Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets spel 2014

Som traditionen har det hotats och skrikits, matstrejkats och diskuterats långt in på småtimmarna i veckor. Men nu är vi till slut överens och har lyckats kora 2014 års bästa spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets spel 2014

(10) NBA 2K15
Visual Concepts / 2K Games / Läs recensionen
Ända sedan 2001 har vi på årlig basis njutit av ett återkommande sportspel som enligt oss på Gamereactor hållit den tveklöst högsta genomgående kvaliteten av alla sporttitlar under de senaste 14 åren. Den spelserien heter NBA 2K och årets upplaga är det bästa spel som utvecklarna Visual Concepts någonsin gjort. En renodlad basketsimulator så proppsmockad på högkvalitativt innehåll, polerade spellägen, underbart verklighetstrogen grafik och fenomenal spelmekanik att vi inte kunde göra annat än placera det på listan över det gångna årets tio bästa titlar.

Årets spel 2014

(9) Valiant Hearts: The Great War
Ubisoft Montpellier / Ubisoft / Läs recensionen
I en intervju med Gamereactor uttryckte sig producenten Gregory Hermittant såhär om Valiant Hearts: The Great War: "Det är ett spel om krig. Inte ett krigsspel". Det rörde sig för en gångs skull inte om snyggt paketerat, men ekande tomt PR-prat. Gregory hade rätt. Valiant Hearts - till skillnad från 99,8 procent av andra spel med krig som premiss - handlade aldrig om att skjuta sig fram. Med första världskriget som bakgrund fick vi istället följa en grupp individer med olika nationaliteter och olika agendor genom fyra fasansfulla år, fjärran alla genreschabloner. Spelet breddade krigets konflikter bortom hårkorsets periferi; Vi fick uppleva hur civila evakuerades från Paris, se köerna till matransonerna ringla sig långa, och uppleva misären på de översvämmade fältsjukhusen vid fronten. Död och förtvivlan, hopp och kärlek; Valiant Hearts: The Great War var en kakofoni av känslointryck. Sitt tecknade yttre till trots var det både mer vuxet och mörkare än de flesta andra krigsspel. När eftertexterna rullade var det i takt med tårarna hos spelaren.

Detta är en annons:
Årets spel 2014

(8) Mario Golf: World Tour
Camelot / Nintendo / Läs recensionen
Vi har inga golfentusiaster på redaktionen. Kanske är det just därför vi fallit så pladask för Mario Golf: World Tour. Det har kämpats tappert med att låsa upp den bästa utrustningen och ro hem de finaste turneringarna, allt i förhoppningen om att nå toppen och spöa självaste Mario som nu blivit fullblodsstekare som glassar runt, kör billiga one-liners och vaskar eldblommor. Undan för undan låstes allt mer fantasifulla banor upp och vi älskade hur Camelot förvaltat Nintendos arv och lyckats göra denna söliga syssla till något fartfyllt roligt som stundtals varit direkt svårt att lägga ifrån sig. Sägas ska också att Mario Golf: World Tour är ett av de snyggaste spel vi sett till Nintendo 3DS, både tekniskt och designmässigt, med färggranna, påhittiga miljöer och uttrycksfulla karaktärer. Mario Golf: World Tour är en snudd på perfekt hole in one och har visat sig vara lika roligt som det är välbalanserat, och för första gången i Gamereactors historia hittar ni nu alltså ett golfspel bland "Årets spel". Det säger en hel del.

Årets spel 2014

(7) Far Cry 4
Ubisoft Montreal / Ubisoft / Läs recensionen
Det hade varit lätt att avhysa Far Cry 4 som en ambitiös expansion till föregångaren. Upplägg och spelmekanik är onekligen väldigt lika. Samtidigt hade du gjort dig själv en rejäl björntjänst att förbise det. Far Cry 4 fungerade efter klassiska devisen "bigger, better, faster". Spelvärlden var gigantisk, explosionerna större och skurken ännu mer färgstark (bokstavligt talat.) Kyrat var en lekplats för anarakister; en prunkande sandlåda som lät oss att attackbomba fiendebaser med brandbomber från 500 meters höjd, storma in på elefantryggar medelst bazooka på axeln och föra episka bataljer mot spelvärldens överlägset mest diaboliska fiende, The honey badger. Ofta var det bara fantasin (och i viss mån bandesignen) som satte gränserna för hur vi skulle närma oss motståndarna. Ubisoft toppade kaoset med ett ruskigt underhållande samarbetsläge och vykortsvacker grafik som fick oss att vilja slå upp ett enmanstält vid en klipphäll och stanna kvar i Kyrat för evigt, inbördeskrig till trots.

Detta är en annons:
Årets spel 2014

(6) Super Smash Bros for Wii U
Sora, Bandai Namco / Nintendo / Läs recensionen
Det släpptes som bekant två Smash Bros i år, men även om båda var underhållande så stack Wii U-versionen ut genom att vara den märkbart bättre. Mängden nostalgi kändes som en brutal käftsmäll av precis det slag som de mångtaliga maskotarna aldrig levererade i det ändå ganska snälla fightingspelet. Varenda litet skrymsle i spelet var knökfyllt med innehåll, och musiken bestod av några av spelvärldens absolut främsta låtar i uppiffade remixer - inte minst från Mega Man tack vare årets roligaste gästspel. Vi älskade att återigen få stifta bekantskap med Duck Hunt, slåss med Little Mac på Wrecking Crew-inspirerade banor och såklart att samsas åtta personer framför redaktionens projektor för de största handgemäng vi hittills stött på i spelvärlden. Super Smash Bros for Wii U är för oss ett spel ingen Wii U-ägare bör missa och ett av årets bästa spel. Men det är också mer än så, och en av flera titlar som till slut gjort det obligatoriskt att skaffa Nintendo säregna spelkonsol.

Årets spel 2014

(5) Watch Dogs
Ubisoft Montreal / Ubisoft / Läs recensionen
Förseningar, skvaller om hur Ubisofts begåvade Montreal-team kört fast och överstigit budget samt läckta bilder som skvallrade om ett avsevärt mycket fulare spel än det som först visades upp på E3 2012 hjälpte till att sänka våra samlade förväntningar ganska ordentligt. När det äntligen var dags för Watch Dogs att släppas visade det sig dock att Ubisoft lyckats otroligt väl med att noggrant återskapa ett ohyggligt atmosfäriskt Chicago proppat med liv, rörelse, mystik och framförallt dynamik. Watch Dogs berättade en skrämmande historia om ett framtida bevakningssamhälle och vävde ihop klassiska genreklyschor med nyskapande spelmekanik. Helheten var beroendeframkallande och spännande...

Årets spel 2014

(4) Child of Light
Ubisoft Montreal / Ubisoft / Läs recensionen
Redan från det att Aurora vaknade upp i spelets inledning kändes det uppenbart att Child of Light skulle bli något utöver det vanliga. Hennes illröda hårman stack ut från de handmålade bakgrunderna och den mysiga dialogen var helt skriven på rim. Det som väntade var en sällsam spelupplevelse, ett slags grym saga för vuxna som dock inte bara stannade vid det visuella. Även musiken var helt makalöst vacker och gripande och satte perfekt toner på våra känslor medan vi kämpade oss framåt. Lägg till det att Child of Light levererade även på det spelmässiga området med ett episkt och gripande äventyr som förde tankarna till storheter som Chrono Trigger, Final Fantasy och Suikoden. Att det dessutom gick att avnjuta Ubisofts saga tillsammans med en vän, spelandes co-op var liksom pricken över i:et, och för oss på Gamereactor råder det ingen tvekan om att en modern klassiker i och med Child of Light var född.

Årets spel 2014

(3) The Wolf Among Us
Telltale Games / Telltale Games / Läs recensionen
Rasslig skärmuppdatering och trög spelkontroll hindrade inte Telltale Games noir-doftande The Wolf Among Us från att positionera studion som en av spelvärldens främsta historieberättare. Vi bjöds på en sotsvart och fantasieggande deckarthriller försatt i en unik miljö med välkända sagofigurer som Snövit, Lilla sjöjungfrun och de tre små grisarna i roller och situationer vi aldrig sett dem i tidigare. Huvudpersonen Bigby Wolf bar på mörka hemligheter, liksom alla andra runtomkring honom, och i fem ljuvliga episoder fick vi nysta djupare och djupare i dem. Det var stört omöjligt att slita sig. Väntan mellan varje avsnitt blev plågsam. Inte underlättades den heller av Telltales osvikliga förmåga att leverera nya episoder med ytterst ojämna intervaller. Frustrerande, men samtidigt värt det. Telltale bevisade åter igen hur långt du kan komma med en riktigt bra story och spännande karaktärer. Det behövs inte ens zombies. En stor, stygg varg är ett fullgott substitut, om inte bättre.

Årets spel 2014

(2) Mario Kart 8
Nintendo / Nintendo / Läs recensionen
Det är samma visa varje lunchrast på redaktionen. Alla rusar till projektorrummet, startar Mario Kart 8 och rafsar snabbt åt sig första bästa handkontroll. Röd lampa lyser, följt av gul och till sist grön - varpå en kanonad av svordomar, förbannelser och regelrätta hot haglar genom luften. Mario Kart 8 tar fram det sämsta ur var och en av oss, och vi älskar det. Den där känslan av att verkligen få jävlas med varandra och ha hundradelstajta race där ofattbart lite skiljer på mållinjen, bara för att få allt pulveriserat av tidernas orättvisaste gröna skal. Lägg till det superba banor som dessutom byggts ut extra i form av mästerligt DLC och en bild av årets näst bästa spel börjar framträda. Mario Kart har inte varit bättre än del åtta sedan Nintendo 64-eran och med maffigt nedladdningsbart material runt knuten och tidlöst innehåll lär denna konsolgeneration ta slut långt innan vi tröttnat på våra dagliga race.

Årets spel 2014

(1) Alien: Isolation
Creative Assembly / Sega / Läs recensionen
Det såg bra ut redan när det avtäcktes men efter dunderkatastrofen Aliens: Colonial Marines vågade vi inte hoppas på ett riktigt bra Alien-spel. Tji fick vi, som man säger, för vad Creative Assembly lyckades koka ihop med Alien: Isolation är inget annat än makalöst och står sig som årets starkaste spelupplevelse. Ingen av titlarna som landade på hyllorna under 2014 imponerade oss lika skoningslöst som denna pärla. Att stå öga mot öga med Xenomorphen som hemsökt våra drömmar genom den större delen av våra liv är nästan en religiös upplevelse och Creative Assembly lyckades verkligen fånga det som gör detta monster, lika vackert som det är perverst, så skräckinjanade. Med ett medieutmanande tempo, brutal atmosfär, effektiva skrämselmoment och design att (som de Alien-fans vi är) dö för lyckades spelet gripa tag i oss så fort vi tog våra första steg som Amanda Ripley. Det är nästan surrealistiskt, men till slut fick vi vårt drömspel - och det har fortfarande inte släppt taget.Loading next content