LIVE

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Live broadcast
Annonsera
logo hd live | Outriders - Expeditions
See in hd icon
logo hd live | Smelter
Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens 12 bästa sportspel

Redaktionens mesta sportfånar har slagit sina kloka (?) huvuden ihop för att kora världens genom tiderna 12 bästa sportspel. Efter hätska diskussioner är nu listan äntligen klar, fylld med idel mästerverk...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera
Världens 12 bästa sportspel

12. Sensible Soccer
Format: Amiga 500 / Utvecklare: Sensible Software / Utgivare: Renegade / År: 1992

Fotboll i fågelperspektiv, kan det vara något? Jo, innan de tredimensionella fotbollspelen gjorde sitt intåg var Sensible Soccers upplägg mycket riktigt det enda vettiga. Med den enorma planen att spela på blev det oerhört överskådligt och lättspelat, och med bara styrspaken på en TAC-2:a och en enda knapp var spelkontrollen fantastiskt precis. Sensible Soccer släpptes lagom till EM 1992 men det säger väl en del om spelets storhet att vi fortfarande spelade det som besatta under VM-sommaren 1994 och redigerade in bronstruppen i vår startelva. Även om fotbollsspelen på senare år blivit mer realistiska än någonsin är Sensible Soccer befriande orealistiskt.

Världens 12 bästa sportspel

11. NFL 2K1
Format: Dreamcast / Utvecklare: Visual Concepts / Utgivare: Sega / År: 2000

Trots att amerikansk fotboll i Sverige bara är marginellt mer poppis än varpa eller cricket, är det en av världens största sporter tack vare jänkarnas fascination för avlånga bollar. Därmed satsas det också oerhörda mängder resurser på sporten som har mängder av riktigt bra spel. Bäst av dem alla är dock NFL 2K1 till Dreamcast där Visual Concepts lyckades förnya sporten i digital tappning totalt och satte en standard som följs än idag. Faktum är att man lyckades så bra att NFL 2K1 lyckades bli en seriös utmanare till EA:s Madden-serie, vilket i sin tur resulterade i att EA köpte upp ensamrätten att göra spel baserat på NFL. Något som avslöjar hur fruktansvärt bra NFL 2K1 faktiskt var.

Världens 12 bästa sportspel

10. Track & Field II
Format: NES / Utvecklare: Konami / Utgivare: Konami / År: 1988

Nintendos första konsol bjöd på många minnesvärda sportklassiker. Vi fick Excite Bike, Ice Hockey och fullträffen Punch Out, men det var ändå Konamis svar på Sommar OS i Seoul som knep tiondeplatsen på denna lista, främst på grund av sitt sätt att återskapa ett olympiskt mästerskap trots maskinens tekniska begränsningar. Med grenar som taekwondo och armbrytning var Track & Field II en kraftmätning i stryktåliga fingertoppar och ömma tummar där fyra spelare samtidigt kunde slåss om medaljerna. Trots sin titel är Track & Field II faktiskt det fjärde spelet i serien, men som OS-titel kommer det alltid att vara generationens nummer ett.

Världens 12 bästa sportspel

9. Virtua Tennis 2
Format: Dreamcast / Utvecklare: Hitmaker / Utgivare: Sega / År: 2001

Jag kommer ihåg att det var varmt ute. Så satans varmt. Inne på soffan låg jag, med ännu högre värme i kroppen. Sommarförkylningen hade tagit över min lekamen, och jag led.Det som fick mig igenom dom dagarna var Virtua Tennis 2. Med uppföljaren till ett redan revolutionerande tennisspel lyckades Sega återskapa sporten på riktigt. Grafiken var oerhörd, spelargalleriet mäktigt. Men främst minns man två saker. Den grymma karriärsdelen där lättsamma minispel faktiskt lyckades göra dig till en bättre tennisspelare. Men störst av allt var ändå spelkänslan, något som inget annat spel lyckats överträffa och som fortfarande står som något av det bästa vi upplevt.

