Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst: Rockstar Games

Marie har korat det hon anser vara Rockstars tre bästa titlar och naturligtvis handlar det i mångt och mycket om en liten spelföljetong vid namn Grand Theft Auto...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Få spelutvecklare har gett mig så mycket ren och skär spelglädje och många skratt så som Rockstar Games gjort genom åren. Samtidigt finns det nog ingen spelstudio som lyckats provocera ickespelare så till den grad att deras spel blivit totalförbjudna i vissa länder så som Manhunt blev när det först landade på hyllorna, kritiserad för allt för grafiskt våld. Eller när "Hot Coffee" blev ett faktum för amerikanska puritaner som såg rött bara av tanken på att det fanns en gömd sexscen i Grand Theft Auto San Andreas och deras stackars barn skulle bli utsatta för en dålig polygonsammansatt bakifrån scen. Och ju argare spelmotståndarna blev med hot om stämningar desto mer spel såldes. Och vi är många som är glada för det för desto större har Rockstar Games vuxit sig.

Det har liksom varit givet att när man köpt ett av deras spel så har man köpt en bit perfektion på skiva. Alltid när stora spelutvecklare släpper sönderbuggade spel och skyller på stora öppna spelvärldar tänker jag alltid för mig själv på Rockstar som verkligen inte är kända för att göra små spel och försöker då minnas en enda gång jag stöt på en bugg i deras spel och jag kan aldrig minnas en endaste liten sådan. Och detta är något jag kan beundra i en värld där pengar och tid är något de flesta sätter främst, att man alltid levererar kvalitet. I denna artikel ska jag lista de tre bästa spelen enligt mig som Rockstar Games har skapat och det mina vänner är inte en lätt lista att göra när vi snackar om en spelutvecklare som ligger bakom en hel uppsjö med spel som snittat nästan toppbetyg i de flesta recensioner. Vi snackar en utvecklare som ligger bakom storspel så som Max Payne, Bully, L.A Noire, Red Dead Redemption och Grand Theft Auto. Nä, nu drar vi igång med listan.

Tidigare delar ut denna artikelserie:
Bäst: Forza
Bäst: Far Cry
Bäst: Half-Life
Bäst: Pokémon
Bäst: Fallout
Bäst: Gran Turismo
Bäst: Mario Kart
Utvecklarspecial:
Bäst: Id Software
Bäst: Capcom
Bäst: From Software
Bäst: Insomniac

Bäst: Rockstar Games
Detta är en annons:

(3) Grand Theft Auto III
Detta spel var lite som Ground Zero för mig. Jag hade aldrig tidigare sett eller upplevt något liknande i ett spel, och det blev kärlek vid första ögonkastet. Att som Marie som har ett klanderfritt brottsregister och som knappt går mot röd gubbe vid övergångstället utan att se sig oroligt över axeln efter farbror blå få dra på sig skorna som Claude, en skrupelfri hårdnackad brottsling var en svårslagen upplevelse. Jag gick från att vara någon som spelade lite då och då till någon som satt som klistrad framför TV-spelet och som hade svårt att slita sig. Jag och min dåvarande make satt och spelade till sent på natten, och när vi väl kröp ner i sängen slutade det med att vi låg och stirrade ut i mörkret tills någon av oss viskande frågade om vi bara skulle spela ett uppdrag till, vilket slutade med att vi näck rusade ut till soffan för att vara den som fick tag i handkontrollen först.

Friheten i spelet var total och aldrig har väl ett baseball rack blivit mer använt än då. Jag körde taxi i timmar tills jag hittade bättre än en GPS, och jag insåg där och då att körkort inte var något för mig. Det kändes för naturligt och självklart att gena över varje gräsmatta än att köra den långa vägen runt, och med den inställningen skulle mitt fläckfria brottsregister strax vara ett minne blott. Tack och lov fick jag njuta av livet som en underhuggare till maffiafamiljen i Liberty City och känna på ett liv utan det minsta samvete eller uns av moral och med detta fick jag utlopp för mina inre aggressioner som antagligen bottnar i att jag aldrig fick den där Hawaii barbiedockan jag önskade mig när jag var sju år gammal. Jag skulle kunnat lista Grand Theft Auto Vice City eller San Andreas men det var med detta spel startskottet kom för en helt ny genre av spel, och aldrig har väl ett spel kopierats så som med detta och det satte verkligen ny mark inom spelvärlden, det blev en efterlängtad milstolpe och sandlådespelen hade fötts. Och det är därför detta spel i mitt tycke förtjänar att komma med på listan av Rockstar Games bästa spel.

