Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets bästa serietidningar (2018)

Gamereactors självutnämnda comics-guru har bläddrat igenom ohälsosamt många serier under det föregångna året, och har nu rankat sina favoriter!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets bästa serietidningar (2018)

(10) GREEN LANTERN: EARTH ONE
Corinna Bechko / Gabriel Hardman / DC
DC:s Earth One-serier, som ger oss läsare en helt ny tolkning av deras klassiska superhjältar, har bjudit på blandade resultat genom åren. Det senaste tillskottet med Green Lantern tillhörde positivt nog den bättre kategorin och lyckades att leverera en spännande läsupplevelse för alla fans av den ringbärande superhjälten. En riktigt bra sci-fi-serie med härlig äventyrskänsla. Gabriel Hardmans bilder passade sen som handen i handsken när kontrasten av hjältens gröna krafter fick skina mot rymdens mörkare toner. Det här en version av Hal Jordans Green Lantern som du definitivt borde spana in.

Årets bästa serietidningar (2018)

(9) STAR WARS: DARTH VADER
Charles Soule / Giuseppe Camuncoli / Marvel
Jag gillar Star Wars, men överlag så skulle jag nog inte klassificera mig som ett "jättestort" fan av franchisen. Det stoppade dock inte Marvel från att fånga mig med deras aktuella serietidning Star Wars: Darth Vader, av författaren Charles Soule. En serie som startar direkt efter slutet av Episode III, där Anakin Skywalker har lämnat sitt forna jag och antar rollen som Darth Vader. Vi får följa händelseförloppet som sker genom galaxen efter att Palpatine har lyckats att utrota den större delen av Jediorden, samtidigt som vi stegvis får se hur Vader blev den mäktiga Sith som vi känner igen från originaltrilogin. Det bästa är sen hur serien lyckas att fånga in och illustrera demonerna som existerar inom Vader under den tid som vi får följa hans intressanta karaktärsutveckling. Star Wars: Darth Vader missade (precis) sin plats på vår lista över årets bästa serier 2017, men tack vare en väldigt stark uppföljning under 2018 så lyckas den nu att knipa en plats på topplistan över årets bästa.

Detta är en annons:
Årets bästa serietidningar (2018)

(8) THE WRONG EARTH
Tom Peyer / Jamal Igle / Ahoy
The Wrong Earth är en serie som ramlade in under det förra året från det nya seriebolaget Ahoy Comics, och som lyckades att bli ett av årets största överraskningar. Här får vi följa den gode och färgglade hjälten Dragonflyman, och den mörka och brutale Dragonfly. Två superhjältar, från parallella universum, som en dag råkar att byta plats med varandra. För att enkelt summera så är det en actionfylld satirkomedi som i princip svarar på frågan om vad som hade hänt om Adam Wests fjompiga Batman hade bytt plats med Frank Millers mörka tolkning från The Dark Knight Returns. Det här är ett koncept som hade kunnat misslyckats radikalt, men det som serverades var precis raka motsatsen. Underhållande serieläsning av högsta kvalitet.

Årets bästa serietidningar (2018)

(7) BATMAN: CREATURE OF THE NIGHT
Kurt Busiek / John Paul Leon / DC
Den här mini-serien med Batman är ett imponerande verk av författaren Kurt Busiek. Precis som i Busieks serietidning med Superman (Superman: Secret Identity) så får vi följa en ung pojke som lever i en värld helt utan superhjältar eller superskurkar, men som en dag får uppleva hur det är att leva resten av sitt liv likt en känd seriehjälte. Till skillnad från Busieks varma och härliga Superman-serie så får vi istället följa Batman-fanboyen Bruce Wainwright efter att hans föräldrar har blivit kallblodigt mördade framför honom. Det är en ny jordnära tolkning av Batmans klassiska berättelse, som dyker ned lite mer kring mörkret som formas i en person som får uppleva det som förvandlade Bruce Wayne till Batman. Det fjärde och sista numret har dessvärre inte släppts ännu (tidningen har blivit försenad till slutet av maj) och ska man vara extra petig så släpptes faktiskt de två första numren under slutet av 2017. Men sammanfattningsvis så är Batman: Creature of the Night en av de bästa läsupplevelserna som serverades under 2018. Utan tvekan.

Detta är en annons:
Årets bästa serietidningar (2018)

(6) THE WEATHERMAN
Jody Leheup / Nathan Fox / Image
Den här poppiga sci-fi-serien var en av de bästa serietidningarna som kastades ut förra året, och innehåller en berättelse med karaktären Nathan Bright i huvudrollen. En bekymmerslös och populär väderman på Mars som lever livet. Nathans värld vänds dock upp och ner efter att nya bevis pekar åt att han är involverad i det terrordåd som dödade alla på jorden. Problemet är dock att Nathan inte har något minne av detta överhuvudtaget. Hela kalaset resulterar i underhållande och rå läsning där mysteriet kring jordens förstörelse står i centrum, samtidigt som Nathan gör vad han kan för att överleva pöbeln som nu är efter honom. Gör dig redo för minnesvärda karaktärer, köttiga moment och läckra illustrationer. Med The Weatherman så lyckas Jody Leheup och Nathan Fox att bjuda på en av förra årets bästa serier utanför det klassiska superhjälte-temat.

