Det är dags för serietidningsdebut i Gamereactor Versus! Jag ställer Marvels och DC:s nya flaggskeppstitlar mot varandra i en kamp till döden, och jag har utgått efter de nya bokutgåvorna Avengers Vol. 1: The Final Host och Justice League Vol. 1: The Totality. Båda av dessa innehåller de sex första numren från varje serie (från 2018) och kostar ca 160kr hos svenska bok/seriehandlare. Nu ska vi se om det är den aktuella versionen av Avengers eller Justice League som du bör spendera dina pengar på om du är ute efter den bästa läsupplevelsen:
[1] Berättelse
När det kommer till de två seriernas berättelser så har de faktiskt väldigt snarlika teman. Både Avengers och Justice League följer de två hjältegrupperna när de måste sammarbeta för att stoppa mystiska hot som härstammar från rymden. Däremot så skiljer sig själva utförandet och detaljerna mellan serierna en hel del. Författaren Jason Aaron väljer att köra på ett mer lättläst alternativ i sin Avengers-serie. Loki är tillbaka som huvudskurken i dramat och håller i tyglarna för en invasion av gigantiska rymdgudar (Celestials) som är på plats för att förstöra jorden. En ny trupp av hjältar samlas i detta kaos, formar Marvels nya Avengers, och beskyddar jorden i en explosiv kamp. Det är simpelt, underhållande och väldigt lätt att förstå. Däremot så känns det inte särskilt originellt, då det finns flera andra serietidningar med Avengers som har levererat bättre slutresultat med väldigt liknande scenarion.
Författaren Scott Snyder har istället satsat på en lite mer tungläst serie som är proppad av bakgrundshistoria och spännande pusselbitar som sakta bygger ihop allt till en berättelsen som levererar episkt i skala. Ett storslaget äventyr som ställer Justice League mot Lex Luthor och hans nya Legion of Doom när de försöker ta kontroll över den mystiska kraften från The Totality. En kraft som kan förändra hela DC:s universum. Snyders serie är inte så pass komplicerad att den blir alldeles för svårsmält, men det är viktigt att du är vaken nog för att kunna ta in all den info och text som gömmer sig bland sidorna. Det här är ett projekt som känns mer välplanerat, och slutresultatet blir till en av de bästa startskotten för en Justice League-serie på många år. Det är fullt möjligt att det finns några som föredrar det simplare upplägget som Aaron har i hans nya Avengers-serie, men rent kvalitetsmässigt så kan den inte mäta sig med Snyders Justice League. [Vinnare: Justice League]
[2] Illustrationer
Bilderna i en serietidning är minst lika viktiga som manuset, om du frågar mig. Om jag inte bläddrar bland illustrationer som jag tycker om, och som lyfter fram det som författaren vill förmedla med sin berättelse, så har jag svårt att njuta av min läsupplevelse. I Avengers-boken så får vi ta del av bilder från tecknaren Ed McGuinness. En illustratör som jag tidigare har haft lite svårt för. Hans bilder är i regel väldigt simpla i sitt utförande, och han tecknar på ett vis som gör att diverse muskulösa karaktärer blir extra fyrkantiga. Det passar in relativt bra till den lite mer lättlästa berättelsen som Jason Aaron har skrivit, och stilen poppar bra i de mer explosiva delarna, men i slutändan så tror jag att hela scenariot kring "världens undergång" hade fungerat snäppet bättre med en tecknare som levererar en något mörkare grundton. Jag fastnade visserligen ordentlig för en bildpanel där den nya Ghost Rider tampades mot She-Hulk, men utöver det så skulle jag enbart klassificera bilderna som helt ok.
Till skillnad från Marvels nya Avengers så har DC valt att skifta mellan tre olika illustratörer i sin bok. Jim Cheung (#1), Jorge Jimenez (#2-5) och Doug Mahnke (#6). Det här upplägget är något som jag helst röstar emot, då läsupplevelsen kan bli väldigt rörig om bilderna skiftar mitt i en berättelse. Däremot så fungerar det väldigt bra i det här fallet tack vare att alla tre smälter ihop bra med varandra. För även om det är tydligt att tecknarna har sina unika stilar så liknar bilderna varandra på många plan. Utöver det så är teckningarna klockrent utförda i kombination med seriens manus. Speciellt Jorge Jiminez bilder är värda att lyfta upp här (som större delen av boken består av). Rent visuellt så lyckas Jimenez att sätta helt rätt ton på Snyders berättelse, och det gör att seriens mest episka delar blir extra starka. Efter att ha bläddrat bland båda böckerna så var det därför enkelt att ge Justice League vinsten på den här kategorin.