Bäst: Rockstar Games

(2) Red Dead Redemption 2
Rockstar är i mina ögon magiska på att skapa riktigt minnesvärda karaktärer och i Red Dead Redemption 2 skapade de just magi både med karaktärerna men även med hela storyn. Jag fullkomligt älskade porträttet av Arthur Morgan, denna råbarkade buttre man med en rättvisekompass som hade fått moder Theresa att rodna av avund. Med sitt spel lyckades de nästan att få en att känna doften av häst, tuggtobak och otvättade cowboys, få en att känna ömhet i bakdelen efter för många timmar i sadeln och adrenalin i bröstet efter en snabb duell med en outlaw som vägrade komma med utan en fight. Det är ett spel som trots flera omspelningar lyckas överraska mig varje gång med nya upplevelser eller nya platser trots man tycker man dammsugit varje yta av spelet bättre än en blodhund, det är som en levande organism som ständigt ändras.

Detta är en annons:

Det verkligen andas av realism och att utforska de vackra landskapen med allt från träsk till snöklädda branta berg tar ibland andan ur en. Varje gång man tror man sett allt, så händer det något man inte trodde var möjligt, allt från att bli drogad av en otvättad lantis och vakna upp öm i baken i en stuga till att se ett UFO på en stjärnklar himmel eller bara det att springa på Bigfoot uppe i bergen för att ha ett litet snack. Detta är ett westernspel när det är som bäst och i mina ögon blir inte ett spel mycket bättre än det här, så det var en självklarhet att detta spel skulle med på min lista och det skulle hamna på topp två. Den knöt ihop säcken perfekt med föregångaren Red Dead Redemption och får mig att längta efter mer, mer tuggtobak, mer havremopeder och mer kvällar vid en sprakande brasa, allt för att få spendera mer tid med allas vår Arthur.

Bäst: Rockstar Games

(1) Grand Theft Auto V
Det kunde inte bli en annan vinnare på min lista, den var så given för mig att jag inte ens behövde tänka över mitt val. Spelet som släpptes för åtta hela år sedan men som fortfarande är så högaktuellt. Tänk att förra året sålde det 20 miljoner exemplar och nu ligger det på sammanlagda sjuka 140 miljoner sålda spel sen det släpptes 2013. Men jag är inte ett dugg förvånad för spelet är ett episkt mästerverk i mina ögon. Bara det att plötsligt kunna pendla mellan att styra tre olika karaktärer med olika förmågor gav mycket i spelet, för plötsligt var väntan på nya uppdrag som tidigare spel dragits med som bortblåst. I de tidigare Grand Theft Auto spelen har huvudkaraktärerna varit lite bleka, inte tagit så stor plats, men med den femte delen av serien har verkligen deras personligheter lyst igenom klarare än Halley's komet, och den klaraste stjärnan stavas galenpannan Trevor Philips.

Spelvärldens bästa och mesta karaktär är född och halva nöjet i spelet är att lyssna på konversationerna mellan just Trevor och hans IQ befriade husslav Wade som inte råkar vara den vassaste kniven i lådan. Och detta spel är verkligen fullproppat med minnesvärda karaktärer, för vem kan glömma Lamar Davis, Lazlow Jones eller Steve Haines? Utöver ett väl uppbyggt karaktärsbibliotek är spelet verkligen det bästa sandlådespelet man kan tänka sig. Jag tänker inte uttala mig om onlinesidan av spelet eftersom jag är en självisk spelare som inte leker bra med andra och håller mig långt borta från just onlinespel, men i storymode finns det verkligen hur mycket som helst att göra utöver att följa uppdragen. Los Santos är en pulserande levande stad och det finns tusen saker som kan hålla en upptagen i veckor fram över.

Om man så vill sticka en tjugo dollar sedel innanför trosorna på en strippa, köra bilstunts, jaga älg med Cletus eller kidnappa liftare och lämna de åt sitt öde hos sekten uppe i bergen. Men som vanligt är det roligaste i Grand Theft Auto att skapa kaos och förödelse och i femte delen av spelserien har du verkligen alla möjligheter till det om du så vill stjäla en stridstank eller en fet helikopter rustad med dubbla kulsprutor och måla gatorna röda. Variationen i spelet är enorm och uppdragen håller en ständigt i sitt grepp. Grand Theft Auto har aldrig sett bättre ut och aldrig har ett spel blivit omspelat så många gånger som detta bara för att få hänga med spelvärldens skönaste trio. Grand Theft Auto V är den värdiga vinnaren av denna lista, för i Los Santos finns det nått att göra för alla och jag kan inte nämna en sak med spelet som jag inte fullkomligt älskar och bedårar.Loading next content