Svenska
Gamereactor
artiklar

Far Cry 4 vs Far Cry 5

Kim har dammat av Far Cry-spelen och jämfört de olika sätt man kan spränga en honungsgrävling på...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Låt mig inleda med att skriva att jag är ett stort fan av Far Cry-spelen. De första i serien var aningen brokiga, med ett haltande berättande och en trög spelmekanik - men jag uppskattade dem ändå för var de var. Det var inte förrän det tredje spelet i serien det började ta fart på riktigt, med den fantastiska skurken Vaas som konstant hånade spelaren med sina sylvassa kommentarer och läbbiga uppsyn. Far Cry 3 var ett utmärkt spel som uppskattades av många, någonting som Ubisoft verkligen tog vara på. Man översatte formeln och tillämpade den på det fjärde spelet. Liknande upplägg där du som spelare försätts på en isolerad plats och tvingar arbeta dig upp genom att ta på dig diverse uppdrag från lokalbefolkningen, jaga djur och utveckla din arsenal för att på de mest kreativa sätt utplåna fiendens baser. Lägg även till en charmerande skurk, och du har Far Cry-formeln. Men det fungerar ju, så varför ändra på det. I denna artikel ska jag jämföra det fjärde och femte spelet - som på många sätt liknar varandra. Men vilket av dem är egentligen bäst?

[1] Spelbarhet
De spelmekaniska momenten i båda spelen är nästintill identiska. Kontrollen är tajt och du kan med enkelhet utplåna ett fiendeläger utan större problem med hjälp av din enorma arsenal av vapen. Du börjar nästan varje Far Cry-spel med att säkra av ett visst område på kartan, genom att ta över vakttorn (som dock inte existerar i det femte spelet), säkra läger och spränga upp byggnader. Hur du väljer att göra detta är upp till dig då serien bjuder in till flertalet olika tillvägagångssätt. Vill du smyga dig fram genom skuggorna med den klassiska pilbågen går det utmärkt, eller känner du helt enkelt för att spränga allt du ser med en granatkastare är det ingen som hindrar dig från detta. Far Cry 5 har dock en fördel då du tillåts att bjuda in olika medhjälpare som kan hjälpa dig på traven. Dessa kan variera, och går ofta hand i hand med den spelstil du väljer. Björnen är bra för dig som gillar explosioner, och pantern är fin för den som gillar smygande.

Det fjärde spelet anammade systemet kring djur och dess pälsar från Far Cry 3, vilket i längden inte var särskilt underhållande. Det slutade bara med ett ändlöst dödande av de stackars djuren i hopp om att få den specifika pälsen som du är ute efter. I femman har man helt skippat detta system. Du kan förvisso skjuta djur, men istället för att bygga ny utrustning från pälsar säljer du dem helt sonika till närmsta handlare för pengar. Förmågan att bära mer vapen i ditt hölster och så vidare låser du istället upp via ett poängsystem. Far Cry 5 har ett lite mer varierat upplägg, och den enorma vapenarsenal som står till din befogenhet gör uppdragen lite roligare i längden. [Vinnare: Far Cry 5]

Far Cry 4 vs Far Cry 5
Detta är en annons:

[2] Skurk
I det fjärde spelet stöter du på Pagan Min, en excentrisk och charmerande gubbe som gör allt i sin väg för att göra livet surt för dig och dina allierade. I femman är det istället Joseph Seed, ledaren för den extremistiska kulten i Montana. Introduktionen kring dessa två herrar påminner om varandra, men jag måste medge att jag faktiskt gillar Pagan Min betydligt bättre. Troy Baker gör en makalöst imponerande rollprestation som ständigt överraskar spelaren med sin nyanserade och flippade personlighet. Far Cry-serien är känd för sina skurkar, och båda dessa spel står sig väldigt bra när det kommer till just det, men Pagan Min tilltalar mig helt enkelt mer.
[Vinnare: Far Cry 4]

[3] Grafik
Här är det ju ganska uppenbart att Far Cry 5 står som herre på täppan, vilket inte är så konstigt i och med att det skiljer sig fyra år mellan de båda spelen. Karaktärerna i det femte spelet är sinnessjukt välrenderade med nästintill fotorealistisk grafik, och animationer som heter duga. Fyran ser dock fortfarande väldigt bra ut, trots att det har några år på nacken nu. Jag kan dock uppskatta estetiken i det fjärde spelet mer. Färgpaletten och de alpiska miljöerna tilltalar mig mycket mer än dem i Montana. Inledningssekvensen när du som spelare anländer i Montana för att haffa skurken Joseph Seed är dock så fruktansvärt välgjord ur en grafisk synvinkel. Allt från skuggor och ljus till texturer kommer verkligen till liv i denna knappt femton minuter långa sekvens. Far Cry 4 har liknande ögonblick, men ingenting som kan mäta sig med denna introduktion. [Vinnare: Far Cry 5]

[4] Story
Trots att Far Cry 4 och 5 utspelar sig på helt geografiskt olika platser påminner de starkt om varandra när det kommer till narrativet. Du spelar mer eller mindre samma snorvalp som försätts i en hemsk situation, på en isolerad plats. Under spelets gång utvecklar du dina förmågor och tvingas kliva in i hjälterollen när du smiskar på allehanda skurkar och banditer. Jag hade verkligen hoppats på att det femte spelet skulle våga sig på att göra hela kult-spektaklet bättre, och faktiskt gjort det aningen mer seriöst i tonen. Det känns lite som ett gratis mål som man avsiktligen undviker i och med den gladlynta och tramsiga stilen. Visst, femman innehåller en del mörka sekvenser, men det tar inte många minuter förrän jag och min björn Cheeseburgare (ja den heter så) fallskärmshoppar ut från en helikopter samtidigt som jag lobbar iväg ett par rosafärgade granater. Far Cry 4 känns mer konsekvent ur den aspekten, och omfamnar det tramsiga på ett snyggare sätt. Karaktärerna du stöter på är även mer intressanta i fyran vilket bidrar till en behagligare spelupplevelse. [Vinnare: Far Cry 4]

[5] Omspelningsvärde
Okej, i princip alla Far Cry-spel är ju som gjorda för att kunna spela om. När du äntligen tagit dig förbi den långa kampanjen kan du tillåta dig själv att spatsera runt fritt i världen utan något direkt mål. Vill du bejaka din inre "Trevor-personlighet" kan du ju alltid passa på att jaga marsvin med granatkastare, eller slå ihjäl påfåglar med en spade. Fast är djurplågeri inte din grej finns det alltid möjlighet att bara flyga runt och njuta av utsikten. I det fjärde spelet har du ju din fina helikopter för att ta dig upp till höga höjder, och i femman finns det en drös med diverse flygfordon till ditt befogande. Båda spelen har även ett system som gör att fiendeläger återkommer om du känner för att fortsätta med det. Jag måste nog medge att jag har roligare när jag spelar om Far Cry 4, men det har helt att göra med min personliga smak - att den världen är betydligt mer tilltalande. Annars är omspelningsvärdet ungefär detsamma.
[Vinnare: Far Cry 4]

Detta är en annons:
Far Cry 4 vs Far Cry 5
Vilket av dessa två spel i Far Cry-serien föredrar du?

VINNARE: Far Cry 4
Ubisoft har verkligen hittat en perfekt balans i Far Cry-spelen, och de gjorde verkligen allt rätt i fyran. Med en underhållande skurk, vacker värld och en rad med sidouppdrag att utforska gör det Far Cry 4 till vinnaren i denna artikel.



Loading next content