Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War

Artikelserien "Versus" har rullat på under de senaste 19 månaderna och nu dundrar vi igång en ny omgång...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är ingen enkel grej att ställa två av Marvels bästa filmer mot varandra. Hypen inför båda filmerna var nämligen total. Captain America: Civil War var vid den tidpunkten den största ensemblen av superhjältar vi hade sett vilket Avengers: Infinity War toppade med ungefär dubbelt så många hjältar. En brist eller styrka, beroende på vem du frågar. Större är trots allt inte alltid bättre. Men samtidigt är Thanos det vi alla hade väntat på vilket väger upp saker. Det bästa är helt enkelt att sätta filmerna mot varandra i fem olika kategorier för att avgöra vem som är vinnaren.

[1] Skurken
Marvel har alltid tampats med problemet att leverera dåliga skurkar. Av 19 filmer går det att räkna bra skurkar på två händer (nästan en). Därmed säger det inte jättemycket när Marvel släpper en ny film vars skurk beskrivs som episk. Helmut Zemo var en av de skurkar som beskrevs så i tidiga recensioner. Och det med all rätt, egentligen. Zemo är en riktigt bra skurk som liksom många andra är upprörd över den skadan som hjältarna har orsakat genom åren. Sokovia är dock det som gjorde honom till filmens hot eftersom det var där som han miste sin familj. Detta på grund av The Avengers, enligt honom. För att förhindra detta (och att hämnas) såg han en splittring av gruppen som den bästa lösningen. Planen är på pappret intressant men visst finns det en och annan detalj i manuset som gör att skurkens plan inte är så bra som den hade kunnat vara. Faktum kvarstår dock att han lyckades. Han var till och med den första skurken i en Marvel-film som vann då han vände hjältarna mot varandra och nästan fick dem till att döda varandra.

Om Thanos hade varit en misslyckad skurk hade det som Marvel byggt upp i så många år känts som ett enda stort skämt. Lyckligtvis visade sig Josh Brolins Thanos vara en alldeles fenomenal skurk vars tillvägagångssätt var extremt men förståeligt. Thanos såg hur hans hemplanet led på grund av den mängd individer som nu levde på den. Mat och vatten blev en bristvara och enligt honom var det enda sättet att opartiskt döda rika som fattiga. Istället vände Titans befolkning emot honom, men det dröjde inte länge förrän Titan mötte sitt öde och Thanos fick rätt. Åtminstone enligt han själv. Att göra samma sak med hela universum innan det drabbar alla planeter såg han därför som ett måste och att kunna försvinna på omloppet av några sekunder var snarare barmhärtigt än plågsamt. Även Thanos lyckades med sitt slutmål (åtminstone för stunden) och på vägen visade han många minnesvärda stunder. Framför allt sitt offrande av sin egna dotter står sig som en av filmens bästa stunder då vi fick se massvis av karaktär från hans sida.

[Vinnare: Avengers: Infinity War]

Detta är en annons:
Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War

[2] Konsekvenser
Captain America: Civil War hade inga dödsfall. Åtminstone inte bland hjältarna. Crossbones försvann ganska snabbt, Peggy Carter dog av hög ålder och T'Chaka dog i terrorexplosionen i Vienna. Det är i princip de karaktärer som dör i filmen. Trots det betyder inte det att filmen inte medförde konsekvenser. Relationen mellan Steve och Tony lär aldrig vara densamma igen och det faktum att Tony var på väg att ta livet av Bucky hade kunnat sluta rejält illa. Avengers föll och splittringarna kvarstår även i Avengers: Infinity War där Tony vägrar att ens ringa Steve för hjälp. Utöver sönderfallet av superhjälte-ensemblen blev Ant-Man och Hawkeye inspärrade och även om Steve fick ut dem i slutet av filmen beskrivs de ha husarrest i Avengers: Infinity War.

Avengers: Infinity War hade desto fler dödsfall. Inte så några heller. Eftersom vi inte sett den fjärde filmen ännu kan vi däremot inte uttala oss om hur permanenta dessa dödsfall är. Vi vet exempelvis att Spider-Man lär komma tillbaka eftersom han har en till film på väg, och med tanke på den otroliga inkomsten man tjänade på Black Panther känns det märkligt att radera honom. Vi kan därför räkna med att alla som disintegrerades lär återvända, men däremot kommer troligtvis inte Gamora, Loki eller Heimdall återvända. Vision vet vi inte, men beroende på hur långt Shuri kom kan han komma att återvända utan evighetsstenen. Även om så pass många karaktärer förväntas återvända går det liksom inte komma ifrån det faktum att konsekvenserna som Thanos medförde aldrig tidigare varit så stora.