Världens 12 bästa sportspel

8. Amped
Format: Xbox / Utvecklare: Indie Bullit / Utgivare: Microsoft / År: 2002

Snowboardingen var till en början förpassad till plojiga titlar med mycket arkadkänsla och ganska lite förankring i verkligheten. Amped såg till att ändra på detta ganska ordentligt. Med ett gigantiskt berg och fri lejd nerför satte endast fantasin gränserna. Vacker grafik, läcker pudersnö och ett lite mer restriktivt och begränsat spel visade sig skildra verklighetens brädåkande på ett helt annat sätt än vi upplevt tidigare. Amped gav oss en ljuvlig spelkontroll och en utmaningsgrad som fick oss att hålla tungan rätt i mun. Amped var början på något stort och något som egentligen inte överträffats sedan dess, trots flertalet försök.

Världens 12 bästa sportspel

7. NHL 09
Format: PS3/Xbox360 / Utvecklare: EA Sports / Utgivare: EA / År: 2009

Året innan hade EA tagit ett par rejäla kliv åt rätt håll med sin hockeyserie. Efter några år i skuggan av NHL2K-spelen hade återigen mästaren snott tillbaka bältet. NHL 09 bekräftade allt detta och puttade samtidigt ner konkurrenterna i glömskans skuggiga dal. Precis allt var bra. Den enorma mängd spellägen och det fantastiska djup som NHL 09 erbjöd spelaren var något vi inte hade sett förut.Med Be A Pro knåpade EA ihop det bästa karriärläge ett sportspel har skådat. Med en förfinad skillstick-kontroll blev vi alla välbetalda hockeyproffs på riktigt. Spelet på isen har aldrig varit så rykande hett som NHL 09.

Världens 12 bästa sportspel

6. Super Tennis
Format: Super Nintendo / Utvecklare: Tokyo Shoseki / Utgivare: Nintendo / År: 1992

Super Tennis är fortfarande det bästa tennisspelet på marknaden. Möjligen så tvista de lärde om detta, men i så fall kan de lärde vänligen gå och tugga på ett Wilson-racket. Som del av en riktigt stark Super Nintendo-line up bjöd Super Tennis på en suverän känsla, varierad och rolig spelaruppsättning samt ett flertal olika spellägen. Att nöta season mode och klättra på världslistan var extremt engagerande. Casual-spelarna hade roligt med den intuitiva kontrollen och att spela dubbel med sina vänner, medans proffsen grottade ned sig i lobbar, slicar, volleys och drop shots. Super Tennis har sannerligen åldrats med värdighet och frågan är om den vita sporten blir mer fläckfri än så här.

Världens 12 bästa sportspel

5. NBA 2K7
Format: Xbox 360 / Utvecklare: Visual Concepts / Utgivare: 2K Sports / År 2006

Visual Concepts spottar konstant ur sig kvalitativa basketspel och 2006 års upplaga är den bästa i mannaminne. NBA 2K7 är på alla sätt fortfarande ett ytterst välpolerat och komplett basketspel. När det kom utklassade det konkurrenterna med smartare spelare på planen, bättre grafik och ett spelmässigt flyt som fick alla andra basketspel att ställa sig i skamvrån. Ett ljuvligt onlineupplägg och ett solitt franschise-läge som gav dig total kontroll över ditt lag och dessutom smådetaljer som spelares egna personliga stil ute på planen gav helt enkelt en basket upplevelse på en helt egen nivå.

