Svenska
Gamereactor
artiklar

Dune: Allt du behöver veta inför premiären

Om en vecka är det filmpremiär för Dune och spice-langaren André svarar frågor om framtidseposet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Efter flera förseningar får Denis Villeneuve, geniet bakom Arrival och Blade Runner 2049, äntligen sin efterlängtade biopremiär av Dune: en saftigt påkostad filmtolkning som redan har hyllats till skyarna i Venedig och i Sverige slipper vi dessutom vänta på oktober-premiären! Det är den 15 september som gäller för oss, om man inte räknar med smygpremiären dagen innan. Men många frågar sig säkert fortfarande: vad är Dune för något? Vilka är karaktärerna? Utspelar den sig i framtiden? Är det vuxen-Star Wars det rör sig om, eller anti-Star Wars? Dune-fanatikern André besvarar alla dina frågor om filmen och den bok som filmen bygger på...

Dune: Allt du behöver veta inför premiären

Vad handlar Dune om?
Dune utspelar sig mer än 10000 år in i framtiden och handlar om den unge Paul Atreides, spelad av stjärnskottet Timothée Chamalet. Filmen bygger på Frank Herberts roman från 1965 med samma namn, där vi får följa hur Paul lär känna sig själv på helt andra nivåer när hans profetiska drömmar leder honom till Arrakis - en karg ökenplanet som bebos av kolossala sandmaskar. Adelsfamiljer slåss om kontroll över ökenplanetens dyrbara krydda kallat melange (eller spice i folkmun) och Paul hamnar mitt i en blodig konflikt med familjens ärkefiender över planetens ovärderliga tillgångar, vilket leder till att han måste hitta nya allianser för ta sin rättmätiga kontroll över Dune, som planeten också kallas. Dune är ett mäktigt politiskt framtidsepos om svek, maktkamper, ekologi, religion och mänsklighetens utveckling.

Detta är en annons:

Måste man se Lynch-filmen eller miniserierna?
Nej! Det är inte obligatoriskt att se dessa inför den nya filmtolkningen och även om Lynch-rullen besitter en viss charm är det dessvärre inte en särskilt bra introduktion till Herberts komplicerade universum. Sci Fi Channels miniserier kan man även klara sig bra utan, men orkar man inte vänta på fortsättningen till höstens storfilm kan jag rekommendera deras Children of Dune-satsning. Den integrerar bokuppföljarna Dune Messiah och Children of Dune på ett oväntat bra sätt och James McAvoy övertygar, även om dess strama budget inte direkt gör böckerna rättvisa. Eller ännu hellre: läs böckerna!

Dune: Allt du behöver veta inför premiären

Hur ser framtiden ut i Dune?
Dunes framtid är en brutal sådan, där den utspridda mänskligheten till stor del har glömt bort sina rötter och har centrerat sig runt planeten Arrakis. Tänkande maskiner och datorer har bannlysts för att man ansåg att de dämpade mänsklighetens fortsatta utveckling och sedan Butlerian Jihad-korståget har mänskligheten istället satsat på att avancera sig själva. Klingor och knivar har blivit vanligare i och med att sköldteknologin gjort projektilvapen mindre effektiva. Man har heller ännu inte funnit tecken på intelligent liv därute. Förutom det feodala systemet, där en kejsare basar över över allt, finns det två viktiga maktfaktorer man bör känna till i Dune: Spacing Guild och Bene Gesserit.

Förstnämnda är en organisation som har låst upp nyckeln till överljushastighet. Det mystiska Guild-folket har monopol över interstellära rymdfärder och är särskilt beroende av spice för att kunna uträtta dina transportbehov.