[Vinnare: Avengers: Infinity War]

Detta är en annons:

[3] Strider
Redan i Captain America: Winter Soldier visade bröderna Russo vilken förståelse de har för striderna. Det märktes så väl i den filmen hur varje slag räknades och det har de burit med sig. I en intervju berättade bröderna att de inte utformar sina strider efter striden, utan efter karaktärerna. Exakt var de landar vet de aldrig riktigt förrän de utforskat alla hjältars krafter, vilket vi sett vid det här laget. Flygplatsscenen i Civil War står sig som en av de mäktigaste striderna i filmuniversumets historia där alla karaktärer fick chansen att glänsa. Även början av filmen som utspelar sig i Lagos är väl genomförd där Scarlet Witch slungar Captain America upp mot terroristerna och Black Widow slåss mot ett par hantlangare mitt under marknaden. Även slutstriden som Bucky, Tony och Steve ingår i är briljant där Tony trots krafter ständigt är i underläge mot supersoldaterna.

Avengers: Infinity War hade desto fler strider än Captain America: Civil War. Mer är däremot inte alltid bättre. Det var absolut inget fel med majoriteten av striderna i filmen. När Thanos slåss mot Spidey, Star-Lord, Doctor Strange och resten av hjältarna log jag rakt igenom och jag gillade även striden i början med Thanos och Hulk där alla slag räknades. Wakanda-striden är dock inte så bra som jag hade hoppats på och tynger ned filmen sett till denna kategori.

[Vinnare: Captain America: Civil War]

[4] Berättelse
Det hade nästan blivit av ett stående skämt att Marvel-filmerna slutar i massiv förstörelse utan att någon bryr sig. Med Captain America: Civil War blev det slut med det där hjältarna tvingades stå till svars för händelserna i Lagos, Johannesburg, Sokovia och New York för att nämna ett par. Trots att skalan är betydligt större i serietidningen fungerade berättelsen alldeles utmärkt i filmversionen som kändes tight och välregisserad. Det gick att relatera till båda sidorna och när filmen väl var slut så hade ingen gått ut segrandes och vem som hade rätt var fortfarande svårt att svara på. Det hela symboliserade krig rätt väl där ingen går ut segrandes. Det är dessutom svårt att inte lämnas emotionellt förstörd när Tony precis fått se Bucky döda sina föräldrar och sedan vändas mot sin bästa vän, fastän han inte vill blanda in honom. Civil War var en film som satte karaktärernas moral på spel och man gjorde det väldigt, väldigt bra.

Det finns inte jättemycket till berättelse i Infinity War. Filmen är en enda lång åktur proppad med action och en Thanos som är på jakt efter alla stenar. Det handlar mest om att försvara sig själva så länge det går. Undantaget är Thor som är på jakt efter ett nytt vapen vilket också är den mest ointressanta delen med hela filmen. Vi har dock fått så mycket bakgrundsinformation om filmen och dess karaktärer att en mer invecklad berättelse inte nödvändigtvis behövs. I denna kategori vinner dock inte Avengers: Infinity War.

[Vinnare: Captain America: Civil War]

[5] Nya karaktärer
Båda filmerna gjorde ett bra jobb med att introducera nya karaktärer till universumet. I Civil War fick vi för första gången bekanta oss med hjältarna Spider-Man och Black Panther. Därtill introducerade filmen också filmuniversumets Baron Zemo som kan komma att återvända i framtiden. Lägg där till Rumlows debut som Crossbones och Everett K. Ross som spelade en större roll i Black Panther. De två förstnämnda fick sina egna filmer strax därefter och de flesta kritikerna var eniga om att de stal showen i Civil War. Jag är beredd att hålla med. Infinity War introducerade däremot Children of Thanos men jag hade önskat att se ännu värre versioner av dem. Det är dessutom svårt att förlåta Marvel för att de introducerade Peter Dinklage i rollen som Eitri som mycket väl kan vara den sämsta karaktären i en Marvel-film hittills.

[Vinnare: Captain America: Civil War]

Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War

VINNARE: Captain America: Civil War
Det är verkligen ingen enkel uppgift att ställa två så magnifika filmer mot varandra. Båda är ordentliga vinnare och trots att Infinity War berörde redaktionen mer än Civil War vinner sistnämnda. Detta tack vare filmens strider, en något bättre berättelse samt nyintroducerade hjältar som känns mer intressanta än de i Infinity War.

Håller du med?Loading next content