Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets spel 2022

Spelåret 2022 är slut och det blev i slutändan ett väldigt bra år som vi här på Gamereactor, i vanlig ordning, sammanfattar i form av en lista på de tio bästa titlarna som släppts...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets spel 2022

(10) Scorn 
Vägen från utannonsering till release i fallet Scorn var både lååååång och ranglig, och efter att ha annonserats redan år 2014 var det många som med tiden trodde att Ebb Softwares debutlir aldrig skulle se dagens ljus. I höstas var det dock äntligen dags för våra mest morbida Alien-fantasier att komma till liv, och med facit i hand så var det omöjligt att vara något annat än mäkta imponerade av det vi bjöds på efter så pass lång tid. För Scorn levererade ett makabert skräckäventyr där varje textur och modell fyllde oss med en skräckblandad förtjusning och där illamåendet och nyfiken gick hand i hand i sann H. R. Giger-anda. Att sedan kalla spel unika är såklart en vanlig, och snudd på överdriven, företeelse i mediasamanhang, men Scorn anlände i oktober sannerligen med något utöver det vanliga. Det var nämligen inget actionspel med fokus på medryckande underhållning, och skräcken vi bjöds på var därtill mer psykologisk än hotfull samtidig som spelbarheten kunde liknas med ett pusselspel mer än något annat. Resultatet var dock inget annat än spektakulärt, och även om det tog över åtta år att svarva fram dessa 5-6 speltimmar av motbjudande rymdgegga så gick det inte att argumentera emot att väntan sannerligen var värt det. 

Årets spel 2022

(9) Horizon: Forbidden West
Aloy tog oss med storm i Horizon: Project Zero Dawn och trots höga förväntningar på uppföljaren som släpptes i februari 2022 så blev man inte besviken. Förutom att vi fått följa vår hjältinna sedan barnsben så lät Guerrilla oss ännu en gång se henne växa och bli starkare som individ när vi följde henne vandra förbi berg och slätter för att ta sig till den förbjudna delen av världen. Förutom ett stämningsfullt soundtrack så var det fantastiska vyer, svindlande höjder och nya fiender vi fick äran att tackla. Ett väldigt bra uppföljare till ett strålande äventyr var som erbjöds och därför är Forbidden West vår nia i år.

Detta är en annons:
Årets spel 2022

(8) Triangle Strategy
När utvecklarna bakom succén Octopath Traveler släppte sitt nya spel tänkte vi att vi skulle få mer av samma. Men så fel vi hade, och tur var väl det. Triangle Strategy bjöd istället på en gripande berättelse om familj, svåra val och svek. Det var en tung, politisk berättelse, men till skillnad från många spel med valmöjligheter betydde valen faktiskt något den här gången. Offra din vän eller ditt kungadöme? Rädda eller lämna en hel folkgrupp till att dö? Så fort vi spelat igenom den runt 20 timmar långa berättelsen vill vi bara slänga oss in igen för att göra andra val. Grafiken var lika charmig som i Octopath Traveler, men spelmekaniken var helt annan. Vi fick nu äran att spela ett taktiskt rollspel som är ett av de bästa i sin genre på mycket länge, kanske någonsin. Det är bara att lyfta på hatten åt Square Enix, som lyckades överraska oss alla med det som vi anser var årets åttonde bästa spel.

Årets spel 2022

(7) Pentiment
Det var på förhand omöjligt att veta vad vi skulle ha för förhoppningar. Å ena sidan utvecklades äventyret av rollspelsmästarna Obsidian under ledning av Fallout: New Vegas-skaparen, å andra sidan snackade vi om ett till synes primitivt och extremt långsamt äventyr med kopiöst mycket text samt flummigt upplägg. Det hade med andra ord kunnat gå lite hur som helst, men som tur var resulterade det i ett fullkomligt fenomenalt äventyr helt olikt allt annat vi någonsin spelat tidigare, kombinerat med hög omspelbarhet. Är du den minsta intresserad av historia och i synnerhet medeltiden, snackar vi här om en veritabel guldgruva av kärlek och omsorg om detaljerna. För oss andra väntar bara ett förbaskat bra äventyr som alla borde ge chansen.

