Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

På er begäran fortsätter nu artikelserien Topp-12 här på Gamreactor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

12: Battlefield 2
Format: PC Utvecklare: Digital Illusions Utgivare: Electronic Arts År: 2005
Det är svenskt, det är stort och det är bäst av alla onlineskjutarna till PC. Digital Illussion placerade Sverige på kartan som ett spelutvecklingsland av dignitet med Battlefield 1942 och fick alla att glömma Abba för en stund. Med uppföljaren finslipade de sitt briljanta koncept ytterligare. Kanske inte lika svenskt som falukorv men Battlefield-spelen är hjärtat i svensk spelutveckling och lika nyskapande som beroendeframkallande.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

11: Unreal:
Format: PC Utvecklare: Digital Extremes/Epic Utgivare: GT Interactive År: 1998
Korridorer, rum och inhängade utomhusmiljöer var länge det enda som vi bjöds på inom förstapersonsgenren. När Unreal efter många om och men äntligen kom fick vi ta striden utomhus. Inledningen bjöd på nervös spänning där plågade människoskrik och glimtar av fiender skrämde upp en ordentligt. Allt detta släppte när man klev ut ur det kraschade fångskeppet och fick se himeln i Unreal. Kullar, hus och vegetation förmedlade en känsla som blev ett välbehövligt avbräck från resten av genren, och gjorde kampen mot Skaarj till en njutning.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare
Detta är en annons:

10: The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay
Format: Xbox/PC Utvecklare: Starbreeze Utgivare: Vivendi År: 2004
Bakom hård betong och kallt stål sitter ett urval av universums värsta avskum. I skydd av mörkret håller den nyanlände fången Riddick på att ta sig ut från helvetesfängelset Butcher Bay. Den muskulöse Vin Diesels speldebut hanteras på ett mästerligt sätt när svenska Starbreeze levererar en upplevelse som hejvilt blandar såväl äventyr som action och smygande. Resultatet är ett tekniskt bländande och spelmässigt fantastiskt spel där intensiva eldstrider med fängelsevakter varvas med påhopp från skuggorna där skruvmejslar stoppas in i ryggrader och halsar.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

09: Thief II
Format: PC Utvecklare: Looking Glass Utgivare: Eidos År: 2000
Uppföljaren till Looking Glass trendsättande Thief var en mer fokuserad och ännu mer inlevelserik upplevelse. Zombier och katakomber hade bytts ut mot trovärdiga miljöer och oerhört spännande uppdrag. Thief 2 var en uppvisning i briljant speldesign och blandade på ett underbart sätt traditionell förstapersonsaction med snillrikt smygande.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare
Detta är en annons:

08: Doom II
Format: PC Utvecklare: id Software Utgivare: id Software År: 1994
Hin håle har skickat sina demoniska legioner till jorden för att påbörja ett slutgiltligt anfall. Det började bra och fortsatte ännu bättre, id Softwares andra resa till helvetet är fortfarande en uppskattad klassiker och bjuder på massor av skönt avslappnad demonslakt. Ett av spelhistoriens mest uppskattade vapen, det dubbelpipiga hagelgeväret, gör ordentlig entré och är bara det en god anledning att gå tillbaka. Tio år senare är det fortfarande lika kul att vada genom drivor av söndersprängda monster och att det nu även går att spela på Xbox gör det bara ännu bättre.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

07: Duke Nukem 3D
Format: PC Utvecklare: 3D Realms Utgivare: GT Interactive År:1996
Som kanske den hårdaste antihjälten av dem alla trädde Duke Nukem in på spelscenen i en extremt actionfylld förstapersonskjutare. Med grymma vapen, varierande banor och ett underhållande flerspelarläge så blev detta strax en favorit hos alla actionälskare. Dukes benhårda one-liners är fortfarande inpräntade hos många och är kanske det som höjde spelet över konkurrenterna. Den svarta humorn som genomsyrade allt hade sällan skådats förr i den typen av spel och i väntan på uppföljaren, som aldrig verkar komma, så kan man gott och väl damma av gamla Duke Nukem 3D för en avkopplande röjarstund.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

