Svenska
Gamereactor
artiklar

Disney offrade Kyle Katarn

Björn minns samt sörjer en av sina numera bortglömda barndomshjältar och reflekterar över hur det kom sig att ett av världens största filmbolag "avlivade" rebellspionen Kyle Katarn. Han som stal ritningarna över dödsstjärnan innan Jyn Erso ens var påtänkt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag såg Rogue One i helgen och kapitulerade fullständigt, likt så många andra. Filmen var verkligen fantastisk. När jag väl letat mig hem efter det omvälvande biobesöket, och börjat smälta rullen ordentligt dök dock lite oroväckande tankar upp. Vi, lite äldre herrar, som avnjutit Kyle Katarns äventyr i spelserien Jedi knight under 90 och början av 00-talet vet att denne karismatiska herre norpade ritningarna för dödstjärnan på uppdrag av självaste Mon Mothma. Förre Jyn Erso och dennes brokiga men mycket tappra gäng.

Disney offrade Kyle KatarnDisney offrade Kyle Katarn
Dark Forces kretsade kring rebellspionen Katarns kamp mot imperiets ondskefulla planer.

Låt mig ta oss tillbaka till 1995 när Lucasart släppte det legendariska Star Wars: Dark Forces. Liret ifråga påminde en hel del om Doom, men var så mycket mer än bara det. Katarns första mörka äventyr ritade upp en trovärdig version av det legendariska rymduniversumet olikt vad man kunnat göra i tidigare spelalster om den populära filmserien. I Dark Forces spelade du som den förre detta Stormtroopern Kyle Katarn, numera legosoldat, och ditt första uppdrag i spelet var att stjäla planerna till dödsstjärnan från en imperiebas belägen på planeten Danuta.

Det mest unika med denna premiss var att detta enbart utgjorde första uppdraget i det mustiga liret som presenterade en betydlig större och mörkare handling kretsande kring Imperiets "Dark Trooper Project". Även om ritningarna för dödsstjärnan må ha haft stor betydelse för Luke Skywalker och kompani var det enbart ett jobb för Kyle, något som gjorde honom än mer intressant som karaktär. Om du har missat hans fem äventyr ( Dark Forces, Jedi Knight, Mysteries Of The Sith, Jedi Outcast samt Jedi Academy) kan en kortare presentation av denne figur vara på sin plats.

Detta är en annons:
Disney offrade Kyle KatarnDisney offrade Kyle Katarn
Kyle Katarn var en riktig hårding både med ljussvärd och skjutdon.

Tänkt dig Han Solos stencoola attityd varvad med Luke Skywalkers ljussvärdsvingande konfliktfyllda sinne och du har en bild över vad man som spelare fick uppleva när man iklädde sig rollen som Katarn. Mannen ifråga hade nämligen kraften i ådrorna men var enligt egna ord:

I'm no Jedi; I'm Just a guy with a lightsaber and a few questions.

Spelen kretsade i mångt och mycket om Katarns intrikata väg genom livet samt de val han, och man som spelare tvingades göra. Den blaster-älskande karlen med sitt tämligen dunkla förflutna blev en karaktär mången spelare fastnade för. Han hade till och med en livs levande skådespelare, Jason Court, i de första lirens live-action mellansekvenser. Innan titlar likt The Force Unleashed och Knights Of The Old Republic, med sitt krokiga narrativ, sett dagens ljus var det enbart Katarns galaktiska äventyr som på riktigt gav känslan av att man faktiskt var en del av det legendariska universumet.

Detta är en annons:

Störst av allt var kanske det faktum att man kunde fäkta med ljussvärd i 3D (!). Vapnet hade givetvis funnits med i Star Wars spel sedan SNES-eran men aldrig tidigare hade man kunnat få njuta av det i flera dimensioner eller i förstaperson för den delen. Även om det egentligen rör sig om en färgglad, lysande käpp var det helt klart upphetsande nyheter för sin tid. 2002 var dock på riktigt spelserien blommade ut då uppföljaren Jedi Outcast med sitt betydligt bättre kontrollschema, fantastiska spelmekanik och visuellt vackra grafik gjorde spelrecensenterna lyriska. Det faktum att man kunde kombinera sitt svärdfäktande med olika stilar och muskontrollerade svingar gjorde att ljussabeln kändes perfekt balanserad. Lägg därtill att man kunde mysa loss med kraften ordentligt samtidigt som du hade ett gediget vapenutbud att välja på vilket gjorde att det hela utkristalliserade sig till en alldeles fabulös spelupplevelse. För en viss generation Star Wars fantaster, mig undertecknad, utgör Kyle Katarn mycket mer än enbart en stencool kille. Han har blivit en ikon för de "vilda åren" när bryggan mellan filmerna och riktigt bra Star Wars spel äntligen korsades och sammanflätades på ett mycket fint sätt.

Disney offrade Kyle KatarnDisney offrade Kyle Katarn
Jedi Outcast var suveränt på i princip alla plan.

April 2014 var det ödesmättade året när Disney slog ner hammaren och bestämde att merparten av dessa sidoberättelser inte längre var en del av den övergripande kanonen. Historierna beskrivs nu som "legender", i ett försök från Disneys sida att hålla kvar fans som förälskat sig i detta myller av olika berättelser. Detta kom givetvis som ett tråkigt, men ändock förståligt val från filmbolagets sida, då det annars hade varit en omöjlighet för regissörer och manusförfattare att utarbeta filmer där hänsyn togs till all denna fanfiktion. Man har dock sagt sig kunna göra vissa undantag för att göra plats för en del av dessa "legender" i den nya mytologin. Dock får chansen att vi återser käre Katarn anses nästintill obefintlig, eller mikroskopiskt liten i alla fall. Eftersom att man nu valt att göra den eminenta Rogue One, och med detta effektivt ta bort en stor del av Kyles bakgrundshistoria samt bidrag till filmerna känns det tämligen svårt att "skriva" in karaktären igen.

Disney offrade Kyle Katarn
En inte helt okomplicerad hjälte var han, den där Katarn.

Det som gjorde Katarn mest intressant var trots allt det faktum att han faktiskt var spelbar och inte enbart en karaktär på vita duken. Senast vi såg honom var dock för över 13 år sedan, i Jedi Academy. Med andra ord har nog merparten av dagens generation ingen aning om den karismatiska herren ifråga. Tyvärr. För oss som fick äran att lära känna honom så utgjorde Katarn en figur minst lika minnesvärd som Han Solo eller Luke Skywalker. En man som varit allt från blasterskjutande rebellspion till Sith och Jedi kanske skulle sätta allt för stor prägel på Disneys nya universum, och har därför blivit förpassad och utsuddad från galaxen långt, långt borta. Möjligen kan vi ta oss lite tid, när vi sitter där i biomörket mysandes över en påse snask, att minnas vem den första rebellen att sno ritningarna till dödsstjärnan var och hur ett helt annat imperie till slut blev hans undergång.Loading next content