LIVE
HQ
logo hd live | Children of the Sun
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Svenska
   Gamereactor
   artiklar

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   Redaktionens största Star Wars-älskare har valt ut sina tio bästa ögonblick från George Lucas fantastiska universum...

   Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

   * Obligatoriskt att fylla i
   HQ

   Viss kärlek blir bara starkare med åren. Sedan jag för första gången upplevde Star Wars har jag dedikerat mycket av mitt nörderi åt just den där galaxen långt, långt borta. Att således välja ut tio ögonblick är ungefär lika svårt som att rangordna sina tio bästa filmer, filmer eller musikalbum. Det är en lista som rymmer en stor dol nostalgi men så blir det ju såklart och utan vidare omsvep, här är mina tio favoritögonblick.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   (10) Attacken på Dödsstjärnan - Star Wars IV: A New Hope
   På flertalet vis får denna sekvens sammanfatta många andra storslagna actionsekvenser från filmerna. Sanningen är att jag valde mellan Speeder Chase på Endor, slaget på Hoth och även "This is podracing" begrundades (litegrann). Det hade ju varit lite roligare att inte tjata ut den fjärde filmen så mycket som denna listan kommer att göra, men det är i mina ögon den bästa av filmerna även om jag mycket väl vet att många håller The Empire Strikes Back högre. Men nåväl, rebellernas samlade attack mot Dödstjärnan i ett försök att lyckas få in ett skott i det där hålet som vi många år senare fick en bakgrund till i Rogue One är så otroligt välgjord. Fantastiska effekter för sin tid, bra nerv och vi får även se hjältar dö när deras skepp sprängs i bitar. När Vader själv ansluter till striden blir något redan bra ännu bättre och att få se filmernas allra coolaste skepp i form av X-wings och TIE fighters göra upp är en ren fröjd. Jag vill också lyfta fram den smått fenomenala ljuddesignen som finns här, där John Williams musik flertalet gånger får lämna utrymme åt ljudeffekterna som effektivt förstärker varenda bildruta.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars
   Detta är en annons:

   (09) Rebellernas kamp ombord Tantive IV - Star Wars IV: A New Hope
   Som liten återskapade jag och min bror många scener från Star Wars. Både med figurer och så lekte vi scenerna själva. Scenen som följer efter att en Star Destroyer till slut hinner ifatt Tantive IV var just en sådan som vi lekte om och om igen. Det fanns alltid något riktigt pulserande med det alarmerande ljudet som ekade i de vita korridorerna, soldaterna som ställde upp sig, gjorde sig redo och siktade mot dörren. Deras oro i ansiktena. Och så explosionen som skedde innan alla Stormtroopers tog sig in. En frenetisk strid följer, laserskott överallt och så sedan då entrén och presentationen av Darth Vader.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   (08) Han solo fryses ned - Star Wars V: The Empire Strikes Back
   "I know..." Det finns något fascinerande i historien om hur Harrison Ford och regissören Irvin Kershner mejslade fram Solos klassiska svar på Leias "I love you." Från att i manuset av Lawrence Kasdan varit ett mer ordinärt "I love you too"-gensvar till att bli något som passar karaktären betydligt bättre. Förutom den fantastiska repliken, och leveransen av den, så är scenen också något av hela sagans mörkaste. Uppgivenheten i våra hjältar speglar hela situationen och dessutom är scenografin helt, helt fantastiskt. Här finns ett vagt ögonblick av oro i den annars så orubbliga Han Solos ansikte, uppgivenheten hos de som bryr sig om honom och så är då scenen fylld av rök och ljus. Otroligt snyggt.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars
   Detta är en annons:

   (07) Order 66 - Star Wars III: Revenge of the Sith
   Förutom det lite löjliga namnet på Darth Sidious ondskefulla storslagna plan så är det efterföljande montaget lika magnifikt som dystert. Det är scenerna när nästan alla Jedis blir hänsynslöst slaktade, när ett musikstycke från mästaren Williams återigen förstärker alla känslorna och scenen där Yoda tappar sin stav när han känner vad som håller på att ske ger plats åt just sådana där känslor jag annars tycker prequel-trilogin har problem med att leverera. De små korta scenerna när alla Jedis stryker med, en efter en, är otroligt snygga sekvenser och Anakins transformation blir komplett när han går in i ett rum med barnen för att avsluta deras liv.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   (06) Luke Skywalker återvänder - The Mandalorian: Säsong 2
   Att Luke inte riktigt fick den gestaltningen vi önskat i The Last Jedi grämde många. Så, hur räddas det då? Jo, genom en fantastiskt snygg scen i säsongsavslutningen av den andra säsongen av The Mandalorian. Redan när en X-Wing landade och gav de utsatta hjältarna lite hopp så började vi själv hoppas om att det kanske var en viss Jedi som skulle dyka upp och jodå, den gröna ljussabeln avslöjade sedan vem det var. Men det var strax innan Luke tog av sig huvan som tankarna for genom huvudet på oss kring frågan om hur skulle de lösa en betydligt yngre Mark Hamill? Den Deepfake-teknik som användes var långt ifrån perfekt. Om man ska vara ärlig var den lite väl stel och märkbar men just där och då spelade det inte så stor roll. Det var Luke Skywalker, i sin prime och när R2-D2 rullade in och fick Grogus uppmärksamhet så kändes det där och då som något av det bästa Star Wars gett oss.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   (05) Darth Vader slaktar - Rogue One: A Star Wars Story
   Många av de senare Star Wars-filmerna, då specifikt de som utspelar sig innan de vi fick först, har haft en tendens att berätta en bakgrund på saker vi inte behöver en bakgrund till. Rogue One gjorde lite av det där, men den hade också en hel del otroligt snygga sekvenser och allting kulminerade i en mörk korridor, några soldater som ropar "Open fire!" när Vaders klassiska andetag hörs och den röda ljussabeln tänds. Vad som följer är en otroligt snyggt regisserad sekvens, en Vader som slaktar på löpande band och som använder kraften till att fånga skott och kasta tillbaka dem. Vi vet ju hur det går; planerna för dödsstjärnans svaghet hamnar i goda händer och Tantive IV kommer undan, åtminstone för en stund. Trots detta sitter vi med munnen öppen och älskar varenda brutal sekund.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   (04) "I am your father" - Star Wars V: The Empire Strikes Back
   Det är inte bara hela sagans största tvist utan även en replik som kännetecknar den så kallade "Mandela"-effekten, som citerats fel med jämna mellanrum men framförallt så är det ju en otroligt bra scen. Efter att ha kapat Luke Skywalkers ena hand hoppas Vader att få med honom över till den mörka sidan. Sedan levererar James Earls Jones då den klassiska one-linern som jag tror merparten skulle välja som hela Star Wars-sagans bästa replik. Det följs av ett sällsamt överspel och en uppvisning i grimaser från Hamills sida men ingenting kan förstöra ett såpass klassiskt ögonblick som detta ändå är.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   (03) Duel of Fates - Star Wars I: The Phantom Menace
   Vi var många som skrek av förtjusning när Darth Maul tände sin tveeggade ljussabel och det som följde sedan var sagans bästa duell. Det är såklart mycket tack vare ett av John Williams överlägset bästa spår, men också så otroligt bra tack vare vare otroligt snygg scenografi. Här finns många fantastiska ögonblick i en och samma sekvens, där både Qui-Gon och Obi-Wan får möta en fenomenalt skicklig Sith som sätter både Jedi-riddarna på ordentligt med prov. Jag har alltid önskat att Darth Maul skulle överlevt den dock och varit hela prequel-trilogins fantastiska bad-guy tills dess att Darth Vader skapas, men det förtär inte att scenen i sig är helt otrolig.

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars

   (02) "You were the chosen one" - Star Wars III: Revenge of the Sith
   Om man räknar i antalet gånger jag gått in på Youtube och kikat på en specifik scen, så ligger denna i absoluta toppen. Egentligen beror det på en enda sak: Ewan McGregors skådespel. Att skådespelet prequel-trilogins är lite "all over the place" är jag inte direkt ensam om att tycka. Det är ofta stelt, med en del repliker som levereras märkligt och där stundens allvar ibland raseras av taskig regi. Men det finns absoluta höjdpunkter och detta är en av dem. Ewan är perfekt som Kenobi och det är ett bländande skådespel som ger gåshud när denna monolog levereras på Mustafar: "You were the chosen one! It was said that you would destroy the Sith, not join them! Bring balance to the Force, not leave it in darkness..."

   De tio bästa ögonblicken i Star Wars
   Vilka är dina personliga favoritscener från Lucas rymdsaga?

   DEN BÄSTA STAR WARS-SCENEN NÅGONSIN:
   (01) Binary Sunset - Star Wars IV: A New Hope
   Det finns många scener som är betydligt häftigare. Men ingenting träffar hårdare än just denna. Efter ett samtal med sin farbror lämnar Luke uppgivet middagen, går ut från hemmet och sparkar besviket i sanden. Känslan av hopplöshet, att man aldrig kommer någonstans och att sitta fast på samma ställe är tydlig i den unga pojkens ansikte. Han fäster blicken mot horisonten där den dubbla solnedgången syns, John Williams musik ökar i styrka och det är en fantastisk scen, perfekt på alla vis. Den är också den sista innan äventyret tar vid på allvar. Som avslutningen på en akt, och början på allt som komma skall.

   Varje gång jag ser denna scen blir jag påmind om varför jag älskar de här filmerna så otroligt mycket. Scenen är också ett av många exempel på hur eftertänksamma de tre första filmerna på många vis var. När lugna scener fick ta utrymme, när det inte behövdes fart och fläkt konstant utan när våra karaktärer fick synas och när de fick reflektera över det som skedde. Som sagt, det är kanske inte den häftigaste eller mest storslagna av scener som Star Wars bjuder på. Men för mig så är det den allra bästa.

   Berätta gärna i kommenterarna om era egna favorit-scener från Star Wars.   Loading next content