Svenska
Gamereactor
nyheter

Din speldator drar mer ström än tre (!) kylskåp

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att elektronik förbrukar el vet vi. Att man konstant försöker optimera förbrukningen för dels miljöns men också sin egen räknings skull vet vi också. Vad man kanske inte tänkt på är att ens speldator drar mer energi än de flesta detaljer i ens hem. Vad sägs som mer än tre kylskåp tillsammans? Enligt en ny studie som gjorts på Lawrence Berkley National Laboratory, framgår det tydligt att datorn inte alltid är så energisnål som den ger sken av.

Studien visar att den "typiska" speldatorn drar strax under 1500 kilowattimmar per år (vilket är lika mycket som tio konsoler, sex konventionella datorer eller tre kylskåp). På det stora hela står PC-sidan av spel för en femtedel av all el som spelande förbrukar varje år, och det är ungefär 75 terawattimmar.

På individnivå beräknar man att en som använder sin dator cirka 7 timmar om dagen (och då inte bara till spel utan även de sedvanliga sysslorna som Internet, arbete och diverse annat) drar totalt 1890 kilowattimmar per år. Det ger ett bidrag till elräkningen på inte mindre än 200 dollar, vilket i svenska pengar är runt 1400 kronor. Det kanske inte framstår som en så överdrivet astronomisk summa, men när man tänker på att det enbart är datorns del sätts det genast i perspektiv. Och för er som tycker att det är här med kilowatt- och terawattimmar är rena grekiskan - det är mycket el. Mycket.

Hatten av för Escapist Magazine

Din speldator drar mer ström än tre (!) kylskåp
Krävs lite kräm för att leka med den här.


Loading next content