Detta är en annons:
Årets spel 2022

(6) Tunic
I och med de uppenbara likheterna med ett av världens genom tiderna bästa spel, The Legend of Zelda: A Link to the Past, fanns redan från start stora förhoppningar på det märkliga Tunic. Här startade du ditt äventyr som alvekiperad räv utan att egentligen veta något alls, där all text var skriven på en obegriplig gallimatias, och fick liksom lära dig allt själv medan du avkrävde universumet dess hemligheter. Tunic hade därmed ett stort förtroende för att vi spelare var smarta nog att själva lista ut hur vi skulle komma vidare, och det i kombination med klockren spelbarhet, smarta utmaningar, en gedigen utmaning och absolut förstklassig design - gjorde den lilla rävens äventyr till bland det bästa vi lirade under 2022.

Årets spel 2022

(5) Total War: Warhammer III 
Spelåret 2022 bjöd på många fantastiska upplevelser i olika genrer. En av årets höjdpunkter för oss på Gamereactor var Total War: Warhammer III. Fyllt på bredden av magi, monster, legendariska karaktärer och stadsbyggande. Här hittade vi en makalöst välgjord blandning av strategi, spänning, nöje och taktiska strider av episka proportioner. Tusentals monster, människor, odöda och annat slogs över blodiga slagfält. Stjärnan i detta spektakel är Immortal Empires, en sammanslagning av hela trilogins innehåll i en enda förpackning. Det finns inget annat Total War som är så varierat, innehållsrikt och beroendeframkallande. Att de även byggde på Games Workshops kända fantasy licens gjorde inte saken sämre. Det är det närmsta vi kommit ett officiellt Sagan om Ringen inom varumärket. För oss på Gamereactor räckte det som erbjöds för att sätta detta Total War på vår officiella lista över årets spel. Vi var alla överens om en femteplats för detta spektakel. Även om prislappen är något hög för Immortal Empires står sig basupplevelsen på egna ben med en mörk kampanj om ondskans styrkor.

Årets spel 2022

(4) A Plague Tale: Requiem
När första spelet blev en oväntad positiv överraskning väcktes längtan efter en uppföljare direkt när sluttexterna började rulla. Och Asobo Studios senaste spel A Plague Tale: Requiem gjorde oss inte besvikna, inte det minsta. De gav oss en gripande och brutal berättelse och vi ville ha mer, och mer fick vi med råge. Vi fick mer av allt, mer råttor, mer briljanta karaktärer och mer tragedi. Vi fick njuta av ett visuellt vackert medeltida Europa och aldrig hade väl pestens tid sett bättre ut, så förlåt Mr. Stephen King. Att få slå följe med det olycksdrabbade syskonparet Amicia och Hugo genom 17 briljanta kapitel var ett litet privilegium.

Årets spel 2022

(3) Cult of the Lamb
Varje år brukar det komma någon otippad överraskning nog ingen hade förutsett skulle bli ett mästerverk, men som bara drämmer till och chockar alla (på ett bra sätt). Under 2022 var Cult of the Lamb ett prima exempel på just detta. Vi snackar om ett bedårande men ändå lagom läskigt spel som utmanade både Animal Crossing och Stardew Valley. Det var lätt att komma in i och utmanande precis lagom i byggandet av en egen kult, komplett med roguelike-spänning och lugnande livssimulering. Cult of the Lamb kunde ibland be dig att göra något lite osmakligt, som att döda en äldre person bara för att dina sektmedlemmar inte gillar äldre människor, vilket ytterligare gav karaktär och fick denna pärla att sticka ut från mängden och bli vad som bara kan kallas en tidlös klassiker eller bara ett briljant spel.

