons:

På tur stod sedan 33 Immortals, ett top down-actionspel som ser ut att hämta designmässig inspiration från spel som Hyper Light Drifter. Det stora dragplåstret med denna titel är att titeln avslöjar hur många som kan lira co-op samtidigt, alltså 33 stycken, i vad som ser ut att bli ett ljuvligt kaos. Även detta ett Game Pass-spel redan från premiären. Detta gäller också Payday 3 som vi nu fick se för första gången. Det kan förvisso knappast kan beskyllas för att imponera grafiskt, men det gällde även föregångaren som var en höjdare. Premiär 21 september blir det i alla fall, och förhoppningsvis kan Game Pass leda till ett stort community redan från premiären.

Det mest väntade spelet på Xbox Games Showcase var Persona 3: Reload, som hade läckt innan. Och inte via någon obskyr självutnämnd insider på Reddit - utan från Atlus själva. Det släpps i alla fall tidigt 2024 och ser alldeles makalöst trevligt ut för alla oss som älskar serien (jag förmodar även att det är multiformat såklart). Att det ingår med Game Pass redan från start ska förhoppningsvis leda till att serien hittar många nya fans.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Avowed kan förhoppningsvis bjuda på lindring i väntan på nästa singleplayer-Elder Scrolls.

Med det sagt så var det sedan dags för den första stora överraskningen, nämligen Avowed. Vi hade fått indikationer på att det skulle visas, men man vill såklart alltid ha en bekräftelse... och det fick vi. Innan Microsoft köpte upp Bethesda (och därmed fick Elder Scrolls), var det många som betraktade detta Obsidian-äventyr som en slags svar på just Elder Scrolls, vilket säger något om var förväntningarna låg. Nu fick vi äntligen se gameplay, och det står klart att vi har ett magispäckat fantasyäventyr framför oss med massor av möjliga vapen och trollformler i en enorm värld. Något att se fram emot, och självklart ingår det med Game Pass eftersom Obsidian är en Microsoft-ägd utvecklare.

Betydligt mer otippat (även om det tidigt fanns lösa rykten) var att Monkey Island gör ett gästspel i Sea of Thieves. Trailern som visades för att utannonsera detta var fullkomligen smockad med referenser till Guybrush Threepwoods äventyr, och tydligen ska det även gå att spela igenom ensam då upplägget i alla fall delvis är just peka/klicka. Alla som spelat A Pirate's Life (en Pirates of the Caribbean-expansion till Sea of Thieves) vet hurpass omfattande detta lär bli. Den 20 juli är det premiär och tillägget är helt gratis om du har Sea of Thieves och/eller Game Pass.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Japp, nu har du inte bara andra sjörövare att oroa dig för i Sea of Thieves... även LeChuck är nu redo att göra livet surt för dig.

Ett annat spel som överraskade var Microsoft Flight Simulator 2024 (givetvis Game Pass-stöd direkt), vilket alltså är uppföljaren till Årets Spel år 2020. Den här gången har franska Asobo försökt tillföra mer mening till flygandet på olika sätt, då det nu går att spela med uppdrag (leverera varor, räddningsoperationer, forskning med mera) samt att grafik och tekniken bakom förfinats ytterligare. Dessutom kommer Dune-DLC till det befintliga Microsoft Flight Simulator att släppas i november i år.

Senuas Saga: Hellblade II stod på tur, vilket ju faktiskt var det första spelet som utannonserades till Xbox Series X (år 2019). Men än är det inte ute och under kvällen bekräftades att det kommer först 2024. Men vi fick även en redigt fet trailer att kika på som visar att Ninja Theory verkligen kan det här med grafik och stämning. När det nu väl blir premiärdags ingår det dock med Game Pass.

HQ

För min egen del var det som följde därefter kvällen höjdpunkt. Det låter måhända otippat, men jag älskade verkligen Yakuza: Like a Dragon, och utannonserandet av Like a Dragon: Infinite Wealth fick mig nästan att skrika av glädje. Det här kommer jag spela skiten ur och att döma utifrån den första trailern står det våldsamt klart att den mer oseriösa stilen Ichibian Kasuga bjuder på är bevarad till 100% - om inte rent av utökad ytterligare. Tidigt 2024 är det i alla fall premiär och det inkluderar givetvis också Playstation. Kul för alla!

