Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi bygger ny testdator: Bygget

Hårdvaruskribent och datorbyggare Fredrik Lindman har byggt flertalet datorer åt andra under de senaste två åren men knappt uppgraderat en enda komponent i sin gamla dammiga skrutt till burk. Så nu bygger han nytt och har skrivit om processen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Då har det blivit dags för själva bygget av monsterdatorn och vad som är värt att tänka på vid de olika stegen. Först och främst vill jag bara förtydliga att jag inte är någon expert när det gäller att bygga datorer utan mer en väldigt intresserad semiprofessionell amatör men med det sagt har jag säkert byggt ett 20-tal datorer vid det här laget och samlat på mig en hel del erfarenhet genom åren. Att bygga en dator är lite som att bygga Lego eller kanske mer som att lägga pussel och det gäller att passa ihop delarna bit för bit och ta det steg för steg utan att stressa. Jag brukar alltid börja med att fixa i ordning en ren yta att hålla till på med bra ljus och gott om plats. Som byggplats brukar därför köksbordet fungera alldeles ypperligt då det både är rent och tillräckligt stort. Sen gäller det att plocka fram lämpliga verktyg och även ett ESD-armband är att rekommendera för undvika statisk elektricitet.

Här hittar du den första artikeln om komponentvalen.

Vi bygger ny testdator: Bygget
Chassit från Cooler Master är enormt vilket krävs för att få plats med Asus nya moderkort, som också är gigantiskt.

(1) Förbereda chassit
Jag hade nog inte riktigt räknat med hur galet stort chassit är för det är fullständigt enormt och det var en pers att bara bära in det i köket. Det jag sedan gjorde var att börja med att plocka isär chassit för att kunna planera hur kablarna skulle dras och kollade hur det såg ut invändigt. Att säga att det är gott om plats är en rejäl underdrift för det skulle gå att bygga en till dator inne i chassit utan några som helst problem. Efter att jag hade plockat bort plåtarna för där grafikkortet ska sitta och kikade på placeringen av nätaggregatet som lägligt nog satt bakom moderkortet började jag med att kolla över det som ska stoppas i.

Detta är en annons:
Vi bygger ny testdator: ByggetVi bygger ny testdator: Bygget
Intels nya flaggskeppsprocessor "Raptor Lake" är brutal.
Vi bygger ny testdator: ByggetVi bygger ny testdator: Bygget
Arbetsminnen från Kingston på plats. 64 GB.

(2) Montera processor, minnen och hårddisk
Om jag tyckte att chassit var stort kan jag inte annat säga om moderkortet som är det största och rejälaste jag har sett. Det kändes som det vägde flera kilo och att kalla det välbyggt är i underkant med de enorma kylflänsarna som är ännu större i verkligheten än på bild. Efter en liten snabbtest för att se hur kortet skulle sitta i chassit och att muttrarna där stämde med hålbilden på moderkortet började jag montera processorn. Jag brukar vara väldigt försiktig när jag lossar bygeln som ska hålla processorn på plats och kom i sista stund på att skyddet som sitter där inte ska plockas bort. Det skyddet lossnar nämligen av sig själv när låsbygeln pressar fast processorn och här var jag supernoga med att kolla efter spåren på processorn för att inte vända den fel och förstöra den. När jag sen pressade ner bygeln blev jag förvånad över hur lätt och smidigt det gick och själva låsbygeln var hur enkel som helst att få fast. När jag väl hade fått dit processorn var det dags för ram-minnena och det är de fysiskt största jag monterat någon gång och det blev ordentligt trångt tack vare deras enorma kylflänsar. Dim-minnet till moderkort var även det riktigt stort och sist jag byggde var minnena inte i närheten lika stora som de är nu. Därefter satte jag in hårddisken och där är det raka motsatsen storleksmässigt för M2-disken för den är ynkligt liten jämfört med hur det har sett ut förut och klickas fast direkt på moderkortet. Här stötte jag dock på lite problem då moderkortet har egen heatsink för M2-platsen och det har även WD Black SN850X-disken och därför fick jag montera bort Asus-kortets "heatsink" innan jag kunde montera dit disken. Detta skulle jag såklart ha tänkt på innan men det blev bara en kosmetisk skillnad och inget som påverkade funktionaliteten.

Vi bygger ny testdator: Bygget
Min nya testburk växer fram, sakta men säkert.
Detta är en annons:
Vi bygger ny testdator: Bygget
Nätagget kommer från Cooler Master.