Årets spel 2022

(2) Elden Ring
Det var jämnt i toppen. Rekordjämnt för att tala klarspråk och hade det inte varit så att en värdig kombattant plötsligt ramlat in i slutet av året och lagt sin näsa i blöt så hade första platsen tveklöst tillhört Elden Ring. Men ibland får man se sig besegrad av en jämbördig rival och så blev det i år. För trots att vi väntat och väntat, på det som på pappret för många lät som tidernas bästa spel så räckte det inte hela vägen fram. Men de högt ställda förväntningarna infriades, med råge och det är klart, att med FromSoftware på ena sidan och George R.R. Martin på andra så stod väl ödet skrivet i runorna. Det kunde inte misslyckas och det vattnades förstås i många munnar redan när nyheten släpptes. Rutinerade rävar med tusentals timmar under Soulsbältet kastade sig över förbokningsknappen men det var inte bara gamla i gamet som jublade över hur vansinnigt bra det här samarbetet faktiskt blev. Helt plötsligt spelade alla Elden Ring. Gammal som ung. Frälst som skeptisk. Från rapstjärna till techmiljardär och hela redaktionen, förstås. Från Mäki som inte ens överlever i Pippa Funnell till Dark Souls-ekvilibristen Sjögren och alla hade något att säga om äventyret. Internet välte nästan av berättelser från Landet Mittemellan och vi hade vänner från hela världen som alla pratade om Elden Ring och det syntes både i betyg och försäljningssiffror där rekord efter rekord krossades.

För första gången var ett FromSoftware-spel tillgängligt för alla. Vi behövde inte "Git Gud." I stället kunde vi leva efter devisen, bättre fly än illa fäkta. I den öppna världen var det enkelt att lämna ett område för att sedan komma tillbaka starkare än självaste Kratos och det var någonting vi verkligen uppskattade, valfriheten. Att alltid ha ett val när det brände till. Att aldrig behöva fastna någonstans. Visst, draget med en helt öppen spelvärld tog väl lite grann udden av utmaningen för det var i särklass det enklaste spelet från Miyazaki men i gengäld fick vi en enorm spelvärld att utforska, nästan helt utan begränsningar och utan måsten. Bara möjligheter. Ibland var den dessutom så makaber och vacker att vi bara red runt på vår trofasta getabock och insöp atmosfären utan att göra något konstruktivt på flera timmar och det är förstås det finaste betyg ett spel kan få. 

Årets spel 2022

ÅRETS BÄSTA SPEL 2022:
(1) God of War: Ragnarok 
Året 2022 kommer kanske inte gå till historien som det bästa spelåret någosin, men genom att titta tillbaka på de gångna tolv månaderna (och de tidigare placeringerna på denna lista) så har vi här på redaktionen ändå kunnat konstatera att vi har bjudits på mängder av underhållning sedan nyårsklockorna klämtade senast. Cult of the Lamb, Pentiment, Triangle Strategy, Scorn och A Plague Tale: Requiem var som exempel bara en handfull av titlarna som knockade oss samtiidgt som årstiderna växlande och högtiderna avlöste varanda, och adderar vi därtill smällkaramellerna Tunic, Victoria 3 och Mario + Rabbids: Sparks of Hope så har det varit svårt at klaga på såväl kvaliteten som kvantiteten under året som gått. När det gäller titlen Årets Spel så visste vi alla dock att det i slutändan skulle handla om en titelmatch, en holmgång av episka protioner, när Elden Ring och God of War: Ragnarök ställde sig mot varandra. Det var liksom inget snack om saken. Båda spelen belönades nämligen med välförtjänta tior i betygskolumnen, och att det har rört sig om två mästerliga äventyr från början till slut har det verkligen inte varit någon tvekan om. Bara ett spel kunde dock vinna i slutändan, och när krutröken väl hade lagt sig så skulle vågskålen tippa över, om än med en ytterst liten marginal, till Santa Monica och God of Wars fördel. För saaaaaaatan vilken underbar resa Kratos och Atreus bjöd på i mitten av november, och med fullpoängare i snudd på samtliga kategorier (oavsett om det handlade om grafik, ljud, underhållning eller berättande) så gick det inte att blunda för vilken fullträff Sony återigen prickade in när det vankades expansion av deras imponerade förstapartsstall. Allt var nämligen förfinat från föregångaren som lanserades för fyra år sedan, och med ett tydligare fokus i berättandet, ett utökat stridssystem och variation i mängder så skulle God of War: Ragnarök inte bara knipa guldpengen på årets bästa-listan, utan det skulle även komma att bli ett av våra mest älskade spel genom alla tider.  Loading next content