Detta är en annons:

Bene Gesserit är en pseudoreligiös organisation bestående av kvinnor som ofta kallas häxor för sitt hemlighetsmakeri och sina förhöjda förmågor, såsom att övertala personer med sin röst (George Lucas har lånat friskt här). De är spioner, nunnor och soldater som har spridit ut sig i universum och arbetar för att uppnå sitt ultimata mål: att avla fram en manlig Bene Gesserit-figur som som kan komma åt genetiska minnen och skipa fred mellan de rivaliserande släktena Harkonnen och Atreides - en Kwizats Haderach.

Dune: Allt du behöver veta inför premiären

Vilka är Atreides?
Majoriteten av handlingen kretsar kring ädla Atreides, en av många adelsfamiljer som lyder under kejsare Shaddam IV. Atreides håller främst till i havsplaneten Caladan, fram tills de får tillåtelse av kejsaren att ta kontroll över Arrakis, och deras symbol pryds av en örn. Atreides överhuvud, Greve Leto, spelas av Oscar Isaac och är en mycket omtyckt ledare. Letos osjälviska egenskaper och barmhärtiga ledarskap gjorde honom populär bland andra adelsfamiljer, vilket också gör honom till en måltavla för sina värsta fiender.

Vid sin sida har Leto den lojala konkubinen Lady Jessica och sonen Paul, som är rädd att han inte kan nå upp till sin fars storhet. Övriga medlemmar i familjen är Gurney Halleck, Dr. Wellington Yueh, Duncan Idaho och Thufir Hawat. Här nedan kan du läsa om familjemedlemmarna. Här finns också en länk som sammanfattar karaktärerna, men det kan också förekomma mindre spoilers.

Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Paul Atreides är filmens protagonist, något av en motvillig hjälte som kämpar med att förstå sin roll i universum. För ursprungsbefolkningen i Arrakis ses han som en slags frälsare som har kommit för att befria dem och snart inser Paul att Arrakis blir hans sanna uppvaknande.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Lady Jessica spelas av den svenska stoltheten Rebecca Ferguson och tillhör den kvinnliga Bene Gesserit-organisationen. Hon är en av bokseriens nyckelfigurer, en kärleksfull moder och soldat som är lika vacker som dödlig om man står i hennes väg...
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Josh Brolins ärrade krigsmästare är en stridsexpert och en lirare på att sjunga klagosånger med sitt stränginstrument. Halleck är en av Pauls mentorsfigurer och är en av de mest lojala Atreides-medlemmarna, som är en av många som har oplockad gås med Harkonnen-familjen.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Chang Chen (Crouching Tiger, Hidden Dragon) spelar en trofast husläkare med fantastiska egenskaper. Yueh kommer från Suk-skolan, känd för sin medicinska överlägsenhet, och kan genom sin tryckpunktskonst känna av både fysisk och mental smärta
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Duncan Idaho spelas av Jason Momoa, som här har rakat av sig Aquaman-skägget för att iklä sig rollen som Atreides främsta svärdsmästare. Han skolar Paul i klingans konster och är en välmenande krigare som följer sin älskade greve till helvetet och tillbaka.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Thufir Hawat (Stephen McKinley) är Atreides säkerhetsansvarige och en så kallad Mentat, en mänsklig dator som snabbt kan kalkylera risker och situationers potentiella riktningar. Man kan känna igen dessa genom läpptatueringen och hur deras ögon rullar tillbaka när de analyserar. Mentats blev mänsklighetens svar på de bannlysta tänkande datorerna.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Här ser vi fängelseplaneten Salusa Secundus, där fångar förvandlas till fanatiska krigare

Vilka är Harkonnens?
Om Atreides står för dygder och nåd står Harkonnens för raka motsatsen, vilket gör de till Atreides rivaler. Harkonnens är universums avskum, ett sadistiskt släkte som folk gör rätt i att vara rädda för och blodsfejden med Atreides är ett faktum. Dessa skalliga odjur kommer ursprungligen från den industrialiserade planeten Giedi Prime och i filmen har de precis förlorat kontrollen om Arrakis. Här nedan kan du läsa mer om Harkonnen-medlemmarna.

Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Stellan Skarsgårds lönnfete Baron Vladimir Harkonnen, som är så fet att han måste använda suspensoarer för att kunna flyta omkring, står för allt som är groteskt och perverst i världen. I det hedonistiske monstrets lömska sinne ruvar blodig hämnd, ond bråd död och en aptit för unga pojkar. Baronen är med andra ord filmens huvudsakliga antagonist.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Glossu Rabban kallas inte för "Besten" utan anledning. Baronens brutala brorson är direkt skoningslös i sitt förtryck av Arrakis ursprungsbefolkning och den våldsamma tyrannen skyr inte några som helst medel för att skrämma sina fiender till sina knän. Rabban spelas av Guardians of the Galaxy-stjärnan Dave Bautista.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Piter de Vries (inte att förväxla med den nederländske journalisten Peter de Vries) är Harkonnens personliga Mentat, en slingrig och slug tjänare med ett skarpt sinne för taktik och manipulation. Karaktären spelas av David Dastmalchian, som vi senast såg i The Suicide Squad.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären

Vilka är Fremen?
Fremen är Arrakis ursprungsbefolkning som kännetecknas för sin överlevnadskultur, sina blåa ögon och sin uthållighet. Något som också utmärker detta folk är deras ökenanpassade dräkter, som filtrerar kroppsvätskor och omvandlar det till rent vatten vid behov. Konservationen av vatten kan betraktas som något heligt för den gömda folkgruppen; de dyrkar planetens gigantiska sandmaskar och använder den melange som maskarna utsöndrar till sin matkultur, där deras religion dessutom bygger på en mytologi som Bene Gesserit själva har skapat. På grund av planetens tuffa förhållanden har de också tvingats bli stridsexperter, särskilt mot Rabbans styrkor. Vi kommer att få se några Fremen-figurer i filmen, som du kan läsa mer om här nedan.

Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Zendaya spelar Chani, den mystiska flickan som hemsöker Pauls drömmar och som mycket riktigt visar sig vara en verklig person - en mycket stridsskicklig person som kommer att bli desto mer instrumental i filmserien när det visar sig att hennes öde är sammanflätat med Pauls.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
En av filmens tyngsta namn är Javier Bardem, som här får axla rollen som klanledaren Stilgar och framställs som ett föredöme för sitt folk. Stilgar är erfaren och ytterst stridsduglig, vars största syfte i livet är att bevara Fremens traditioner och skydda de från ondo.
Dune: Allt du behöver veta inför premiären
Liet Kynes var ursprungligen en manlig karaktär i böckerna, men gestaltas i filmen av Sharon Duncan-Brewster och spelar rollen som kejsarens planetolog. Kynes är halv-Fremen och har gjort revolutionerande forskning om Arrakis ekosystem, där vi kan räkna med att få höra mer om planetens många hemligheter

Kommer Sting att vara med?
Nej! Faktum är att hans karaktär från Lynch-rullen, brorsonen Feyd-Rautha Harkonnen, inte kommer att medverka i Villeneuves film. Någon skådespelare har ännu inte bekräftats, likaså andra figurer som filmskaparna sparar till den andra Dune-delen.

Kommer det fler Dune-filmer?
I dagsläget är det oklart om det blir fler filmer i den påbörjade filmfranchisen. Regissören Villeneuve och resten av filmteamet håller tummarna för att åtminstone en till film blir av, då den kommande storfilmen är baserad på bokens första hälft. Warner Bros måste alltså ge grönt ljus till en uppföljare, men det hindrar inte filmskaparna från att redan nu påbörja förarbetet med del två. Villeneuve har också diskuterat planer på en filmtrilogi, vilket såklart vore drömscenariot för oss på Gamereactor. Men mer om det i vår recension nästa vecka...

Dune får svensk biopremiär den 15 september. Har du andra Dune-frågor du vill ha svar på? Hur ser förväntningarna ut på filmen?

HQ


Loading next content