Svenska
Gamereactor
artiklar
Days Gone

Älskar, älskar inte: Days Gone

I den andra delen av nya artikelserien "Älskar, älskar inte" är det Sony Bend-titeln Days Gone som avhandlas. Jenny älskar det. Henric avskyr...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tidigare delar ur denna artikelserie:
The Last of Us: Part II

Days Gone
Hur ställer du dig till Days Gone?

Jag älskar Days Gone (Jenny)
Då jag är en räddhare så har jag tidigare inte lagt notis om nya eller gamla spel som handlar om skräck eller zombies som i Days Gone. Men när jag första gången såg introduktionen av Days Gone så blev jag direkt insugen i dess historia. Jag hade inte mycket till övers för attityden av huvudpersonen Deacon (Deek) men bakgrundshistorien och hans längtan att återfinna sin fru var verkligen något som fann mitt hjärta och för varje gång man fick någon ledtråd i deras historia eller de som vet sanningen av vad som hänt så var jag klistrad vid skärmen varje sekund. Det verkar som att nyckeln till spelet var att helt enkelt inte ha några förväntningar alls och vara hopplös romantiker för att älska Days Gone.

Min första erfarenhet av spelet var att försöka undvika zombies med Deek och hans motorcykel och kalasade rakt in i fiendernas läger och fastnade med motorcykeln i en kant och febrilt fick gömma mig då jag ännu inte visste hur jag skulle skjuta. Att försöka på bäst sätt smyga fram och döda så många fiender som möjligt utan deras vetskap eller kasta molotovbomber rakt in bland hungriga zombies var verkligen svårt, speciellt för en som är ovan vid så många fiender samtidigt när man råkar möta en hoard längs vägen.

Detta är en annons:

Personligen anser jag spelet väl utfört, det är många trevliga miljöer och mycket alternativ för att utmana sig själv med antingen jobb som man utför för att kunna skaffa bättre vapen, nya utvecklade fiender i olika svårighetsgrader och en nagelbitande berättelse som man får följa. Det som hade behövt förbättras är möjligheterna att lättare hitta bränsle till motorcykeln och påfyllning av ammunition, det är tillfällen man verkligen måste springa runt tills man tappat bort motorcykeln för att hitta bränsle. Då jag var helt gripen i slutet så blev jag minst sagt besviken när jag insåg att Days Gone saknade uppföljare.

Days Gone
Hade du velat se en uppföljare?

Jag älskar inte Days Gone (Henric)
Jag såg väldigt mycket fram emot Days Gone på förhand. Minns hur imponerad jag var av det när det visades upp och när hundratals zombier rusade emot protagonisten som såg ut att bli dagens utsökta meny. En meny bestående av tarmar, blod och hjärna. Men efter att ha sett allt man kunde göra för att skaka av sig dem, vare sig det handlade om att fly ifrån dem eller ha ihjäl varenda en, var jag fasligt imponerad. Ni kan med andra ord själva föreställa er besvikelsen när Kim Orremark (som då var en del av redaktionen) inte alls var såld på det. Jag har dock inga som helst problem att bilda min egen uppfattning och införskaffade mig därför det ändå. På dagen det lanserades, till och med. Och även om Days Gone hade sina stunder var det allt annat än det spel jag hoppades på. Jag lämnades med en enorm besvikelse och kände mig aldrig någonsin det minsta förälskad i det.

Till att börja med fastnade jag aldrig för Deacon St. John som protagonist (eller Deek, om man så vill). Det kändes som att Bend Studio verkligen försökte ta i från tårna och leverera en benhård och skitnödigt cool bikerkille som i själva verket bara kändes platt och allmänt ointressant. Antagligen hade man kikat mycket på Daryl Dixon från The Walking Dead men tyvärr kom man aldrig upp i samma nivå. Utvecklarna försökte förvisso nyansera honom och få spelare att sympatisera mer med honom i och med att hans fru dog när pandemin bryter ut, men fegade ut och gjorde berättelsen onödigt spretig när det visade sig att hon inte alls är död. Men vad spelar det för roll när vi aldrig fått möjligheten att bry oss om dem över huvud taget?

Detta är en annons:

Även om det är ett intressant spelkoncept att tvinga spelaren att tänka på bensinen till motorcykeln och vara varsam, tyckte jag bara att detta försämrade spelupplevelsen. Ja, jag fattar att det är ett survivalspel och att det är ett viktigt element för att verkligen känna sig utsatt men faktum är att jag bara tyckte det blev en plågsam syssla att fylla på tanken med jämna mellanrum. Motorcykeln var dock skojig att köra, det ska jag inte sticka under stolen med. Tyvärr var de olika platserna inte lika skojiga att upptäcka och ska jag vara helt ärlig slutade jag till sist att koncentrera mig på de många sidouppdragen. Till sist blev det bara att acceptera olika förfrågningar, ta sin hoj, köra till en plats, panga zombier, hämta eller förstöra något, åka tillbaka och få en liten belöning för besväret. Om och om igen.

Days Gone
Det finns gott om dökött i Days Gone, i alla fall.

I dagsläget är det mycket möjligt att Days Gone är en mer underhållande upplevelse tack vare det finslip som jag förmodar att spelet fått. Men vid den tidpunkt som jag spelade det var det knappast en buggfri upplevelse utan snarare en gigantisk buggfest. Skärmen frös sig, texturer laddades inte in som de skulle, osynliga väggar som satte omedelbart stopp för motorcykelfärden... Ja, jag skulle kunna göra listan lång och det satte definitivt sina spår i min tillvaro tillsammans med apokalypsäventyret.

Med tanke på att det florerar rykten som hävdar att en uppföljare till Days Gone är på väg kan ni vid det här laget förstå att jag inte suktar efter mer. Med det sagt ser jag det inte som en total omöjlighet för Bend Studio att göra rätt för sig en andra gång, men ska det fokusera på samma karaktärer och samma berättarstruktur kommer de har en rejäl uppförsbacke framför sig och jag kan bara hoppas på att man inte får soppatorsk mitt i den. Rent tekniskt skulle det kunna vara imponerande på Playstation 5 men med tanke på hur mycket det var som var undermåligt med ettan kommer jag förmodligen aldrig känna någon kärlek till spelet. Jag kan definitivt förstå varför så många gillar det och aldrig höll med recensionerna, men frågar du mig anser jag att de medelmåttiga betygen är helt rimliga. För det är vad Days Gone är; en medelmåttig röra.

Relaterade texter

Days Gone (PC)Score

Days Gone (PC)

RECENSION. Skrivet av Patrik Severin

Skrivbordsgeneralen Patrik har bytt ut legionerna, hästarna och kartorna för att avnjuta apokalypsen med sin skinnväst, hagelbrakare och motorcyklar PC-versionen av Days Gone...

Days GoneScore

Days Gone

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Sonys storsatsning handlar om broderlig kärlek, zombies och motorcyklar. Kim har puttrat omkring i ett postapokalyptiskt Oregon i ständig jakt på bensin...Loading next content