Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst & Sämst: Fast & Furious

Efter att ha skrattat högljutt åt den underbara Fast & Furious 9-trailern har Gamereactors filmnissar utsett de tre bästa och de tre sämsta filmerna ur denna följetong...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Den är en favorit här på redaktionen, denna filmserie. Och då inte för att vi likt producenten och huvudrollsgubben Vinnie Diesel anser att någon av dem borde vinna finfina filmpriser, tvärtom; för att de är uselt roliga och dåraktigt vilda på samma gång. Och efter att vi gluttat på Fast & Furious 9-trailern ett antal gånger är vi redo att utse det vi på redaktionen anser vara de tre bästa filmerna ur denna följetong, och de tre absolut sämsta.

Bäst & Sämst: Fast & Furious

B Ä S T !
(3) Fast and the Furious Presents: Hobbs & Shaw
Hobbs & Shaw är precis en sådan film som våra inre finsmakare gärna avvisar som en skräprulle som inte är värd vår dyrbara tid, men gräver vi ännu djupare i våra filmsjälar hittar vi popcornsmaskande knasbollar som mer än gärna vill roas av hjärndöd puckoaction - något vi inte alltid kan säga om just Fast & Furious-franchisen. Vad som gör just denna spinoff till en sådan framgång hos oss är att den stoltserar med sin dumhet utan att någonsin ta till det där "family is everything"-tjatet som Diesel ofta viskar fram och precis allt i denna buddy cop-doftande actionfest har gjorts med en genomtänkt glimt i ögat. Även om man inte är bekant med följetongen är det lätt att fastna för macho-myset mellan Statham och Johnson, som i sin maskulinitetskrock utstrålar självmedveten stjärnglans och vi förvånas fortfarande av hur underhållande filmen kan vara under sina mest orealistiska stunder. I korthet är Hobbs & Shaw så där old school-korkat på precis rätt sätt.

Bäst & Sämst: Fast & Furious
Detta är en annons:

(2) The Fast & The Furious
Det var när regissören Rob Cohen läste tidningsartikeln RacerX som han fick idén om att ta grundpremissen från Point Break och byta ut surfbrädor mot trimmade gatbilar dränkte i stekhet styling. Och resten är ju som vi alla vet - historia. 2001 var året och få av oss förstod då att detta var startskottet på en av filmhistoriens mest inkomstbringande, populära filmföljetonger som idag omsätter mer pengar än både James Bond och Star Wars. The Fast & The Furious var slarvigt skriven, korkad så in i Norden, innehöll bilsekvenser proppade av renodlad idioti där de hemmabyggen som Walker, Diesel & Co tävlade med gick snabbare (rakt fram) i och med att de som körde växlade ned (haha!) och kasst skådespeleri. Trots detta älskade vi den, och anser att det idag är den näst bästa filmen i denna följetong.

Bäst & Sämst: Fast & Furious

(1) The Fast and the Furious: Tokyo Drift
Efter 2 Fast 2 Furious var denna filmföljetong i princip död. Vin Diesel vägrade medverka i den tredje filmen precis som Paul Walker, vilket fick manusförfattaren Chris Morgan att vända på steken och flytta det valpiga, bilburna tonårsdramatiken till en annan världsdel. 2006 var den japanska styling-industrin absolut gigantisk och efter framförallt Need for Speed: Underground var vi nördar redo för mer, av allt. Utan Walker, Diesel eller några av de andra originalskådespelarna kunde regissören Justin Lin passa på att fokusera lite mer på bilarna och lite mindre på actionportionen, vilket gör denna rulle till seriens höjdpunkt, såhär 15 år senare. Visst är Lucas Black träigt stel i huvudrollen (och han ser ut att vara 31 år för gammal för att gå i högstadiet) och visst är junior-rapparen Lil Bow Wow svintöntig i sin roll som mentor och "hustler" men allt detta gör bara Tokyo Drift mer älskvärd. Den är charmig, tempomässigt strålande och har helt rätt fokus sett till bilar, modeller, styling och drifting.

Bäst & Sämst: Fast & Furious
Detta är en annons:

S Ä M S T !
(3) Fast & Furious 7
Bilar som hoppade fallskärm (?), The Rock i skinnväst (?) och en skurk som kändes tunnare än ett smörpapper, gjorde den sjunde filmen, regisserad av Saw/Aquaman-gubben James Wan, till en av filmföljetongens lågvattenmärken för vår del.Den var helt enkelt inte bra, sjuan. Ojämn, märkligt klippt med usel dialog och scener proppade av poserande som bara staplades på varandra utan eftertanke.

Bäst & Sämst: Fast & Furious

(2) Fast 5
Den femte filmen i ordningen representerade startskottet för när Fast-rullarna började att långsamt transformeras och utvecklas från att handla om gaturacing och småaktigt bus till att bli regelrätta actionrökare med osannolik och nästan helt irrelevant handling. Det är också första gången vi fick stifta bekantskap med The Rock i rollen som den gosiga Hobbs, en roll som komiskt nog först var tänkt till Tommy Lee Jones. Och nej Fast 5 är varken gräslig eller speciellt provocerande dålig. Bara rätt mellanmjölkig och oborstad. Det är en film med identitetskris och Justin Lin gör återigen misstaget att inte tillåta seriens tramsiga sida att bubbla upp till ytan tillräckligt ofta. Den gråa allvarsamheten från Fast & Furious (4) lever kvar som en ovälkommen varböld och gör sig titt som tätt påmind. Tack och lov blev det både bättre, larvigare och mer underhållande i uppföljarna.

Bäst & Sämst: Fast & Furious

(1) 2 Fast 2 Furious
Pannkaka. Total förbannad, geggigt oaptitligt svintramsig pannkaka rakt in i väggen. Så väljer vi att beskriva den fyrhjulade kalkonen som löst maskerar sig som den andra delen i Fast & Furious sagan. Absolut inget fungerar i denna kolossala junkhög till film. Dynamiken och samspelet mellan Tyrese och Paul Walker? Katastrof. Manus? Icke-existerande. Eva Mendes som tramsig undercover-snut? Så usel att man vill kväva sig själv i soffkudden. John Singleton måste antingen ha somnat under produktionen eller dragit på sig en rejäl hjärnblödning för gudarna ska veta att 2 Fast 2 Furious är så smärtsamt dålig att det gör ont hela vägen in i benmärgen. Inget av allt det som fungerade så väl i den första filmen finns kvar här. Hjulet snurrar men hamstern är död. Att serien någonsin återhämtade sig efter denna episka pannkaka är inget annat än ett smärre mirakel och 2 Fast 2 Furious är och förblir den seriens svarta får. Repan i lacken, oljeläckaget i motorn. Total soppatorsk.

Hur ser din bäst/sämst-lista ut?Loading next content