Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets bästa TV-serier

TV-serieåret har till skillnad från filmåret 2021 varit absolut helt lysande. Förträffligt. Och vi på Gamereactor har haft problem med att endast välja ut fem fina serier...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets bästa TV-serier

(5) Squid Game (Netflix)
Med 142 miljoner tittare de fyra första veckorna blev sydkoreanska Squid Game Netflix mest framgångsrika serie någonsin och det är lätt att förstå varför. Den intrikata storyn om skuldsatta människor som plötsligt erbjuds en synnerligen okonventionell väg ut ur misären golvade oss totalt. Squid Game tog en gammal välbeprövad formel och gjorde något helt nytt och eget och resultatet blev ett karaktärsdrivet drama som var både estetiskt imponerande, ytterst välspelat och fullt av överraskningar. Tyvärr tyckte vi inte att den höll hela vägen fram då en del märkliga beslut kring storyn fattades i slutskedet men med tanke på hur formidabel serien var fram till dess räcker det ändå till en stark femteplats.

Årets bästa TV-serier

(4) Kastanjemannen (Netflix)
Nordiska film och TV-produktioner har de senaste åren nästan blivit så gott som synonymt med mörka deckare och draman. Det är ångest, mord och förtvivlan destillerat till sin mest koncentrerade form och vi är helt enkelt ruskigt duktiga på det här uppe i norr. Ett faktum som den danska Netflix-serien Kastanjemannen visade prov på när den släpptes tidigare i år. En gripande, mörk historia som som bjöd på riktigt välskrivet och medryckande manus likväl som rakt igenom strålande rollprestationer från skådespelarensemblen. Danica Curcic fullkomligen briljerade i rollen som polisinspektören Naia Thulin och slitningarna mellan hennes dotter, privatlivet och arbetet var makalöst väl genomförda med den gäckande Kastanjemannen och dennes makabra brott ständigt hängande över allt som en mörk filt. Det var en nagelbitare av rang och vi kunde inte förmå oss att slita oss från vad som utan tvekan var en av årets mest gripande och stämningsfulla TV-serier.

Detta är en annons:
Årets bästa TV-serier

(3) Invincible (Amazon Prime)
Att förvandla Walking Dead-upphivsmannen Robert Kirkmans mustigt mastiga jätteföljetong Invincible till animerad TV-serie kändes på förhand inte som ett särskilt genomförbart projekt, särskilt inte med tanke på hur otroligt omfångsrik och expansiv sagan om Mark Grayson är och hur länge som Kirkman skrivit på sitt epos sedan debuten de senaste åtta åren. Men Amazon tog i från tårna, satte Kirkman som chefsproducent och mosade in pengar i vad vi här på Gamereactor anser vara en av årets absolut mest märkvärdiga TV-serier. Invincible innehöll en stark kontrast mellan utseendet som gav oss härliga vibbar från det tidiga 90-talets animerade Xmen-serier och den mörka, vuxna, gripande sagan om Kirkmans otillräckliga, problemkantrade superhjältar och den värld de försöker skydda.

Årets bästa TV-serier

(2) Mare of Easttown (HBO Max)
Hade det inte varit för Arcane hade HBO:s tunga, mörka, gripande drama om småstadspolisen Mare utan tvekan stått som vinnare här. För det var verkligen så fantastiskt bra, rakt igenom. Winslets porträtt av den nedgånget deprimerade, plågade flerbarnsmorsan och hennes jakt på en mördare blev till vår jakt, och hennes diskbänksrealistiska vardagsbekymmer blev till våra. Mixen mellan småstadsgnabb, krångliga familjerelationer, mörker, död och mord med klockrent skriven och klanderfritt levererad svart komik förtrollade och om det skulle råka på att vara så att du har missat Mare, eller skippat henne - Råder vi dig såklart att ta tag i denna sak och åtgärda, snarast.

Detta är en annons:
Årets bästa TV-serier

Årets bästa TV-serie 2021:
(1) Arcane: League of Legends (Netflix)
Vi ska vara helt ärliga här: vi på filmredaktioner spelar inte League of Legends och hade därför inte särskilt höga förväntningar på Netflix snordyra animationssatsning när det väl sändes. Vi hade en vag förståelse för Riot Games multiplayerröj och vi trodde att vi mest skulle vara vilsna när vi väl drog igång prologen. Det var vi inte. Faktum var att vi inte alls var beredda på att studion Fortiche skulle trycka in fyrverkerier i våra ögonglober och fullständigt blända oss med sitt mästerliga berättande. Vi var faktiskt chockade över hur kreativ och sprängfylld den visuella stilen var, där varje bildruta var en uppvisning i perfektion. Vi har inte bevittnat något så läckert och energiskt sedan Spider-Man: Into the Spider-Verse. Vi blev förälskade i dess hisnande världsbygge, tajta dramaturgi och starka karaktärer, som här skapade mer än bara en bakgrund till det populära spelet: det målade upp en sprakande komplex och djupt emotionell historia som förtrollade oss från början till slut. 2021 har bjudit på några fenomenala TV-ögonblick, men det är inte varje dag som en TV-serie stampar sönder TV-spelfilmsförbannelsen och vi tycker synd om de som av någon anledning har bläddrat förbi denna animerade uppenbarelse.Loading next content