06: Goldeneye
Format: N64 Utvecklare: Rare Utgivare: Nintendo År: 1997
Ingen trodde på Rare när de försökte göra det bästa filmspelet någonsin. När James Bond väl debuterade gjorde han det med stora miljöer, tonvis med action och detaljer vi aldrig tidigare lagt märke till. Ett lysande flerspelarläge bidrog även till många väl spenderade timmare i såväl hemmasoffor som lumparlogement, och Goldeneye visade alla skeptiker att förstapersonperspektivet fungerade alldeles utmärkt även på konsol. Rare satte ribban högre än någon kunnat ana, och resultatet förändrade konsolvärlden för alltid.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

05: Deus Ex
Format: PC/PS2 Utvecklare: Ion Storm Utgivare: Eidos År: 2000
Inget mindre än en perfekt hybrid av action ur förstapersonsperspektiv och rollspelande. Med en tung och spännande handling fängslar den från början till slut och de möjliga vägarna man kan ta känns oändliga. Med grafik som vid den tiden imponerade stort tog Deus Ex världen med storm och JC Denton blev en av de mest uppskattade spelkaraktärerna. Än idag håller Deus Ex för ett omspel vilket säger en hel del. Vill man ha frihet, action, smygande och mycket annat i ett och samma paket så är det Deus Ex som gäller.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

04: Quake III: Arena
Format: Utvecklare: id Software Utgivare: Activision År: 1999
Id Software uppfann den moderna förstapersonsskjutaren och med en diger lista av klassiska spel bakom sig skulle Quake II äntligen få en uppföljare - pressen var kännbar. Resultatet kändes kanske inte direkt som en uppföljare i Quake-universumet, men vilket spel! En hutlöst strömlinjeformad multiplayerfest som träffade oss som en railgun i mellangärdet. Visst, man kunde spela själv, men det var knappast meningen och kändes som att torrsimma. Nej, det var i nätverk eller uppkopplad mot Internet som Quake III skulle avnjutas. Spelets snabbhet och precisa kontroll gjorde Quake III till ett klockrent spel och bidrog starkt till den online-hysteri som rådit sedan dess.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

03: Half-Life
Format: PC/PS2 Utvecklare: Valve Utgivare: Sierra År: 1998
Det kunde ha blivit så fel. Valve var inte nöjda med Gordon Freeman och hans äventyr, och byggde om hela Half-Life bara ett år innan det ursprungligen skulle släppas. Resultatet blev en resa där en läcker historia berättas på ett mästerligt sätt, och som växer för varje steg man tar. Intelligens som konstant överraskade och en känsla av att spelaren verkligen befann sig i spelvärlden bidrog starkt till att samtliga på redaktionen bytte ut sitt sociala liv och ersatte det med Gordons. Då genren stod stilla tog Half-Life den till oanade höjder som konkurrenterna fortfarande inte kommer i närheten av.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

02: Halo
Format: Xbox/PC Utvecklare: Bungie Utgivare: Microsoft År: 2001
Från strategispel på Mac till Xboxens förnämsta flaggskepp, mycket hände på resan men när Master Chief till slut crashade på rinvärldens yta och vi fick styra hans första steg på en främmande värld var alla års väntan värd det. Master Chiefs episka krig mot Covenant-alliansen är fyllt av minnesvärda guerillastrider där de sista spillrorna av den överlevande människoarmén kämpar för mänsklighetens överlevnad. Master Chief och Cortanas samarbete och såväl fältslag som inomhusstrider samt samarbete med en kompis eller svettiga dödsmatcher gör Halo snudd på perfekt.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare

01: Half-Life 2
Format: PC/Xbox Utvecklare: Valve Utgivare: Vivendi År:2004
Hur gör man något som är nära perfektion, ännu bättre? Man jobbar på det i sex år och håller hela tiden tyst. Half-Life 2 ger oss en spelvärld som vill emulera vår egen, en värld där fysiken tillåter en helt ny dimension av spelbarheten och skickligt grafikarbete skapar en atmosfär som känns otroligt äkta. Precis som sin föregångare är man alltid som spelare placerad i centrum, och allt som sker i spelet är knutet till Gordon då man navigerar genom en värld i ruiner. Makalös regi och otroligt genomtänkt helhet där spelarens upplevelse och inlevelse är det viktigaste gör Half-Life 2 till ett av tidernas absolut bästa spel.

Världens 12 bästa förstapersonsskjutare


Loading next content