Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets spel 2020: Karaktär

Först ut var årets bästa grafik och under gårdagen korade vi årets bästa spelmusik, vilket för oss till dagens lista där vi prisar de bästa spelkaraktärerna från året som snart är slut...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tidigare delar ur Årets spel 2020:
Årets grafik/teknik
Årets musik

Årets spel 2020: Karaktär

(5) Miles Morales (Spider-Man: Miles Morales)
Redan i Marvel's Spider-Man gjorde Miles Morales entré i form av en mindre roll. Först i år var det hans tur att glänsa. Berättelsen i Marvel's Spider-Man: Miles Morales var otroligt karaktärsdriven där en relativt oerfaren Miles fick lära sig det ansvar, hemligheterna, förlusterna men också det vackra som livet som superhjälte för med sig. Miles var en tonåring med hjärtat på rätt ställe som ville leva upp till sin nästan helgon-liknande döda far och Peter Parker och bevisa att han var villig att göra allt för att rädda New York och framför allt Harlem. Hans enda hem och familj. Morales var bara en nybörjare i spelets inledning men hade i slutet vuxit till något mer. Från att tidigare ha trott att livet som superhjälte bara är underbart insåg han att det också kunde vara smärtsamt, och det är kanske den viktigaste egenskapen som superhjälte. Att alltid vara medveten om att sina handlingar inte alltid kommer att tjäna sig själv, men att de kommer tjäna världen.

Årets spel 2020: Karaktär
Detta är en annons:

(4) Abby (The Last of Us: Part II)
Det som först kändes som en utfyllnadsfigur, som en motpool till Ellie och en karaktär enbart driven av ett ensidigt hat som fötts och framkallats av att Joel mördade hennes far i slutet av det första spelet - förvandlades efter bara några timmar till en av spelvärldens mest polarise4radnde, nyanserade, minnesvärda antihjältar. Reaktionerna på Abby och hennes handlingar under den första timmen av Naughty Dogs mästerliga tvåa var under 2020 starkare än allt annat inom spelvärlden och det var för oss på Gamereactor en fröjd att få lära känna denna strålande kvinna närmare under de 26 timmar som The Last of Us: Part II varade.

Årets spel 2020: Karaktär

(3) Alyx (Half-Life: Alyx)
Medan vi satt och väntade på Half-Life 3 (vilket vi kommer fortsätta få göra) dök Half-Life: Alyx upp framför våra ögon, bokstavligen talat. Och VR-spelet bjöd på en av de bästa karaktärerna detta år. Alyx, som hela spelet döptes efter, var visserligen inte en ny karaktär då hon redan var framträdande i Half-Life 2, men nu fick vi se en helt annat sida av henne i spelet som utspelades fem år innan den andra delen. En del som bjöd på en stark karaktär med en lika stark bakgrundsberättelse om hennes kamp i City 17 som en modig 19-åring.

Årets spel 2020: Karaktär
Detta är en annons:

(2) Ellie (The Last of Us: Part II)
Att sammanfatta Ellie som karaktär är ingen lätt uppgift, och det handlar inte enbart om att vi såklart inte vill avslöja berättelsen för er läsare som ännu inte hunnit spela mästerverket The Last of Us: Part II, utan snarare om omöjligheten i att täcka och beskriva hela det svårfångade spektra av känslor som ryms inom henne. Efter slutet på det första spelet hade vi dock en sak med oss: Ellie hade blivit förd bakom ljuset av ingen mindre än den hon litade på allra mest, och upptäckten av den sanning som låg bakom meningen med hela hennes existensens skulle komma att utlösa svåra dilemman, vilka hon skulle behöva ta konsekvenserna av.

I The Last of Us: Part II tar skådespelaren Ashley Johnson i rollen som Ellie med oss på en yttre och inre resa som inte kan inte kallas annat än banbrytande. Ellie har vuxit upp, och till skillnad från i första The Last of Us: Part II tvingas hon att ta ansvar för sina egna handlingar. De är inte alltid rationella, precis som att människan inte alltid är rationell. Man måste inte acceptera de besluten hon tar, de är kanske inte samma beslut som man själv hade tagit. Men hon tar dem ändå, och vi kan bara följa med. I hennes handlingar och relationer till Abby, Joel, Lev, Tommy, och Dina visas hela det mänskliga spektret upp. Det är ibland både fult och ovärdigt, men också otroligt vackert och hänsynsfullt. Framförallt är det en så konsekvent och trovärdig gestaltning att när slutet nalkas, då hade nog även påven hunnit med att känna Ellies hat, kärlek, skuld, sorg, glädje, hopplöshet och hopp om vartannat - och fällt minst en liten, liten tår på vägen.

Årets spel 2020: Karaktär

ÅRETS KARAKTÄR 2020:
(1) Ichiban Kazuga (Yakuza: Like a Dragon)
Yakuza-serien hade lite otippat börjat bli populär även i västvärlden, men inte alla var sugna på att traggla sig igenom sex spel med Kazuma Kiryu för att tillgodogöra sig alla detaljer. Lyckligtvis behöver man det heller, för Sega fattade det kloka beslutet att göra en mjuk reboot med en ny huvudperson; Ichiban Kazuga. Och denna herre har vi lärt älska något alldeles oerhört. Varje sig han visar prov på obrottslig lojalitet, skjuter bazooka från gokarts, assisterar folk som bajsat på allmänna toaletter med toalettpapper, krälar japanskt i stoftet under finansmöten eller dänger folk på löpande band, så är det här en tungviktare som är omöjlig att inte tycka om. Som en smartare Naruto förlagd till vår värld med trollbindande personlighet, och att få hänga med denne galning är en av de främsta orsakerna till att vi spelat Yakuza: Like a Dragon sönder och samman sedan novemberpremiären.

Tidigare delar ur Årets spel 2020:
Årets grafik/teknik
Årets musikLoading next content