(3) Montera moderkortet och nätdel i chassit
Nu när processor och minnen är på plats är det dags att skruva in moderkortet i chassit och det gjorde jag med chassit liggandes för att det blev mycket enklare att skruva fast skruvarna. Måste säga att det var en fröjd med ett riktigt stort chassi för själva monteringen då det var hur gott om plats som helst och även fast moderkortet är väldigt stort såg det faktiskt rätt pluttigt ut i havet av utrymme. När jag skruvat fast alla skruvar lagom hårt för att inte knäcka kortet blev det dags att skruva fast nätaggregatet och i just det här chassit sitter det placerat på baksidan och på högkant. Det breda chassit tillåter den här typen av montering som var ny för min del då nätdelarna alltid suttit liggandes i botten på mina tidigare byggen men jag måste säga att jag föredrar den här lösning då alla kablar hamnar bakom plåten där moderkortet sitter och gör att kabelhärvan inte syns alls.

Vi bygger ny testdator: Bygget
Kylningen kommer också från Cooler Master.
Vi bygger ny testdator: Bygget
Vi bygger ny testdator: ByggetVi bygger ny testdator: Bygget

(4) Förbereda och montera kylaren
Sen var det dags för AIO-kylaren till processorn och det är den första jag någonsin monterat men måste säga att det verkligen var supersmidigt. Det jag gjorde först var att bestämma om jag skulle sätta den på högkant eller i toppen av chassit och jag valde toppen då det blev mycket snyggare och enklare. Därefter skruvade jag fast rätt fäste för processorn på kylblocket och sedan satte jag fast fläktarna i kylelementet. Här gjorde jag bort mig först och vände kablarna åt fel då jag inte tänkte på att det blev spegelvänt när jag väl satte kylaren i chassit men det var fort gjort att vända tillbaka dem. I mitt fall blev det bättre att komma med slangarna från höger eftersom det sitter höga kylflänsar på vänstra sidan av processorn på moderkortet som skulle gjort monteringen knölig. Sedan skruvade jag fast hela toppdelen på chassit och la en klick kylpasta på processorn för att sen försiktigt skruva fast kylblocket tills det sitter stumt mot processorn. Just det här momentet har jag alltid tyckt varit lite otäckt tidigare då det kräver en hel del kraft för att få fast luftkylarna jag har monterat på mina tidigare byggen och har därför varit livrädd att knäcka moderkortet. På den här kylaren var det dock supersmidigt med fyra stycken skruvar som jag drog åt lite i taget en efter en tills det tog stopp och det kändes mycket bättre.

Vi bygger ny testdator: Bygget
Lite kabeldragning...
Vi bygger ny testdator: Bygget
Vi bygger ny testdator: Bygget
RTX 3090Ti ska med tiden ersättas av ett 4090.
Vi bygger ny testdator: ByggetVi bygger ny testdator: Bygget
Nu är det mesta färdigt.

(5) Sätta i grafikkortet och koppla alla kablar
Nu är det bara grafikkortet kvar och det tryckte jag försiktigt på plats tills låsklacken på moderkortet klickade till och sedan skruvade jag fast det i chassit. Då var det bara kabeldragningen kvar men det var verkligen inte så bara med alla fläktar som sitter på kylaren och i chassit blev det mängder med sladdar som skulle kopplas in. Lyckligtvis har det här chassit en egen RGB-hub och även på moderkortet finns det en sådan hub vilket gjorde att jag enkelt kunde ansluta alla kablar och fortfarande ha plats för fler fläktar utan några som helst problem. Resten av kabeldragningen var busenkel när jag väl hade kopplat in fläktarna och gjorde sig själv då sladdarna var märkta för varje specifik komponent. Det här chassit var verkligen drömmen att göra en snygg kabeldragning i och har fiffigt placerade hål överallt för att ingen kabel skall synas i onödan och det såg hur proffsigt ut som helst när jag var klar. Efter att jag kopplat in alla kablar var det dags att starta upp datorn och installera Windows 11 med hjälp av USB-stickan jag gjort i ordning och efter en koll i bios för att se så att allt hade gått igång är datorn färdig och vilket makalöst monster till dator det blev.

Vi bygger ny testdator: Bygget
Foto: Niklas Sundin

Sammanfattning:
Det finns inget annat att säga än att det är det överlägset fränaste och brutalaste datorbygge jag gjort med god marginal. Cooler Master chassit är verkligen en fröjd att bygga i tack vare sin enorma storlek och med alla fiffiga lösningar var kabeldragningen hur enkel som helst. Alla komponenter jag monterade i hade tydliga och enkla bruksanvisningar som gjorde hela bygget väldigt smidigt.

I nästa artikel ur denna följetong tänkte jag bjuda på en rapport från testbänken med lite benchmarks. Den dyker upp i slutet av nästa vecka.Loading next content