Årets bästa serietidningar (2018)

(5) VENOM
Donny Cates / Ryan Stegman / Marvel
Det dyker alltid upp ett leende på läpparna när jag börjar läsa en ny serietidning, med en favoritkaraktär från Marvel eller DC, och sakta men säkert börjar upptäcka att tidningen håller en riktigt hög kvalitet. Det var precis det som hände när jag började bläddra i Marvels nya solo-serie med Venom, av författaren Donny Cates. Starten på en berättelse där Venom-symbioten nu har återförenats med originalbäraren Eddie Brock. Men den här gången så lyfter Cates karaktären ett snäpp högre genom att låta oss läsare komma närmare och känna av relationen bättre mellan Brock och symbioten än någonsin förr. Den röda tråden till berättelsen är sen ett helt nytt spännande mysterium kring Venoms ursprung, och det håller intresset uppe på topp hela vägen medan jag gottar mig i de vassa bilderna av Ryan Stegman. Marvels nya Venom-serie är ett givet val på listan över förra årets bästa serietidningar. En explosiv actionserie med tillräckligt mycket emotionell tyngd för att göra helheten till något alldeles extra.

Årets bästa serietidningar (2018)

(4) THE IMMORTAL HULK
Al Ewing / Joe Bennett / Marvel
Marvels gröna gigant har utvecklats något enormt under åren med blandade berättelser av olika smaker bakom sig. Men den nya serietidningen med Hulk väljer att återvända lite till karaktärens rötter igen. Här introduceras vi till en Bruce Banner som nyligen är tillbaka från döden. En man som inte är sig riktigt lik, och som nu förvandlas till sitt monstruösa alter ego varje gång när solen går ned.. eller när han dör. Stämningen är kuslig och Hulk känns lika skräckinjagande varje gång han tittar fram bakom Banners ansikte. Det här är otroligt spännande läsning, med lika mycket action som du kan förvänta dig av en klassisk Hulk-serie, och som kombineras av en väldigt mörk och tung atmosfär som känns hämtad direkt från en renodlad thriller. Al Ewing lyckas att presentera en av de absolut bästa läsupplevelserna i år tack vare att han förstår hur Hulk fungerar som allra bäst. När han är ett monster.

Årets bästa serietidningar (2018)

(3) BLACK HAMMER: AGE OF DOOM
Jeff Lemire / Dean Ormston / Dave Stewart / Dark Horse
Jeff Lemire blåste majoriteten av oss serieläsare ur stolarna när han lät oss dyka ner i den nya serietidningen Black Hammer. En serie som introducerade oss till en blandad skara av unika individer, baserade på klassiska superhjältar, och deras liv i en mystisk stad som de inte kunde lämna utan att dö. En fantastisk serietidning som lyckades att göra oss emotionellt investerade i de häftiga karaktärerna och fascinerade av deras rika historia. I år så var det dags för uppföljaren Black Hammer: Age of Doom att avtäckas och den bjöd på en vass fortsättning i nära klass med det första briljanta kapitlet (som vi placerade på andraplatsen över årets bästa serier 2017). Men det råder fortfarande inga tvivel om saken, Black Hammer måste testas av alla som läser serietidningar.

Årets bästa serietidningar (2018)

(2) DOOMSDAY CLOCK
Geoff Johns / Gary Frank / DC
Det hade verkligen kunnat sluta i totalt kaos. När DC bestämde sig för att göra en fortsättning på Alan Moores och Dave Gibbons klassiska serie Watchmen. Det som för många skulle kunna beskrivas som den heliga graalen bland serietidningar. Men redan vid det första numret så var det tydligt att författaren (och ex-bossen) Geoff Johns och illustratören Gary Frank hade lagt ned mycket tid för att göra det här på helt rätt sätt. Att göra det till en välplanerad och speciell upplevelse, utan att trampa över det klassiska originalet. Doomsday Clock bjuder på en djup, välskriven och häftig läsupplevelse för alla fans av DC Comics. Tonen, känslan och utseendet från Watchmen är där på många vis, men utförandet görs på ett sätt som ryker av helt rätt inspiration och originalitet. Johns och Frank har lyckats att göra föreningen mellan Watchmen och resten av DC:s superhjältar till ett oförglömligt serie-event. För mig så är det inga tvivel om att Doomsday Clock hör hemma bland toppen av årets bästa serietidningar 2018.

Årets bästa serietidningar (2018)

(1) GIDEON FALLS
Jeff Lemire / Andrea Sorrentino / Image
Det är svårt att behöva välja en serietidning som ska stå över alla de andra, men om jag ska välja ut min favorit från förra året så måste det bli Gideon Falls. En tungläst skräck-serie som följer två olika personer, från två olika platser, när de försöker lösa samma mysterium kring en lada som dyker upp lika fort som den försvinner. Men det är inte ladan i sig som skrämmer de två. Det är ansiktet som stirrar tillbaka på dem genom mörkret, och som sakta kommer närmare. Gideon Falls är resultatet av när manus och illustrationer jobbar i perfekt harmoni med varandra. Jeff Lemires handling är gång på gång lika bisarr som den är snyggt ihopsatt, och runt varje hörn väntar en ny tvist som får dig att vilja ta ett steg längre in. Andrea Sorrentinos bilder, som får dig att smaka på den mardrömsliknande och obehagliga atmosfären, är sen grädden på moset. Tillsammans så lyckas de att hålla högsta möjliga klass av skräck och tunglästa mysterium. Detta gör ju visserligen att Gideon Falls inte kommer att kunna vara något som faller alla i smaken. Men bara av att tänka tillbaka på serien ger mig kalla kårar nu i mörkret, med en äcklig känsla av att någon iakttar mig. Ett kvitto på hur pass mästerlig Gideon Falls faktiskt är.Loading next content