Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst just nu: Juli

Så har sommarens varmaste och bästa månad kommit och gott. Vi har förstås hunnit med att gejma en väldans massa och presentera nu vad som snurrat i våra konsoler, datorer och smartphones...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Bäst just nu: Juli

Jonas Mäki
SteamWorld Quest
Göteborgsbaserade studion Image & Form har gått från klarhet till klarhet och SteamWorld-spelen har alla varit underhållande, rakt igenom. Inget har dock klickat så perfekt med mig som SteamWorld Quest som jag skaffade kort innan sommarens Florida-semester. Det visade sig vara en ypperlig resekamrat som tack vare ett bra upplägg, många hemligheter och ett vanebildande spelsystem - gjorde att jag kunde roa mig furstligt med min Switch i hotellsängar, poolen i Naples, stranden i Tampa och på bilresor genom Everglades. Det är något så unikt som ett rollspel där till och med striderna mot de svagaste fienderna är underhållande tack vare det fiffiga stridssystemet som låter mig experimentera och prova nya kombinationer för att utmana mig själv och komma på nya tekniker. Kort och gott ett ljuvligt bra sommarspel som bidragit till att lyfta semestern 2019 lite extra.

Bäst just nu: Juli

Henric Pettersson
Batman: Arkham Knight
Det händer titt som tätt att jag återvänder till Arkham-spelen. Ibland i nostalgiskt syfte, andra gånger bara av underhållningsvärdet. I början av sommaren startade jag än en gång upp Batman: Arkham Knight. Ett spel som jag uppskattar att jag redan klarat fyra gånger sedan det släpptes, och det är knappast det bästa i spelserien. Jag minns själv när jag spelade det för första gången och blev tokig när det uppdagades vem som gömde sig under masken på Arkham Knight. Det var en riktig käftsmäll och eftersom utvecklarna tidigare lovat att detta var en helt nyskapad karaktär så ljög dem oss rakt upp i ansiktet. Lyckligtvis finns det mycket annat gott i Batman: Arkham Knight och med ett generöst utbud av tilläggsmaterial finns det idag sanslöst mycket att göra. Känner jag mig rätt kommer jag inte kunna sluta förrän jag bockat av så antagligen är jag inte riktigt färdig med spelet för den här gången. Och tvekar gör jag inte heller på att jag kommer återvända till spelet i framtiden igen.

Detta är en annons:
Bäst just nu: Juli

Johan Vahlström
Crash Team Racing Nitro-Fueled
Wow, vilket spel. CTR var min kartracer som ungdom och jag var löjligt upphetsad när nyversionen utannonserades. Men samtidigt var jag tvungen att dämpa densamma, för om den här versionen var dålig skulle det ju kunna förstöra hela känslan jag hade för originalet. Jag köpte spelet på releasedagen och herrejäklar vad bra det är. Det här är ett praktexemplar av vad en nyversion bör vara. Grafiken är awesome, spelkontrollen helt fantastisk och spelet verkar vara gjort med kärlek. Den första "säsongen" börjar lida mot sitt slut nu (eller om den precis tagit slut, jag är osäker då jag är på semester), och den innehöll allt man behöver. Jag är en extrem sucker för att låsa upp saker, och det är precis vad jag kunde göra. Kör, klara av uppdrag och lås upp saker och nya karaktärer. Easy peasy. Det är dessutom ett spel som kräver väldigt mycket träning för att bli bra på, så jag räknar med att spela massor av timmar för att bli så bra som möjligt. Crash Team Racing: Nitro-Fueled är så nära perfektion du kan komma och jag anser att det här är årets hittills bästa spel.

Bäst just nu: Juli

Mikael Sundberg
Trials of Mana
Squares klassiker har tenderat att ta tid på sig att bli tillgängliga i Europa. Vi fick vänta åtta år på Final Fantasy VI, Chrono Trigger blev inte tillgängligt förrän sexton år senare och Xenogears, tja, jag väntar fortfarande. Men för Spelet-Tidigare-Känt-Som-Secret-of-Mana-2 skulle det dröja löjliga tjugofyra år innan det överhuvudtaget släpptes utanför Japan. Nu är väntan över, men var den värd det? Nej, förstås inte. Men trots det är Trials of Mana förvånansvärt fräscht, tack vare dundersnygg pixelgrafik som troligen är det snyggaste som SNES:en någonsin orkade med, och ett spelsystem som känns oväntat modernt eftersom alla Squares stora rollspel numera kör med hela actiongrejen där man vevar på hejvilt och hoppas att de datorstyrda kompanjonerna sköter sig. Det som saknas är väl den där sista finputsen - det är fullt med småbuggar som gjorde att det inte var värt besväret att översätta när det begav sig, omgivningarna känns väldigt tomma förutom just fienderna, och menyerna är allmänt stökiga. Jag gillar det ändå eftersom det känns väldigt typiskt lättsamt, även om världen förstås måste räddas även denna gång. Men jag tror nästan att det är bäst att spela klart det i den kommande remaken, som förhoppningsvis bjuder på lite moderniserade bekvämligheter.

Detta är en annons:
Bäst just nu: Juli

Andreas Blom
Fallout 4
Den här månaden har jag inte behövt spendera många timmar på stranden för att få en fin, gyllenbrun, solbränna. Utan det har räckt med de maratonpass jag sprungit i Boston sedan jag startade upp Fallout 4 igen. För även om jag inte tagit en direkt paus från spelet (anser mig själv aldrig bli klar med det), så har min karaktär nått lite av sin kulmen. Denne har uppnått mitt "build" sedan länge och har därefter bara lagt poängen inkasserade från skyhöga nivåer på färdigheter som aldrig använts. Sen hade jag sprängt sönder spelet med mods och genom detta, gjort en redan instabil version ännu mer ranglig. Och sist men inte minst, på minuten 400 timmar på en karaktär kan ju vara lite i längsta laget. Så, med den överdrivet långa introduktionen, har jag klivit ur Vault 111 ännu en gång och börjat om. Charmen i det, för jag går i princip samma väg som första gången (kan inte hjälpa det, jag är minutman ut i fingerspetsarna), är att jag ställs inför en helt ny utmaning. Där jag tidigare kunde springa in i och låta min sexskjutare lösa problemen, måste jag nu smyga för att inte få skallen avblåst. Det tvingar mig att ändra taktik och det är något jag uppskattar. Nu längtar jag bara tills det att jag är klar med huvudstoryn och kan börja springa runt i the Commonwealth efter eget huvud. För det är inte bara krig som aldrig förändras. Utan även det faktum att ett Fallout börjar först efter att huvudhistorien slutat.

Bäst just nu: Juli

Johan Jolin
SteamWorld Heist
Jonas hyllade SteamWorld Quest för några veckor sedan i sin blogg. I väntan på Fire Emblem: Three Houses och i och med att Image & Form Games tidigare verk i serien kan plockas upp för ynka 60 kronor på Nintendo Switch just nu, valde jag därför att bekanta mig med denna ångmaskinsvärld. Och SteamWorld Heist kan vara ett av mina bästa kap någonsin. Detta turordningsbaserade strategispel är sagolikt underhållande så väl som lättillgängligt. Istället för att vara ute och njuta av den svenska sommaren, satt jag inlåst i mitt hem under ett par dagar och massakrerade robotar i denna underbara postapokalyptiska värld. SteamWorld Heist är ännu ett bevis på den mängd spelutvecklingstalang det finns runt om i vårt kära hemland. En upplevelse som helt klart är värt sitt fullpris och nu när SteamWorld Heist är på superrea är detta inget mindre än ett kap. Nästa månad har jag därför lovat mig själv att plocka upp SteamWorld Quest, precis som Jonas.

Bäst just nu: Juli

André Lamartine
Half-Life 2 (med tillhörande episoder)
Under en av dessa febrigt varma sommarnätter hade jag en underbar dröm: jag spelade en sprillans ny episod av Valves tidlösa actionmästerverk, där jag i rollen som Freeman skulle förhindra en konspiration mot en fredlig alien-federation med Alyx och andra fredskämpar. Det kändes så levande att jag bara var tvungen att återbesöka City 17, konfrontera Combine-hotet och rädda världen, igen. Vissa partier har åldrats något (särskilt det ryckiga Water Hazard-kapitlet), men utöver detta är Half-Life 2 minst lika atmosfäriskt, äventyrligt, pirrande, medryckande och fräscht som det var när jag spelade det för första gången. Min nya genomspelning har enbart framkallat ett flertal goda minnen och jag önskar verkligen att Valve kan skapa något med samma tajta regi och fingertoppskänsla igen. Det lär dock inte ske på ett bra tag, så jag får nöja mig med det kommande Xen-kapitlet till den förträffliga Half-Life-remaken Black Mesa fram tills Valve-utvecklarna lyfter på arslet igen...

Bäst just nu: Juli

Kim Orremark
Crash Team Racing Nitro-Fueled
Precis som Johan är jag helt och hållet fast i kartvärlden. Crash Team Racing: Nitro-Fueled lyckas verkligen göra det mesta rätt, det är utmanande, snabbt som tusan och underhållande till tusen. Det spelar ingen roll om jag glider omkring i spelets äventyrsläge eller spelar online, det känns ständigt som jag gör framsteg, både sett till de upplåsningsbara prylarna eller mina egna färdigheter. Det är en superb remake, men inte nog med det - det är ett superbt kartspel helt på sina egna meriter också.

Bäst just nu: Juli

Joakim Sjögren
Blazing Chrome
När ett spel beskrivs som en blandning mellan Contra och Metal Slug så är det svårt att hålla nyfikenheten nere på normala nivåer. I fallet Blazing Chrome visade sig sedan dessutom att slutprodukten skulle vara lika lovande som premissen såg ut på förhand. För här finns briljant old school pixel-action att ta del av där mordiska robotar ska tuktas på klassiskt Terminator-manér. Designen är underbar, tempot är perfekt och utmaningen får en att minnas gamla tider när fingerfärdighet, tålamod och muskelminne var A och O för att nå eftertexterna och tillika de eftersökta skryt-rättigheter. För min egen del är Blazing Chrome det bästa (än så länge) som har släppts i år och då titeln erbjuder underhållning för två spelare på samma skärm och dessutom ingår i Xbox Game Pass-tjänsten är det nästan snudd på omöjligt att inte rekommendera detta för allt och alla.Loading next content