Fallout 76 fick som tidigare nämnt ett omnämnande under Xbox Games Showcase, och det var alltså vid denna tidpunkt. En trailer visades som avslöjade att 15 miljoner gamers nu försökt överleva i den radioaktiva ödemarken samt att nästa expansion kommer "snart"; Atlantic City. Det blir alltså ett besök i New Jersey, med andra ord. Expansionen ingår trevligt nog med Game Pass.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
En av de mer otippade utannonseringarna, Kunitsu-Gami: Path of the Goddess från Capcom.

När en Capcom-logga dök upp på skärmen var det nog fler än jag som blev spänd. Vad var på gång nu? Resident Evil? Den efterlängtade Dino Crisis-rebooten? Mega Man? Något Monster Hunter-relaterat? Svaret är inget av detta. Capcom utannonserade istället Kunitsu-Gami: Path of the Goddess i form av en trailer fylld av actionpackade strider med svärd, båge och magi samt läskiga varelser. Detta tycks bli ett äventyr med starka japanska influenser och vi verkar bjudas på en kamp mellan den verkliga världen och andevärlden. När det kommer vet vi inte, men det ingår åtminstone med Game Pass.

Här blev det sedan dags för det på förhand mest tippade inslaget, nämligen Forza Motorsport. Eftersom det visats flera gånger tidigare och är det åttonde spelet i serien, så konstaterar jag bara att det ser snyggt och välfyllt ut, och jag hoppas det blir roligt. Nu vet vi i alla fall när det kommer, och detta är spikat till den 10 oktober. Självklart ingår det med Game Pass.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Persona-fansen har verkligen mycket att se fram emot, och allt ingår med Game Pass.

På tur stod sedan den nya The Elder Scrolls Online-expansionen Necrom som släpps den 20 juni. Det ser som väntat bra ut, men jag spelar inte detta själv och kan tyvärr inte avgöra om det är vad fansen efterfrågat eller ej. Overwatch 2 tog vid därefter och kommer få nya spellägen samt även story-uppdrag, co-op event och mycket annat. Tyvärr ser det inte ut att vara mer än små plåster på det större såret som är det skrotade PvE-läget, men man ska väl heller inte döma ut detta på förhand. Den 10 augusti är det i alla fall premiärdags. Persona 5 Tactica utannonserades sedan, vilket också hade läckts av Atlus innan. Det ser mer Fire Emblem-orienterat ut - men det kan givetvis aldrig vara något negativt. Den 17 november släpps det i alla fall, och ingår med Game Pass.

Vi börjar nu närma oss slutet och fick här en trailer som presenterade Starfield (Game Pass såklart) lite närmare. Antagligen ville man ha en kort och behändig trailer för alla som inte ville se den nästan timlånga presentationen av spelet som följde efter Xbox Games Showcase, men lite märkligt kändes det allt, och den borde nog ha lagts mer i början istället för mot slutet av streamen. Nåväl, det ser i alla fall ohyggligt bra ut, och vore det inte för Ichibans nya Like a Dragon-äventyr hade detta varit min hetaste titel för tillfället. Nu är det bara tvåa.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Starfield dök upp även under Xbox Games Showcase, och spelet kommer givetvis få en serie egna tillbehör.

Härefter utannonserades sedan Jusant, ett nytt Dontnod-äventyr som ser sådär härligt annorlunda ut som studions spel så ofta gör. Det verkar i alla fall inkludera en massa pussellösning och klättrande, så världen man spelar i till stor del tycks vara vertikal. Det kommer senare i år och ingår trevligt nog med Game Pass, något som jag hoppas leder till att många testar detta.

The Chinese Room, de briljanta hjärnorna bakom Dear Esther, Amnesia: A Machine for Pigs och Everybody's Gone to the Rapture, bjussade sedan på en första titt på nästkommande projektet Still Wakes the Deep. En läcker trailer gjorde det klart att vatten kommer spela en stor roll när vi får ett läskiga möte ombord på en, tillsynes, övergiven oljerigg mitt ute på havet. Still Wakes the Deep kommer nästa år och är redan nu klar som Game Pass-spel. Dungeons of Hinterberg utannonserades sedan med en kort trailer, ett österrikiskt actionspel med en stil som vagt för tankarna till Hi-Fi Rush. Det släpps i alla fall nästa år och ingår också med Game Pass.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Phantom Liberty skulle släppas under sommaren, enligt de senaste ryktena. Så blir det ej, utan äventyret fortsätter i september.

