Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Maximus Z790 Extreme

PC-token Fredrik Lindman är lyrisk över Asus senaste moderkort för Intels nya Raptor Lake-processorer och har delat ut högt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Måste direkt bikta mig och erkänna att jag kommer kanske vara en smula partisk i den här texten då jag i alla mina datorbyggen alltid haft ett moderkort från den Taiwanesiske komponentgiganten och alltid varit mycket nöjd med hur de har presterat. Men samtidig bör det tilläggas att det aldrig har handlat om den här sortens extremkort utan betydligt enklare och framförallt billigare varianter i prisklassen runt tre till fyra tusen kronor. Den summan behöver du mer än fyrdubbla för att komma upp i vad Asus ROG Maximus Z790 Extreme kostar som klockar in på minst sagt saftiga 17 495 kronor (!) och är med råge det dyraste moderkort jag någonsin kommit i kontakt med och varje entusiasts våta dröm.

HQ
Asus ROG Maximus Z790 Extreme
Byggkvaliteten är enastående och kylningen med de enorma kylblocken runt processorn både ser jäkligt fräna ut och håller kortet kallt.

Redan när jag öppnar kartongen och packar upp moderkortet är jag imponerad och det säger väl det mesta. Byggkvaliteten är helt otrolig och kortet känns rejält, lyxigt och påkostat. Bara en sådan sak som att det väger drygt 3,5 kilo gör hela kortet till en riktig best och designen är härligt mörk och rå. Kortet är av E-ATX-standard och riktigt stort vilket gör att det inte passar i vilket chassit som helst utan kräver nästan 28 centimeter på bredden och efter en snabb titt på Inet hittar jag bara några få chassin det får plats i. Tillbehören lämnar inget att önska då det är proppat med sladdar, instruktioner och faktiskt även verktyg då det ingår en skruvmejsel som passar perfekt för alla skruvar som hör till kortet. Asus har verkligen tänkt på precis allt här och det vore väl märkligt annars kan jag tycka med tanke på att det är en premiumprodukt deluxe.

Z790 Extreme är en del av vår nya testburk, läs mer om den här:
(1) Val av komponenter
(2) Nu bygger vi

Funktioner och finesser är det proppat av eller vad sägs om fyra DDR5-platser, dubbla PCIe 5.0-ingångar, fyra M.2-platser, 10 USB-ingångar. Det går med andra ord att stoppa in i princip hur mycket komponenter som helst och ändå ha plats över. Det som är nytt jämfört med Z690 är Intel Chipset och att RAM-minnena går att köra ända upp till 7200 MHz i övrigt är de i princip lika tekniskt förutom några få skillnader på kortplatser och gränssnitt som till exempel nätverkskontrollern som är Marvell Aqtion 10GbE på Z790 och Aquantia 10G LAN på Z690. För extrementusiasten går det inte hitta något bättre moderkort när det kommer till att ha allting samlat på ett enda kort för prestandamässigt är det här ett monster och allt från strömförsörjning till kylningen är det bästa som går att få tag på.

Detta är en annons:
Asus ROG Maximus Z790 Extreme
Dubbla displayer har inkluderats för att kunna se till exempel CPU-temp och spänningsnivåerna samtidigt.

Just strömförsörjningen och dess banor på kortet är dubblat sedan förra generationen och 24 Volts slingorna har 105A support för att kunna tillgodose strömstyrkan som behövs när du till exempel pysslar med överklockning. Förutom det har även banorna för strömmen kortats ner och dragits smartare för att minska motståndet och ge en jämnare strömförsörjning över hela moderkortet. När det kommer till kylningen har kortet riktigt rejäla L-formade kylblock som är placerade runt processorn för att kyla VRM-kretsarna, eller Volt Regulator Modulerna som det kallas. Det är dem som håller koll på strömmen till processorn och ser till att den fungerar överhuvudtaget enkelt sagt och även på den här punkten är Maximus Z790 Extreme i en helt egen nivå med riktigt låga temperaturer och stabil prestanda. Även PCIe platsen för M.2-hårddisken är utrustad med egen heatsink ( kylblock) och har dessutom stöd för det kommande Gen 5 gränssnittet vilket gör det här moderkortet unikt på alla tänkbara sätt.

Asus ROG Maximus Z790 Extreme
Ledbelysningen på kortsidan av moderkortet gör att det ser ut som att kortet svävar lite i luften och är en häftig finess.

Även finesser finns det gott om och för mig som gillar RGB har kortet en LED-slinga på ena kortsidan och en stor programmerbar matrixdisplay framtill och allt går att skräddarsy precis som du vill med deras programvara Armoury Crate. Det ingår en ett års prenumeration på Aida64 extreme som är ett program det går att "benchmark:a" med och även hålla koll på statusen på komponenterna i datorn. Perfekt för att se hur datorn mår om du ska hålla på med överklockning.

Detta är en annons:

Asus ROG Maximus Z790 Extreme är verkligen precis som namnet antyder extremt och inget kort för oss vanliga dödliga men för dig som vill ha det allra senaste och mest kompromisslösa moderkortet just nu är det exakt det här du ska inhandla omedelbart. Det blir inte bättre och vore det inte för den hiskeliga prislappen hade det blivit full pott

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
VRM-kylningen är strålande, M2 Gen5 förberedd, makalös strömförsörjning, robust byggkvalitet, smart design,bra för både gaming och videoredigering
-
Dyrt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Asus ROG Maximus Z790 Extreme

Asus ROG Maximus Z790 Extreme

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

PC-token Fredrik Lindman är lyrisk över Asus senaste moderkort för Intels nya Raptor Lake-processorer och har delat ut högt betyg...Loading next content