Världens 12 bästa sportspel

4. Pro Evolution Soccer 3
Format: Playstation 2 / Utvecklare: Konami TYO / Utgivare: Konami / År: 2003

PES-serien var alltid spelen för oss som inte brydde oss om yta. Vi fotbollsnördar som hellre slog en perfekt bredsida snarare än att helikopterfinta med Ronaldinho. Pro Evolution Soccer hade inget av ytan, flärden eller marknadsföringen. Ändå var det bäst. Och bättre än den tredje inkarnationen till Playstation 2 blev det nog aldrig. Allt handlade uteslutande om den perfekta spelkänslan. När ett spel får dig att vråla ut din glädje hemma i vardagsrummet är det bra. När det vrålet är så djupt rotat i äkta spelglädje så att granntanten vaknar och ringer myndigheterna, är det bäst. Pro Evolution Soccer 3 gav granntanten klippkort hos farbror Polis. Det räcker så.

Världens 12 bästa sportspel

3. Tony Hawk's Pro Skater
Format: Dreamcast, Playstation / Utvecklare: Neversoft / Utgivare: Activision / År: 1999

Benknäckarkulturen har simulerats åtskilliga gånger under årens lopp, men det var först i slutet av nittonhundratalet som man verkligen fick till det, och Tony Hawk's Skateboarding var en revolutionerande skatesensation som verkligen förtjänade att bära ordet skate i sin titel . Nu kunde vem som helst olla runt i städer över hela USA och glida nedför trappräcken utan att spela med bäckenbenet som insatts. Bättre spel har visserligen följt i Tonys fotspår, men trots ytterligare innovation så är Tony Hawk's Skateboarding en viktig grundsten som kommer att utgöra basen i spelgenren för många år framöver.

Världens 12 bästa sportspel

2. NHL 94
Format: Sega Mega Drive / Utvecklare: EA / Utgivare: EA / År: 1994

Det säger en hel del att NHL 06 lade in just NHL 94 som en spelbar bonus. Eller att en fansida i stil med NHL94.com sjuder av aktivitet. Och att turneringar i spelet fortfarande är mycket populära. NHL 94 var nämligen ett fartfyllt, förfinat och mer eller mindre fulländat hockeyspel.

EA snickrade ihop NHL 94 som både en genomarbetad förfining av NHLPA 93, och ett sportspel proppat med innovationer som spelidé. Vi kunde spela fyra personer samtidigt, avlossa dödliga "one timers" (skott direkt skjutna från en pass) och njuta av sköna detaljer som att sargglaset kunde krossas. Tight spelkontroll, skönt nära kameravinkel och oemotståndlig spelglädje gör NHL 94 till denna listas silvermedaljör.

Världens 12 bästa sportspel

1. Athlete Kings
Format: Saturn / Utvecklare: Sega / Utgivare: Sega / År: 1995

Vi har gjort det så många gånger förr. Peppra på knapparna för att kuta förbaskat fort och tajma något väl för att slänga saker i rätt riktning. Men det var arkadkungarna Sega som lyckades ta tiokampandet till perfektion i Athlete Kings. Varenda gren var perfekt avvägd och det fanns åtta olika kämpar att välja bland, var och en med sin egen specialitet. Enkla men geniala detaljer gjorde all skillnad och med den fullständigt perfekta spelkontrollen fanns det hela tiden utrymme för förbättringar, trots att allt var så enkelt utformat.

Hela tiokampen gick att spela igenom med en polare och tävlingarna övergick snabbt i brutal prestige och en strid om hundradelar, millimetrar och den perfekta taktiken för att orka sig igenom det skoningslösa 1500-metersloppet utan att krevera på kuppen. Nya och omöjligare rekord slogs på daglig basis och än idag finns det inte mycket som slår att få packa upp Athlete Kings på redaktionen för att se om vi inte kan fila lite på vårat helt galna spjutrekord satt med urstarke Aleksei Rigel eller stavhoppa över en sjukt avlägsen ribba med tyske fenomenet Karl Vain, bara för att få höra honom utbrista "It's to easy for meeeee". Virtua Athlete är inte bara det bästa friidrottsspelet med god marginal, utan faktiskt det bästa sportspelet överhuvudtaget. Någonsin.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy