Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Forza Horizon 3

Forza Horizon 3: Blizzard Mountain

Den första expansionen till det fenomenala Forza Horizon 3 har anlänt och vi har känt på nya underlag, navigerat snöstormar och sladdat för brinnande livet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

När jag sneglar ut genom fönstret precis nu ser jag istappar hängandes från stuprännan och en del snö som envist etsat sig fast här och var. Snön har kommit till Stockholm i två omgångar men försvunnit lika plötsligt medan is och blöt asfalt lämnas kvar. När den första snön kom blev jag ivrigt som ett barn - eller kanske snarare en tonåring. Jag drog på mig mina bästa körhandskar, rullade ner mössan över öronen och placerade min ändalykt i vår stora, framtunga, familjecruiser. Här ska det sladdas tänkte jag och styrde mig ut, bort från villakvarter och lekande barn, med Lisa Dahlgrens favoritband E.M.D. fullt skrålande i högtalarna. I verkligheten sladdas det nästintill ingenting med min bil, även om jag försöker tvinga till mig ett bredställ med hjälp av handbromsen blir det mest en liten krängning och sedan är jag åter på rätt kurs.

Vill jag drifta omkring på hala underlag är det alltså den digitala världen som gäller just nu och vad passar bättre då än den nysläppta expansionen Blizzard Mountain till höstens arkadracingfest Forza Horizon 3? Här byts den australienska faunan och torra asfaltssträckorna ut mot snö, is, branta backar och mer snö. Perfekt tänker jag, här ska det sladdas.

Forza Horizon 3
Solnedgångarna i det snötäckta landskapet är att dö för.
Detta är en annons:

Jag gillade verkligen (verkligen) Forza Horizon 3 när jag recenserade det i höstas. Härlig racing, stor spelvärld och sinnessjuk grafik har fått mig att återvända till spelet konstant sedan dess och jag spelar ett par timmar i veckan, fortfarande. Jag letar hemligheter, glider omkring med andra förare från vår klan och försöker ständigt slå mina egna rekord i spelets olika utmaningar. Kort sagt, jag har inte tröttnat på Playground Games arkadracing ännu men givetvis välkomnar jag expansionen med öppna armar då det framförallt känns som att det är dags för ett miljöombyte.

I spelet blir jag informerad om att det är en ny tävling på gång och jag blir upplockad av en helikopter som raskt flyger mig till ett landskap med ordentligt stora bergskedjor och massor av snö. Väl på plats släpps jag helt sonika från helikoptern sittandes i en Ken Block-inspirerad Ford Focus RS och börjar en vildsint resa nedför sluttningarna. Bilen åker i sidledes, sprutar snö åt alla håll och kanter och underlaget känns mjukt. Resan tar mig över en frusen sjö och helt plötsligt svarar inte min fyrhjulsdrivna rallybil riktigt lika rappt på mina desperata försök att ha kontroll över situationen. Det blir uppenbart att den här expansionen vänder upp och ner på mycket från huvudspelet vilket gör att det känns nytt och fräscht samtidigt som spelet behåller sin redan superba grund.

Redan vid första backkrönet när jag kan blicka ut över de höjda bergstopparna och se solen få snön att glittra runt om blir jag direkt imponerad av grafiken i Forza Horizon 3 (igen) visst går det att hävda att exempelvis Driveclub är mer detaljerat eller har bättre vädereffekter men Forza Horizon 3 med snö på ser ingenting annat än absolut fantastiskt ut. För att kunna vara med och tävla behöver jag en bil utrustad med vinterdäck vilket betyder att jag inte kan välja helt fritt från den imponerande mängden bilar jag har i mitt garage. Givetvis kommer expansionen med en uppsättning nya bilar som alla är anpassade för klimatet och här finns legendariska rallybilar som Lancia Delta S4 Group B, Lancia Stratos HF Group 4 och även bensintörstiga giganter som Nissan Titan Warrior Concept och Ford F-100 Flareside Abatti. Eftersom Forza Horizon 3 är ett arkadspel i grunden förväntar jag mig inga extrema skillnader i känslan på underlaget men snön känns verkligt annorlunda och bilarna över- och understyr på övertygande sätt.

Forza Horizon 3
Warthogen är anpassad för att köra på alla möjliga planeter men även på Blizzard Mountain.
Detta är en annons:

Det är inte bara själva miljön som är ändrad i grunden, även spelets övergripande struktur har fått sig en makeover - och det till det bättre. Istället för att köra tävlingar där målet är att komma på en så bra placering som möjligt (gärna först) för att på det sättet roffa åt sig så många fans som möjligt betygssätts jag nu istället med stjärnor. Varje tävling har tre sådana stjärnor totalt och mitt jobb blir att få så många som möjligt för att sedan låsa upp fler tävlingar och nya delmål. För att få en stjärna räcker det med att komma i mål, oavsett placering, men det innebär också att jag inte kommer kunna samla ihop tillräckligt många för att lyckas komma vidare i spelet. För två stjärnor måste jag vinna tävlingen och för tre måste jag vinna och klara av en liten utmaning. Dessa utmaningar ändras och kan exempelvis vara att utföra ett visst antal sladdar, samla ihop en specifik summa poäng eller att få en så kallad "clean start" (inte krocka under den inledande sträckan).

Detta skänker såklart variation till varje tävling för nu räcker det inte längre att placera sig först och sedan blockera alla omkörningsförsök från de bakomliggande motståndarna. Jag måste verkligen hålla koll på att jag har sladdat 20 gånger innan jag passerar mållinjen för att jag ska kunna belönas med mina stjärnor och sakta men säkert närma mig den episka sluttävlingen.

En annan nyhet som kommer på köpet med miljöombytet är att vissa tävlingar har en varningssymbol på sig som varnar om att det är risk för snöstorm. Just "risk" för snöstorm betyder att det kommer en med 99,99% säkerhet. Detta bidrar med uppenbara problem. Jag ser absolut ingenting. Nada. Inte ett jota. Det blir ännu värre om det händer under ett race som går av stapeln när det är mörkt. Effekten är häftig, mina strålkastare lyser upp den tjocka fallande snön framför mig till den milda grad att jag inte kan navigera vägen, alls. Även om effekten är läcker tycker jag den är aningen för mycket. Jag räds inte en utmaning men att svårighetsgraden ökar med flertalet pinnar för att jag inte ser var jag ska är inte sådär jättekul i längden. Dessutom verkar mina Drivatar-motståndare inte särskilt brydda utan kör med plattan i mattan som om de hade fri sikt.

Forza Horizon 3
När det blir snöstorm under de lopp som pågår under mörker kan du räkna med en sikt som är lika med noll.

Forza Horizon 3: Blizzard Mountain känns mer strukturerat än huvudspelet med det nya stjärnsystemet och jag tycker det fungerar bättre även om det blir aningen mer inrutat. De nya vinterbilarna är en underhållande blandning klassiska rallyåk och tunga, understyrda flakmonster och även om den nya kartan är påtagligt mindre är den riktigt läcker med gnistrande snö, förrädisk is och vackra solnedgångar bakom massiva berg. I slutändan står det sig som ett bra komplement till Australien med både förändringar i spelets miljö, tempo och struktur men det absolut bästa av allt - det är mer Forza Horizon 3. I det verkliga livet får jag åka ner till parkeringen som hör till matbutiken någon sen kväll och kolla på när ungdomen sladdar sina Volvo 240 runt lyktstolpar och veta att jag åtminstone kan göra detsamma på Blizzard Mountain.

Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3
HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Perfekt miljöombyte, bra strukturerat, roliga utmaningar, läckra snöeffekter, mycket innehåll
-
Snöstormarna är för frekventa, vinterdäck finns ej till alla bilar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

Relaterade texter

4
Forza Horizon 3: Hot WheelsScore

Forza Horizon 3: Hot Wheels

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Hot Wheels i Forza Horizon 3? Nog för att Horizon-serien hör till genren arkadracing och alltid har varit lite överdriven, men att kombinera den med Hot Wheels lät på...

4
Forza Horizon 3: Blizzard MountainScore

Forza Horizon 3: Blizzard Mountain

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Den första expansionen till det fenomenala Forza Horizon 3 har anlänt och vi har känt på nya underlag, navigerat snöstormar och sladdat för brinnande livet...

Tio miljoner spelare i Forza Horizon 3

Tio miljoner spelare i Forza Horizon 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Tidigare i somras rapporterade vi att Forza Horizon 3 passerat nio miljoner spelare. Det är såklart väldigt imponerande i sig, men i en intervju med spelets creative...

Över nio miljoner spelare i Forza Horizon 3

Över nio miljoner spelare i Forza Horizon 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Microsoft fortsätter satsa stenhårt på Forza Horizon-serien, vilken blivit väldigt populär, och under söndagskvällen utannonserades Forza Horizon 4. Där kommer vi få köra...Loading next content