Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets sämsta filmer 2023

Filmåret 2023 har inte varit i närheten lika starkt som spelåret har varit vilket logiskt sett innebär att det rullats ut mängder av smörja. Vi har korat årets tio sämsta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets sämsta filmer 2023

(10) The Marvels
Bob Iger kan skylla på Corona-pandemin hur mycket han vill. Det räddar inte faktum att Marvel som varumärke har kört ner sig i ett avgrundsdjupt botten efter flera års oinspirerade superhjälteskrönor och The Marvels, uppföljaren till Brie Larson-succén från 2019, blev den sista spiken i kistan för många av oss före detta Marvel-anhängare. Inte nog med att The Marvels tvingade fans att göra hemläxa för att ta till sig platta Disney Plus-hjältar som Miss Marvel och Monica Rambeau, The Marvels lyckades inte heller göra någonting vettigt överhuvudtaget sett till manus, regi och serietidningskomik. The Marvels var en kylig kommittékompromiss som kändes skrivet och klippt av en AI-robot. Allt i denna uppföljare kändes mekaniskt och livlöst, vilket inte direkt ökade förtroendet för Marvels dalande filmtrovärdighet. Nu är frågan om Deadpool 3 och Captain America: Brave New World kan rädda Fas fem från att helt haverera efter tågolyckan som var The Marvels, och kommer någon ens att bry sig?

Årets sämsta filmer 2023

(09) Shazam! Fury of the Gods
Ah, och nu när vi ändå är inne på superhjältefiaskon ska Zachary Levis superknutte också få en ordentlig känga av oss på Gamereactor. Där föregångaren fungerade som en småskoj kontrast till DC:s mer seriösa filmvärld fungerade den här övergödda och hopplösa uppföljaren inte alls. Sällan har serietidningsfilm känts så här menlöst, oinspirerat, fult, rörigt, geggigt, klumpigt och mest av allt: intetsägande. Det måste ha varit frustrerande för regissören David F. Sandberg att knåpa ihop något som är så högljutt och bullrigt, men som samtidigt inte hade någonting alls att säga. Fury of the Gods var enbart migränframkallande och vi hade därför full förståelse för regissören när han uttryckligen menade att han "var klar med superhjältar" efter att Fury of the Gods floppförklarades, för det var inget annat än en tydlig signal på att superhjälteflugan var ett sjunkande skepp om man inte hette "Avengers".

Detta är en annons:
Årets sämsta filmer 2023

(08) Aquaman and the Lost Kingdom
Hur mycket Captain Marvels än må suga kunde dessa ändå inte mäta sig med den koncentrerade uselheten i Aquaman and the Lost Kingdom. När första Aquaman-filmen flöt upp till ytan var vi överraskade av dess energi och kreativitet sett till actionspektakel. När Aquaman and the Lost Kingdom däremot flöt upp till ytan spolade vi genast tillbaka bajskorven där den hörde hemma. Uppföljaren blev med andra ord inget annat än en sista suck från ett misslyckat filmuniversum som egentligen hade mått bäst av att skrota sina sista filmproduktioner innan James Gunn erövrade , men istället fick vi utsättas för en gräslig CGI-antastning som inte direkt hedrade den härliga ostigheten som den första filmen bjöd på. Lost Kingdom var bara desperat, sönderklippt, ofokuserad, riktningslös, opersonlig, rörig och helt utom räddning, likt flera av årets magplask i superhjältegenren. Last Kingdom var mer som en DCEU-begravning som blev våldgästat av ett undervattensfyllo än ett värdigt sorti för den ojämna superhjälte-eran, för trots att det fanns gott om spektakulära undervattenmiljöer fanns det ändå inte en endaste originell idé för att liva upp vårt intresse för filmiska superhjältar.

Årets sämsta filmer 2023

(07) The Out-Laws
Visst ska en komedi vara, du vet, rolig? Detta var ett mejl som filmskaparna uppenbarligen missade under produktionen av The Out-Laws, en kass kriminalkomedi som Netflix mest bara spydde upp för att fylla en tom lucka i sitt lanseringsschema. The Out-Laws var nämligen kriminellt usel och var så pass antagonistisk till komikens lagar att filmskaparna egentligen borde ställas till rätta för sina synder mot humorn. Huvudrollsinnehavaren Adam DeVine borde i synnerhet få någon slags polsk medeltida straff, för det borde inte vara tillåtet att förkroppsliga uttrycket "waste of space". Likt ett svart hål slukade DeVine all karisma och charm från talanger som Pierce Brosnan och Ellen Barkin i vad som bäst kunde kallas för ännu en i raden av svindlerier från Adam Sandlers Happy Madison Productionsbolag. Undvik helt enkelt ögonkontakt med det här dunderskräpet nästa gång du råkar bläddra förbi detta på Netflix-katalogen.

Detta är en annons:
Årets sämsta filmer 2023

(06) The Exorcist: Believer
Det räckte tydligen inte för klåparen David Gordon Green med att kasta Halloween-serien under bussen. Nej, han skulle prompt smutsa ner ännu ett klassiskt franchise genom att försöka följa upp på briljansen i William Friedkin och William Peter Blattys The Exorcist. En film som även nu, 50 år efter sin premiär, har förmågan att skrämma slag på folk. Något som verkligen inte kan sägas om den dödbakade degklumpen The Exorcist: Believer - en kompost av återvunnet material som på sin höjd var ungefär lika otäckt som en episod av Björnes Magasin. Ett makalöst tidsslöseri proppat med lökiga effekter och ett ekande tomt manus, något som (dessvärre) kommit att bli lite av Gordon Greens signum.