[Vinnare: Justice League]
[3] Nybörjarvänlighet
En nystartad serietidning som inte kräver så mycket av sina läsare i förväg är ofta något som ses som väldigt positivt, och här skiljer sig de två superhjälteserierna en hel del. Marvels nya Avengers-serie är som sagt väldigt lättläst och vem som helst kan börja läsa den första volymen utan några tidigare erfarenheter av Marvels aktuella serievärld. Däremot så är det bara positivt om du har läst tidningen Marvel Legacy #1, från 2017, innan du dyker ner i den nya Avengers-boken. Marvel Legacy bjöd nämligen på en introduktion till Marvels aktuella serievärld, och skulle kunna klassificeras som en typ av smygstart inför Jason Aarons nya Avengers-serie. Det här är dock inget krav. För som jag nämnde tidigare så är den första boken av Marvels nya Avengers-serie fullt anpassad för nya läsare.
När vi börjar kika på Snyders nya Justice League-serie så är det däremot en helt annan femma. Händelserna som sker i den här boken är nämligen resultat efter saker som har hänt i två av Snyders tidigare serier. Dark Nights: Metal och Justice League: No Justice (den sistnämnda är dessutom en direkt föregångare till den här nya Justice League-serien). Självklart så går det att läsa den första boken av Snyders nya Justice League utan att ha bläddrat i de tidigare serierna, men jag rekommenderar att du plockar upp Justice League: No Justice innan du startar din läsning. Snyders Justice League är som sagt ganska tungläst vid vissa stunder, så det kommer bara att underlätta för dig om du har lite extra kött på benen. Om vi då jämför de två nya serierna i den här kategorin så är det inget snack om att Avengers är betydligt lättare att plocka upp för de läsare som inte har någon större erfarenhet sedan tidigare. [Vinnare: Avengers]
[4] Karaktärer och minnesvärda moment
Båda serierna bjuder på en stor arsenal av karaktärer. I Avengers så ser vi hjältarna: Captain America, Iron Man, Thor, She-Hulk, Doctor Strange, Captain Marvel, Black Panther och Ghost Rider (Robbie Reyes). Hotet i serien består sen av skurken Loki och en mindre grupp av Celestials. Med tanke på att hjältar som Captain America och Thor (originalen) har uteslutits under de senaste åren så är det förbannat kul att ha dem som frontpersoner igen, men däremot så hade jag önskat lite mer maffiga och välskrivna scenarion med dessa två. Istället så är det, som jag nämnde tidigare, Ghost Rider (Reyes) och She-Hulk som har de bäst utförda stunderna i rampljuset. Men i helhet så utnyttjas den här stora gruppen av hjältar väl, och varje medlem får en chans att vara en del av berättelsen. Däremot så hade jag önskat att Aaron hade tagit möjligheten att gå in lite djupare på någon av karaktärerna. För vid vissa tillfällen under min läsning så kändes både hjältarna och Loki lite smått endimensionella.
Justice League innehåller också en stor dos av hjältar, och majoriteten av dem är bland DC:s mest välkända. Gruppen består av Batman, Superman, Martian Manhunter, Green Lantern (John Stewart), Flash, Cyborg, Aquaman och Hawkgirl. De fyra förstnämnda spelar sen de största rollerna i berättelsen. Skurkarna som står i deras väg är Lex Luthor, Joker, Sinestro, Black Manta, Cheeta och Gorilla Grodd. Utöver att DC:s nya gruppserie innehåller fler karaktärer (och där majoriteten är tungviktare) så gör Snyder ett betydligt bättre jobb med att ge utvalda hjältar och skurkar djupare och mer minnesvärda moment genom berättelsen. Martian Manhunter skiner i starten av berättelsen, Joker har scener som ger mig rysningar och Batman byter nävar mot Lex Luthor i en sjukt spännande uppgörelse. Här är det både kvantitet och kvalitet som gäller. [Vinnare: Justice League]
VINNARE: JUSTICE LEAGUE
Jason Aaron har gjort ett bra jobb för att kicka igång ett nytt Avengers-team borta hos Marvel. Serien är lättläst, underhållande och väldigt nybörjarvänlig. Men den kan helt enkelt inte mäta sig mot den storslagna läsupplevelse som Scott Snyder har serverat i det första kapitlet av DC:s nya Justice League. En serietidning som bjuder på en episk och högkvalitativ superhjältefest, där bilder och dialoger lyckas skapa stark spänning gång på gång. Samtidigt som vi får ta del av några riktigt minnesvärda stunder ihop med favoriter som Batman, Joker och Martian Manhunter. Den här gången så är det utan tvekan DC som tar hem pokalen.