Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst hittills 2024: Film

Efter att ha korat det vi anser vara de tio bästa spelen som hittills släppts i år är det dags för Petter, André samt Marcus att lista årets hittills finaste filmer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Bäst hittills 2024: Film

(10) Evil Does Not Exist
Ryusuke Hamaguchi gav oss en av årets hittills mest gripande berättelser i Evil Does Not Exist, vars narrativ gräver på djupet i både det filosofiska likväl som det emotionella planet och ställer obekväma frågor om mänsklighet och moralitet. Dramat utforskar på ett snyggt och intressant vis både existentiella teman och etiska dilemman, med visuellt imponerande scener som förstärker, engagerar och ger filmen en djupt tankeväckande inramning. Ryusuke Hamaguchi visade redan prov på sina förmågor med Drive My Car häromåret, och bevisar nu med Evil Does Not Exist att han definitivt är en av vår tids mest intressanta och minnesvärda regissörer.

Bäst hittills 2024: Film

(09) Love Lies Bleeding
Rykande, svettig, knäpp, originell, blodig, mardrömslik, besinningslös... vi kan slänga alla möjliga adjektiv på denna hyllade kritikerälskling, men det här är en film som man själv måste ta pulsen på för att verkligen känna vilken vild best detta är i grunden. Det är nämligen inget som kan förbereda dig på hur härligt obehärskad denna thriller kan vara, där galenskaperna hålls ihop av den magnetiska relationen mellan Kristen Stewart och Katy M. O'Brian - filmens verkliga stjärna. Love Lies Bleeding är en ovanligt fräsch hämndthriller på steroider som hör till ett av årets hetaste, och mest brutala, överraskningar.

Detta är en annons:
Bäst hittills 2024: Film

(08) Late Night With the Devil
Det råder ingen som helst tvekan om att Late Night With the Devil är en av årets hittills bästa skräckfilmer, som tack vare dess innovativa koncept och intensiva atmosfär bjuder på en härligt skruvad resa tillbaka i tiden. Filmen som utspelar sig under en livesändning på 70-talet blandar effektivt psykologisk skräck och övernaturliga element där det absurda möter det omöjliga, och som tack vare de träffsäkra skådespelarinsatserna lyfter berättelsen till oanade höjder. Late Night With the Devil är en galen resa in i det okända som är kryddad med lika mängd absurditet som allvar, något som gör den till ett absolut måste för genrefans och därtill en av årets mest intressanta, bästa filmer.

Bäst hittills 2024: Film

(07) The Fall Guy
John Wick / Atomic Blonde-gubben David Leitch färgstarka, rappa, roliga kärleksbrev till filmvärldens alla stuntmän/kvinnor är utan tvekan en av de mest lyckade actionkomedierna som släppts de senaste fem åren och en av årets hittills mest underhållande filmer. Här hyllade Leitch den gamla skräpserien från 80-talet med en sammanbiten Lee Majors i huvudrollen precis lagom mycket och lyfte in och drev med genretypiska klyschor alldeles lagom mycket vilket i slutändan bildade en skojfriskt snackig, explosiv och ursnygg helhet.

Detta är en annons:
Bäst hittills 2024: Film

(06) Civil War
Alex Garland (28 dagar senare, Ex Machina) tackade för sig som regissör med den snortäta actionthrillern om en politisk konflikt inom USA som försatte landet i en väpnad konflikt och vi minns fortfarande vapenknallarna och nerven i Civil War, trots att flera månader passerat sedan vi såg den på bio. Garland hade den ytterst goda smaken att inte göra sin krigsfilm politisk utan valde istället att fokusera på en liten tight grupp människor och deras insyn i en konflikt som likt alla krig skördar oskyldiga offer och ruvar på en omänsklig grymhet och ett vansinne som är svårt att försöka sammanfatta. Stilfullt skrivet, skickligt regisserat och väldigt spännande.

Bäst hittills 2024: Film

(05) Robot Dreams
Årets raraste film handlar om en hunds vänskap med sin robot i vått och torrt, men mest i vått när hundens robotbästis olyckligtvis blir strandsatt på en avstängd strand... och mer komplicerat än så behöver alltså Robot Dreams inte vara. Här finns inga ansträngda konflikter, inget behov av en dramaturgiskt korrekt spänningskurva, bara ultramys i form av osäkerhet och saknad. En trevande oskuldsfull själ står för den röda tråden när vi får se vännerna längta efter varandras sällskap i lika kreativa som drömska segment, som leder till ett direkt hjärtskärande fint slut. Robot Dreams är just nu ett av årets mest glädjespridande lyckopiller som ingen får missa...

Bäst hittills 2024: Film

(04) The Promised Land
Med teman som ambition, moral och överlevnad så bjöd The Promised Land på en av årets hittills starkaste skådespelarprestationer i Mads Mikkelsen. En av vår tids i särklass bästa skådespelare som ännu en gång gav prov på sina otroliga förmågor som den drömmande och hårt arbetande Ludvig, vars strapatser stannade kvar med oss långt efter att eftertexterna rullat. The Promised Land utmanade, inte bara genom dess komplexa och djupa narrativ men också tack vare de otroligt visuellt slående miljöerna som regissören Nikolaj Arcel serverar fram, vilka är lika atmosfäriska som drömska.

Bäst hittills 2024: Film

(03) Zone of Interest
Med sitt djärva och unika berättarperspektiv var Jonathan Glazers kontroversiella vardagsskildring en av årets i särklass mest omtumlande och gripande upplevelser. Med förintelselägret som granne framhävs det absurda i den normalitet som befälhavaren Rudolf Höss med familj eftersträvar, trots allt lidande och död som sker bara ett stenkast bort. Något filmen effektivt och subtilt förmedlar genom både sitt visuella språk likväl som briljant ljudteknik. Det monstruösa ruvar ständigt under ytan och ger en synnerligen stark emotionell påverkan som både utmanar och tvingar oss som åskådare att reflektera över moralisk likgiltighet och ondskans banalitet.

Bäst hittills 2024: Film

(02) Inside Out 2
När man trodde att Pixar inte längre hade det i sig dundrar de på med sin bästa film på många, många år. Inside Out 2 är något så ovanligt som en uppföljare som är minst lika intelligent som sin föregångare, och minst lika känslosam - vilket inte säger lite med tanke på den känslobomb föregångaren var. Igenkänningsfaktorn var hög hos de pubertala problem som uppstod för Rileys känslor, som med humor och träffsäkerhet målade upp en djupt terapeutisk filmupplevelse för alla åldrar på ett varmt och rörande vis. Pixar, det är dags att lämna Toy Story-planerna i leksakslådan och satsa stenhårt på att filmatisera hela Rileys liv om det fortsätter vara så här vasst.

Bäst hittills 2024: Film

ÅRETS HITTILLS BÄSTA FILM 2024:
(01) Dune: Part Two
Med tanke på hur fantastiskt fin den var, den första filmen baserad på Frankie Herberts otroliga klassiker till scifimästerverk, hade vi alla naturligtvis skyhöga förväntningar på fortsättningen. Den alltid briljante Denis Villeneuve då han inte bara gjorde den andra delen av den första boken rättvisa, men lyckades med små medel förstärka den redan lysande historien om religiös, blind, övertygelse vilket resulterade i en film som vi redan sett flertalet gånger.Loading next content