Årets sämsta filmer 2023

(05) Heart of Stone
Varje år dyker det alltid upp en handfull filmer som får en att verkligen stanna upp och fundera, rentav förundras - över hur, eller vad kreatörerna egentligen tänkte. Eller om de ens gjorde det, alls. Nog för att John Cena och Jackie Chans explosiva kalkon Hidden Strike var ett rejält lågvattenmärke, men Heart of Stone, den omdefinierade betydelsen av ordet usel. Det är en film som fick oss att sitta i tysthet och bara gapa i stilla förundran över vad vi faktiskt beskådade. Någon på Netflix tyckte alltså det lät som en genuint bra idé att ta lika delar Wonder Woman, James Bond och Fifty Shades-hunk. Dunka ner i mixern och trycka på "on". Den resulterande smeten, komplett med en prislapp på 700 miljoner kronor, var ungefär som väntat. En regelrätt, stinkande sörja med den mest bortkomna, felplacerade ursäkten till "super"-agent i mannaminne. Spionvärldens motsvarighet till Gunnar Papphammar.

Årets sämsta filmer 2023

(04) Old Dads
När komikern Bill Burr regidebuterade så gjorde han det på sämsta tänkbara sätt. Det hann inte ens gå tio minuter innan vi kände att vi behövde både skämskudde och värktabletter. Vi tänkte ändå att det kanske blir bättre men tji fick vi. Om något så blev det ännu sämre. Det blev rent av outhärdligt och det var tydligt att Burr hade gått på samma mina som så många av hans kollegor. Att försöka överföra sin repertoar från stand up-scenen till vita duken. Det blir lätt ett magplask, inte sällan av den anledningen att man tror att det som fungerar på en stand up också gör det på film och handlingen landar därmed mer i komiska fragment här och där än en sammanhållande berättelse. Något som var smärtsamt tydligt i Old Dads där ett oändligt antal svordomar och könsord försökte maskera det smärtsamma faktum att det mycket riktigt inte fanns något manus värt namnet att finna, hur mycket vi än letade.

Årets sämsta filmer 2023

(03) Meg 2: The Trench
Jason Statham börjar verkligen bli skådespelarvärlden egen Uwe Boll. Allt han medverkar i numer stinker fränt av lastgammal stjärtskåra och Meg 2 var på alla tänkbara sätt och vis en av de mest vedervärdigt usla uppföljare vi på Gamereactor någonsin sett. Att uppföljaren, som följde exakt samma mall skulle vara ett ännu större bottennapp än föregångaren kom inte som någon överraskning för nån av oss, vi hade det på känn så att säga men det finns också grader i helvetet och här brann det friskt. Det var rena infernot. Varje minut i Meg 2: The Trench var som en evighet i skärselden.

Årets sämsta filmer 2023

(02) Rebel Moon
Film handlar om att berätta en historia på ett audiovisuellt sätt, och en riktigt bra film lyckas dessutom med konststycket att översätta mänskliga känslor på ett sätt som berör oss. Zack Snyders senaste passionsprojekt känns som filmkonstens raka antites: audiovisuellt sett fanns det inget som helst fokus (både bildligt och bokstavligt) och det fanns inget här som på något sätt kunde översättas till något mänskligt. I Rebel Moon fanns det nämligen inget driv, ingen story, ingen drama, inga emotionella insatser, ingen mänsklighet och ingenting av filmiskt värde. Det fanns bara omotiverade slowmotion-sekvenser, infantila repliker, plottriga specialeffekter, löjeväckande action och en skrattretande brist på någon som helst självinsikt. Det var däremot ett konststycke att vara sämre än etablerat ultraskräp som Jupiter Ascending, vilket vi faktiskt inte trodde var möjligt. Namnet Zack Snyder var en gång synonymt med ordet "visionär", men efter Rebel Moon blev han istället kreativitetens fiende nummer ett. Dags att pensionera sig nu, herr Snyder. Var snäll och lekt inte med vår chefredaktörs känslor något mer nu.

Årets sämsta filmer 2023

Årets sämsta film 2023:
(01) Expendables 4
Expendables 2 och 3 var inga bra actionfilmer. Faktum är att de båda var riktigt dåliga. Deras brister kombinerat och nedsänkt till 21 är dock inte ens i närheten av så bedrövligt dåligt som den fjärde omgången Stallone-baserat gubbhäng var. Inte nog med att det saknades allt vad story heter, Sly var endast med i några ynka minuter (på grund av kontraktstrul), Statham gjorde exakt samma dödströtta roll som i 900 andra actionfilmer (utan manus) och varenda liten ordväxling kändes direkt parodisk i sin utformning och leverans. Allt såg dessutom snorbilligt ut. Hemska kostymer, vidrigt foto, bedrövliga effekter och klippning som vi misstänker hade utförts i Excel. Det fanns aldrig någon tvekan... Expend4bles var och förblir årets överlägset sämsta film, alla kategorier.Loading next content