Att Cyberpunk 2077 har en expansion kallad Phantom Liberty på väg har varit känt länge, och eftersom Microsoft har marknadsföringsrättigheterna till detta, så visades det nu förförsta gången upp på allvar hos just Microsoft. Det släpps den 29 september och ser faktiskt riktigt lovande ut, och då är jag inte förförd av Keanu Reeves oerhörda charm och det faktum att Idris Elba spelar en stor roll i äventyret. Jag tyckte Cyberpunk 2077 var klart bättre än sitt rykte (givetvis undantaget vid releasen till de gamla formaten), och ser helt klart fram emot mer.

Cities Skylines 2 visades därefter upp, och det står klart att detta blir ganska precis vad vi trott och hoppats på, nämligen mer av allt och bättre grafik. Den 24 oktober släpps det och kan samma dag avnjutas av alla Game Pass-prenumeranter utan extra kostnad. Detta följdes av Metaphor re Fantazio, ett våldsamt japanskt spel någonstans i trakerna av Persona och Shin Megami Tensei. Hur bra det är får vi se när det släpps under 2024.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Co-op i massor utlovas i våldsamt charmiga Towerborne.

Det har varit tämligen tyst från utvecklarna Stoic, studion som skapade den älskade The Banner Saga-trilogin, men nu har vi äntligen fått ett livstecken. Som näst sista spel på Xbox Games Showcase visades nämligen Towerborne, ett färgstarkt äventyr som bjuder på tvådimensionell action i mysiga fantasymiljöer. Eventuellt att detta kan bli något för alla som älskade Castle Crashers, när det begav sig. Det kommer i alla fall nästa år och är ett Game Pass-spel från dag ett.

Som sig bör när man avslutar en stor stream, bör man avrunda med en överraskning. Det gjorde man också med Clockwork Revolution. Detta är Inxile Entertainments nästkommande spel, det vill säga rollspelsmästarna som bland annat gjort Torment: Tides of Numenera och Wasteland. De första sekunderna ur trailern som visades, fick oss kollektivt att tänka på Bioshock Infinite. Vi snackar om viktoriansk-futuristisk design parat med magiska, tidskontrollerande inslag

Allt som hände på Xbox Games Showcase
Actionrollspelet Clockwork Revolution från Inxile Entertainment fick äran att avsluta tillställningen, och lär förmodligen inte släppas förrän 2025.

Det sedan ett par år tillbaka Microsoft-ägda Inxile Entertainment, den drygt 20 år gamla studion bakom bland annat Wasteland 2 och 3, visade ikväll upp sitt nya spel Clockwork Revolution för första gången. Hade man inte vetat det på förhand hade man nog gissat sig till att det rörde sig om en Bioshock-titel. Den viktoriansk-futuristiska designen parat med magiska, tidskontrollerande inslag, avslöjar definitivt var inspirationen kommit ifrån. Det är hur som helst ett actionrollspel, med utlovat djupa levelsystem och du får såklart skapa din egen karaktär. I pressreleasen framgår att projektet leds av Chad Moore och Jason Anderson som skapade ett av de största steampunkrollspelen genom tiderna, nämligen Arcanum. Givetvis ingår Clockwork Revolution med ditt Game Pass-abonnemang.

Avslutningsvis dök Phil Spencer upp, och han hade en sista sak kvar att utannonsera; en ny modell av Xbox Series S. Denna är svart och har en terabyte stor hårddisk jämfört med de 500 gigabyte som den vanliga, vita modellen har. Att just svarta modeller har bättre kapacitet, är som du säkert vet Xbox-standard och även Xbox 360 Elite var just svart när den släpptes en gång i tiden och även Elite-handkontrollen var just svart i sitt första utseende. $349 kostar den i alla fall. Förmodligen kan vi räkna med runt 4000 kronor här hemma.

Allt som hände på Xbox Games Showcase
En ny Xbox Series S med dubbelt så stor hårddisk som vanliga S-modellen utannonserades av Xbox-bossen Phil Spencer själv.

Och med det tog sedan Starfield-presentationen över. Och vi fick alltså ett stort Xbox-event utan vare sig Halo eller Gears of War. Rimligen ett medvetet drag från Microsofts sida. Förmodligen ska varumärkena få vila lite innan vi ser dem nästa gång, för att det är projekt på gång vet vi.

Klart är iallafall att det var en av de starkaste presentationer jag sett från Microsofts sida. Det är väldigt mycket intressant på gång, kanske framför allt för rollspelsfans, vilket inte alls ursäktar bristen på spel som varit - men som åtminstone gör att framtiden ser betydligt roligare ut för Xbox-ägare.

Det runt 50 minuter långa Starfield-eventet kan du se nedan:

HQ


Loading next content